Stavhopp: ”Summer Games” öppnar starkt med stavhopp, kanske en av de bästa grenarna rent spelmässigt. Du väljer själv höjd att gå in på samt lågt, medel eller högt grepp om staven. Atleten springer själv, men du bestämmer när du sätter ner staven samt kroppsrörelsen och när du ska släppa. Enkelt – och ändå så svårt!

Konstdyk: Det här är en av grenarna som känns väldigt svår till en början, men det berodde mest på att få hade eller orkade läsa handboken. Ju snabbare rotering desto högre poäng, men också svårare att träffa rätt i själva dyket. Att sätta ett dyk rätt räcker inte heller, då den sammanlagda poängen över fyra olika dyk räknas. Det duger alltså inte att ”komma på” i vilken rytm du ska dra eftersom alla fyra dyken startar och utförs helt olika. Här gäller träning.

4 x 400 meter stafett: Att springa är sällan kul i multisportspel, men stafetten i ”Summer Games” avviker från den klassiska ”ryckarmekaniken” genom att i stället vara en taktisk kamp om ork och energi. Dra höger och du tar i – dra vänster och du sparar på krafterna. Håll spaken i mittläget och du springer i ”normal” takt. Tajming krävs i överlämningarna och det är ofta där stafetten avgörs. Inte så kul som det låter.

100 meter sprint: Hundrametersloppet i ”Summer Games” är en klassisk ryckargren, vilket innebär att du så snabbt som möjligt ska föra spaken i vänster-höger- eller upp-ned-led. Upp-ned-varianten känns klart svårare.

Gymnastik: Den här grenen är den överlägset svåraste i ”Summer Games”. Bara att hamna på avstampsplattan är svårare än att göra det i verkligheten, och även om det kräver sin man att komma över en plint på graciöst vis är alltihop väsentligen svårare än andra grenar i spelet. De första omgångarna slutade för oss med noll poäng och sura miner.

Stafettsimning: Simningsgrenarna är ”Summer Games” stora svaghet och tyvärr är det två till antalet. Att simma stafett är den roligare av det två och innebär precis som vid löpningen att själva överlämnandet kräver tajming. Annars är denna gren mest seg och svårmanövrerad.

100 meter fristil: Det här är kanske ”Summer Games” mest värdelösa gren. Mekaniken är exakt samma som i stafetten – det handlar om att trycka på knappen varje gång din simmare för handen ner i vattnet, det känns både slumpartat och energifattigt. Du simmar bara marginellt långsammare om du lägger joysticken bredvid dig och ser på.

Skeet (en form av lerduveskytte): Skjuta prick är alltid kul på dator och skeet är inget undantag. Du begär själv när duvorna ska skjutas ut och får inte röra siktet förrän de flugit iväg. Här är det ingen mening att inte låta hjärnan arbeta för mycket – låt bara ögon och händer samarbeta.

Sovjetunionens nationalsång är felaktig i ”Summer Games”; i stället för ”Hymn till Sovjetunionen” (i dag kallad ”Ryska federationens hymn”) används i spelet ”Internationalen”, ett stycke som annars mest hörs vid arbetarrörelsens sammankomster. Av någon anledning missade spelets utvecklare att Sovjetunionen bytte ut ”Internationalen” redan 1944.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning