linux penguin

Öppen källkod är ett utmärkt sätt att visa sin kompetens, och det på flera plan. Du visar inte bara att du faktiskt kan hantera det programmeringsspråk du påstår dig kunna, utan även att du kan sätta dig in i en befintlig kodbas och rådande kodkonventioner. Det kan även säga en del om hur du fungerar i grupp och framförallt ett konkret bevis på ditt driv.

Jonas Arnklint
Jonas Arnklint, Revrise.

Fungerar bra i team

Revrise är ett Stockholmsbaserat företag som jobbar med webbanalys. Dess teknikchef Jonas Arnklint lovordar öppen källkod vid rekrytering:

– Vi ser mycket positivt på nya medarbetare som har deltagit i projekt med öppen källkod, oavsett om man bidragit till andras projekt eller drivit egna. Dessutom upplever jag att utvecklare som har engagerat sig i öppen källkod ofta fungerar bra i team från starten.

Han ser även en stor fördel för personer som är nya på arbetsmarknaden:

– Det moment 22 då arbetsgivaren kräver tidigare arbetslivserfarenhet av studenter för att komma in på arbetsmarknaden kan suddas ut av öppen källkod.

Du har väl inte missat: Bästa platserna för att lära dig mer om Linux

Stärker ditt cv

Bemannings- och rekryteringsföretaget Academic Work stöter ofta på just detta moment 22.

Frida Larsson
Frida Larsson, Academic Work.

– Vi jobbar med en junior målgrupp, och som junior utvecklare är det här även ett sätt att stärka sitt cv om man inte har hunnit skaffa sig så mycket arbetslivserfarenhet, säger Frida Larsson, kandidatkoordinator på Academic Work.

David Elbe, vd på webbyrån Standout Solutions i Växjö, menar att en persons aktivitet på webbtjänster som Github och Bitbucket säger mer om personens kompetens än en dokumenterad bra utbildning.

– Det jag oftast tittar efter vid rekryteringar är förmågan att kunna arbeta med andra, vara tydlig i sin utveckling och att kunna slutföra saker. Allt detta brukar visas bra i projekt med öppen källkod, säger han.

Jobben kommer till dig

Ian Landsman
Ian Landsman, Userscape.

Öppen källkod är inte bara till hjälp när du söker jobb, utan kan även leda till att jobbet kommer till dig. Det amerikanska företaget Userscape utvecklar mjukvara för supporthantering och dess grundare Ian Landsman har förlitat sig helt på aktivitet i öppen källkod vid de senaste två rekryteringarna. Ingen jobbannonsering har alltså skett, utan intressanta utvecklare har sökts upp av Userscape. Det tycks fallit väl ut och jämfört med traditionell rekrytering ser man bara fördelar.

– Det är oändligt lättare än att gå igenom mängder med inskickade ansökningar. Och framförallt tror jag att det går att hitta personer som aldrig svarar på jobbannonser, säger Ian Landsman.

Men öppen källkod är naturligtvis inte allt, eller som David Elbe på Standout Solutions säger:

David Elbe
David Elbe, Standout Solutions.

– Det är ett stort steg att våga visa upp sin kod för andra – det brukar oftast betyda att man har koll på vad man gör. Därmed inte sagt att alla som arbetar med öppen källkod automatiskt är de bästa rekryteringarna, men det är enklare att avgöra för den som ska anställa.

Fakta

Github är den största lagringsplatsen för projekt som använder versionshanteringssystemet Git:
www.github.com
Bitbucket är samma typ av tjänst som Github men den stöder även versionshanteringssystemet Mercurial:
bitbucket.org
Microsoft har en egen tjänst kallad Codeplex som mestadels består av Dotnet-projekt:
www.codeplex.com
Google Code har bland annat en projekthanteringstjänst för öppen källkod:
code.google.com