När vissa såg på Eurovisionsschlagerfinalen satt jag och min barndomsvän Mikael Löfstedt med varsin Tac-2 och gick igenom nio av de fotbollsspel vi ägnade hundratals timmar åt som barn. En del klassiker håller fortfarande, andra har gjort sitt.

För att komma i stämning trixade vi först lite med treåringens filtboll och snackade gamla minnen och förhoppningarna på årets VM-turnering.
Därefter slog vi oss ner vid en gammal Commodore 64 och en Amiga 600 kopplade till en tjock-tv modell större, hela 37 tum, med ordentligt basljud för att njuta ordentligt av publikens jubel. Under kvällen tog vi oss an de nio utvalda titlarna en efter en i kronologisk ordning.

Man glömmer grafiken

Originalhårdvara, tjock-tv och Tac-2 – det är så retrofotbollsspel ska spelas.

mikael löfstedt
Mikael Löfstedt

– Egentligen är det ganska tydligt att när man sitter en stund och spelar gamla spel glömmer man lätt grafikens roll och lutar sig helt mot känslan, säger Mikael Löfstedt.

– Det är klart att några av dessa titlar, till exempel ”Five a Side” och ”Gary Lineker’s Super Soccer” i dag känns nästan ospelbara, men när det gäller exempelvis ”EHIS” och ”Sensible Soccer” känns att det finns ett djup och spelglädje. Dagens Fifa-serie är grym, men har lite att lära av det här ändå – det behövs inte alltid fet grafik för den rätta känslan.

Micke spelade själv som tonåring back i division 6-laget Håkanstorps BK i Malmö där vi växte upp, och var en så kallad ”fotbollstok”. Själv var jag inte särskilt lockad av klubbfotbollen utan spelade mest gårdsfotboll – och körde maratonturneringar i ”EHIS” på datorn.

Hyfsat svårt att vinna VM

Två spel utmärker sig tydligt. Det ena är ”World Cup Manager”, där du egentligen aldrig spelar fotboll – och mycket till tränarspel är det inte heller.

– ”World Cup Manager” är väldigt simpelt och slumpmässigt, men det finns något i enkelheten som håller en kvar. Du har inte superkontroll över det som händer i första halvlek, men i action-momenten i andra halvlek går det ju att påverka en del. Det är fortfarande hyfsat svårt att vinna VM och bara den grejen gör att man gärna vill spela en gång till, säger Mikael Löfstedt.

Ett nytt ”Microprose Soccer” för varje VM

Italienska spelknäckarna och fotbollsfansen Andy & Pippo från AEG Soft har för vana att peta i spel och förändra dem. Bland annat såg de till att Mario tar på sig huvudrollen i deras version av ”Terry´s Big Adventure”, av AEG Soft döpt till ”Mario Adventure”.

Deras största snilleblixt var dock att släppa en ny version av ”Microprose Soccer” (nästan) varje år som det är fotbolls-VM. Förändringen består av att startskärmen byts ut till den aktuella VM-turneringens logga och maskot samt att landslagen i turneringen stämmer överens med de lag som kvalade till vm i verkligheten.

I skrivande stund finns det alltså ett ”Microprose Soccer” från i tur och ordning Italien 90, USA 94, Korea/Japan 2002, Tyskland 2006 och Sydafrika 2010. Om det blir någon ny version för Brasilien 2014 återstår att se.

Mer om spelen finner du på gb64.com
 

Minispel borde ha lockat

Spelet som är mest unikt i sitt upplägg torde dock vara ”Peter Shilton’s Handball Maradona”, en ren målvaktssimulator, eller vad man ska kalla det.

– Den här typen av spel stack ut, och jag kan i dag tycka att det är lite konstigt. Visst, det sålde nog inte särskilt bra, men man kan ändå tänka sig att fotbollsspel i minispelsformat borde ha lockat. Det var ju populärt med spel som hade olika grenar, likt ”Summer Games” eller ”California Games”, och med det i åtanke är det lite konstigt att det inte släpptes fler fotbollsminispel, säger Mikael Löfstedt.

Grafikkretsen brann

För fotbollstoken med stark retroabstinens rekommenderar vi alltså titlarna ”EHIS” till C64 och ”Sensible Soccer” till Amiga-plattformen. Den senare fick vi dock köra på emulator efter att grafikkretsen i min Amiga 600 gav upp under vår ”Kick Off 2”-session.

De gamla maskinerna var pålitliga – men de varar tyvärr inte för evigt.

På nästa sida kan du se bilder från de olika fotbollsspelen!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fakta