pimp my rack
Hopbuntade och till största delen uppmärkta. Fast som det så ofta blir är sladdarna allt annat än korrekt anpassade i längden.

Längst ner i ett prickigt hus i Lund hittar du it-utskottet på Kristianstads Nation. Där finns en handfull hjältar som mellan tentor och studentpubar jobbar med tekniken på volentärbasis. Allt från dhcp-hantering till tvättidsbokning måste fungera.

Bland teknikerna finns Tobias Mörtlund och Victor Dahlblom, som båda sitter bland datorerna när vi kommer på besök. De är tydligt väldigt glada över att TechWorld hjälpt dem uppgradera sin maskinpark. Samtidigt tycker de att vinsten är rättvis.

– När jag läste om tävlingen tänkte jag att ja, Sveriges sämsta datorhall – det passar in på oss, skrattar Tobias Mörtlund. Så det var inget svårt beslut att skicka in ett bidrag.

pimp my rack
Victor Dahlblom och Tobias Mörtlund vet hur man ska få utrustning att hålla länge. Med silvertejp räddar de en fest-pc som överlevt en hel del vilda utmaningar.

Datorer trängs med pärmar

När vi tittar in i serverrummet är det lätt att förstå vad han menar. Arbetsstationer och avdankade rackservrar delar yta med mängder av papper, pärmar och andra pinaler.

– Jag medger att det är en aning tveksamt ur brandsäkerhetssynpunkt, säger Tobias Mörtlund med ett leende. Ironin går inte den blivande brandingenjören obemärkt förbi.
Dell VRTX - Pimp my Rack 2014
Mitt bland alla gamla maskiner skiner nykomlingen – en Dell VRTX med 2 stycken Poweredge M520-noder, 64 gigabyte minne och 5 terabyte hårddiskutrymme. Det är ett stort steg upp från hoptejpade skrivbordsdatorer och gamla Sun Ultra 10:or.

– Tidigare var det hårdvaran som satte gränserna. Nu är det vår kompetens. Det ska bli väldigt spännande att få lära sig om alla nya möjligheter, säger Tobias Mörtlund.

Hans kollega instämmer. Vinsten innebär att användarna nu kommer att få både fler och bättre tjänster, och dessutom färre avbrott. En orsak till det är att de nu har fått en hel del överkapacitet.

– Tidigare vågade vi inte göra förändringar i närheten av tentadatum av risk för att få problem och bli sittandes. Nu kan vi testa förändringar i en egen maskin först, säger Victor Dahlblom.

pimp my rack
En gammal trotjänare hjälper till att hålla ordning på alkoholinventeringen. Efter de stora sammanslutningarna får den jobba hårt.

pimp my rack
Gamla Sun Ultra-datorer från 1990-talet lever vidare och fortsätter leverera, om än på en riktigt gammal version av Solaris.

Redan igång med priset

Entusiasmen är tydlig. Trots att Dell-servern knappt hunnit packas upp har gänget redan hunnit lägga in Hyper-V och installerat OpenBSD på en partition.

– Just nu är det mycket med utbildningen, påtalar Tobias Mörtlund medan Victor Dahlblom nickar instämmande. Men sedan, när det värsta är över, lär det bli en hel del tid med maskinen.

Just OpenBSD är kärnan i verksamheten, men även Debian Linux uppskattas. De två fria operativsystemen gillar man i synnerhet för att de ekonomiska möjligheterna är begränsade. Windows finns också, men enbart för att hantera Active Directory.

När vi lämnar lokalerna kan vi konstatera att det inte är någon tvekan om att Dells maskin hamnat i rätt händer. Såväl det 50-talet boende som de 1 400 medlemmarna i nationen kommer få ett rejält lyft i sin it-miljö. Sveriges sämsta datorhall? Inte nu längre.