1983: ”Cup Final” är det klassiska fotbollsspelet som Andrew Spencer utvecklade åt Commodore. Utanför Europa är titeln "International Soccer" och här handlar det om fotboll i sin enklaste form. Det går inte att tacklas eller fällas, men däremot finns både inkast och hörnor. Vad ”1103” betyder? Det är spelknäckaren såklart!
1985: ”World Cup Manager” är en mycket simpel men beroendeframkallande VM-simulator som låter dig vara coach för ett av landslagen under 1982 års VM-turnering. Första halvlek är ren fotbollssimulation och andra består av diverse fotbollsorienterade action-moment.
1985: ”Five a Side” är inomhusfotboll med allt var det innebär. Bollarna studsar märkligt, målvakten kastar sig utan anledning och allt toppas av en gräslig talsyntes som skriker när det blir mål och låter publiken sjunga ”Here we go” innan avspark.
1986: ”Peter Shilton´s Handball Maradona”. Egentligen är hela idén med en målvaktssimulator helt briljant. En match består av ett antal målchanser du ska rädda, och på det viset fortlöper ligaspelet. För att krydda det hela kan du stiga i nivå genom att klara av fyra målchanser i rad – och därmed låsa upp nya motståndarsituationer och klättra i rang. Det här är ett spel även den som inte gillar fotboll kan älska.
1987: ”Gary Lineker´s Superstar Soccer”. Lineker var Englands spjutspets i fotbolls-VM 1986, han gjorde då fler mål än självaste Diego Maradona. Hans fotbollsspel gör dock ingen glad; spelarna är sega och målvakterna odugliga. Vår match slutade 10–10 efter fem bicycleta-mål på volley direkt på insparken.
1988: ”Microprose Soccer” är en gammal klassiker många minns med välbehag, men frågan är om det är så kul i dag? Bananskruvar i all ära men om du vill spela fotboll på C64 finns det klar bättre grejer – både tidigare och senare än 1988.
1988: ”Emlyn Hughes International Soccer”. För min egen del är ”EHIS” det riktiga fotbollsspelet på C64-plattformen, trots att det rent grafiskt bara är en vidareutveckling av ”Cup Final”. Det är dock både oförlåtande och långsamt. Det kräver sin man att ens få det enklaste passningsspel att ta form, men detaljrikedomen och kärleken till fotboll lyser igenom.
1990: ”Kick Off 2”. Den här spelserien till Amiga-plattformen satte på allvar fart på fotbollsspelen och visade framförallt att det går att göra fotbollsspel utan kryphål genom vilka du ser till att alltid vinna matcher. Det finns fortfarande aktiva Kick Off-communitys, och även om inlärningskurvan är hög är det ännu klart värt besväret.
1992: ”Sensible Soccer”. Höjden av fotbollsspelande på Commodores plattformar nås förmodligen med ”Sensible Soccer”-serien. Det släpptes en hel del efterföljare, men originalet håller fortfarande hög klass med detaljer som dynamisk svårighetsgrad; ju fler mål du gör desto svårare blir det. Tyvärr brände vi grafikkretsen i min Amiga 600 spelandes ”Kick Off 2”, så denna titel var den enda vi körde på emulator
EHIS: http://www.ehis64.net/community.php
Kick Off Gathering: http://www.ko-gathering.com
Sensible Soccer: http://www.sensiblesoccer.de