Rond 3: Presentation

Iwork

I Iwork flöt alla testmoment fint och båda enheterna lyckades till fullo med det vi ville göra. Här fanns det också smidiga funktioner för att infoga övergångar mellan olika bilder, ett extra plus. Detta gjorde att det blev tre produkter som var jämngoda i rond 3: Microsoft Surface 2, Iphone 5s och Ipad mini.

Google Docs

Även här drar LG-D802 ner betyget för Google Docs genom att telefonen enbart kunde läsa dokumentet och spara det. Men även i surfplattan Pad 8.3 var det svårt att göra något i det 5 megabyte tunga presentationsdokumentet. Här kunde vi dock spara pdf.

Office Online

Surface fick full pott för Office Online, medan vi i Nokia-telefonen inte kunde lägga in det diagram vi tidigare skapat i kalkylprogrammet och inte heller kopiera och klistra in från ordbehandlaren. Vi kunde inte heller spara som pdf.

Vinnare rond 3:
Sammantaget var det Iwork som vann rond 3 med smidiga funktion­er. Både surfplattan och mobilen kunde användas som vi ville och med den äran.

Rond 4: Kostnad och övrigt

Avslutningsvis tog vi upp frågor som hur enkelt är det att komma igång, fungerar det att arbeta offline, sparas filerna automatiskt medan man jobbar? Vi bedömde också priset med viktning på de olika produkterna. Ett produktpris under 3 000 kr gav 10 poäng, ett pris mellan 3 000 och 5 000 kr gav 5 poäng medan ett pris över 5 000 kr gav 0 poäng.

Här drog det höga priset på Apple-produkterna ned poängen för de båda Iwork-enheterna.

Surface 2 tappade lite poäng på en halvdyr produkt, och att det var lite knepig att komma igång med om man inte är van vid Windows 8. Den hade heller ingen autospar-funktion. Allt fungerade som i vanliga Office, vilket kunde bli lätt att missa på när vi suttit en stund med de övriga enheterna som sparade automatiskt.

Nokia var den mobila enhet som plockade hem full pott i rond 4.

Även LG:s surfplatta klarade sig mycket bra och fick bara litet poängavdrag på att det fanns lite inkörsproblem. Sämre gick det för LG-telefonen som var dyrare än surfplattan.

Vinnare rond 4: Google Docs-enheterna vann rond 4 med knapp marginal. Det var framför allt surfplattan Pad 8.3 som gjorde väl ifrån sig, och de enheterna skrapade tillsammans ihop 27 poäng, vilket var 3 poäng bättre än Office Online-enheterna.

Fakta och betyg

(klicka för större bild)
betyg

Vinnare: Office Online Bland de enskilda mobila enheterna vann Microsoft Surface 2 på 58 poäng, mycket tack vare det Office 2013 RT som ingår till enheten. Sammantaget för de olika molnsviterna blir det Office Online som tar hem segern med Iwork som tvåa.

TechWorlds slutsats

När vi summerar de fyra ronderna är det Microsoft Surface 2 som står som vinnare med 58 poäng före LG-V500 G Pad 8.3 på 45 poäng och Ipad ME840KS/A knappt efter på 44 poäng.

I samtliga kontorsmoln är det alltså surfplattorna som vinner – inte så konstigt eftersom den större skärmytan gör mycket för hur lättjobbat det är.

När vi räknar samman ett genomsnitt för respektive molnsvit blir det Office Online som tar hem segern, med Iwork på en hedrande andraplats. Kanske hade det hela sett mycket annorlunda ut om smarttelefonen LG-D802 hade haft en vettig färdiginstallerad kontorsprogramvara så att vi inte varit hänvisade till att enbart läsa dokumenten.

eva heljesten

Personligen ...

… använder jag normalt en smarttelefon med 5,5-tums skärm, och jag upplevde det rätt pilligt att gå ned i storlek och arbeta på de mindre telefonerna. Microsoft Surface 2 hade redan från början ett extra försprång genom det medföljande tangentbordet.

Om jag blickar framåt önskar jag att telefondelen, och kanske musikspelaren, byggs in i en snygg klocka eller liknande accessoar medan de smartare funktionerna läggs i en halvstor enhet på kanske 6–8 tum. Lite mer lättanvänt, men samtidigt ytterst portabelt.