Microsoft är på gång med att lansera en molntjänst för maskininlärning. Den anses ha potential att minska väntetiderna på akuten och förutsäga utbrott av sjukdomar och brott

Tjänsten heter Azure ML och gör det möjligt att bygga prediktiva analyslösningar. I juli släpps den i en förhandsversion, dock enbart för amerikanska användare.

Microsofts chef för maskininlärning, Joseph Sirosh, menar att maskininlärning kommer in mer och mer i vår vardag.
– Sökmotorer, produktrekommendationer på nätet, system som förhindrar kreditkortsbedrägeri, gps-system och personliga assistenter för mobiltelefoner såsom Cortana använder kraften hos maskininlärning, säger han.

– Men vi har bara skrapat på ytan av dess potential att förändra världen. Snart kommer maskininlärning att hjälpa till att minska väntetiderna på akuten, förutsäga utbrott av sjukdomar och förutsäga och förhindra brott.

Joseph Sirosh
Joseph Sirosh

Azure ML samlar funktioner hos nya analysverktyg, kraftfulla algoritmer utvecklade för Microsoft-produkter såsom Bing och Xbox och åratal av erfarenheter av maskininlärning i en enkel och användarvänlig molntjänst – allt enligt Microsofts pressmeddelande.

Joseph Sirosh påpekar att tjänsten både sänker kostnaderna för maskinlärning och även minskar tiden det tar att skapa den typen av system. Vanligtvis är system för maskininlärning baserade på lokalt installerad mjukvara.

– Visuella arbetsflöden och startmallar kommer att göra det lätt att utföra enkla maskininlärningsuppgifter. Och möjligheten att publicera api:er och webbtjänster på några minuter och samarbeta med andra kommer snabbt att förvandla analytiska tillgångar till företagsanpassade molntjänster, säger Joseph Sirosh.

IDG News