Ett vanligt problem när användare själva får välja lösenord till olika tjänster är att det tenderar att bli ett och samma lösenord för flera olika tjänster. Om lösenordet till ett konto hamnar i fel händer är det därför stor chans att den som kommit över lösenordet också kan komma åt fler kritiska tjänster med samma lösenord.

Användarna slipper bry sig

Med Lastpass slipper användarna bry sig om att själva behöva komma ihåg olika lösenord, eftersom programmet helt enkelt sparar inloggningsinformationen till olika tjänster och sedan automatiskt fixar inloggningen till dem. Det enda konton som användarna behöver komma ihåg lösenorden till är för Lastpass.

Med Enterprise-varianten av produkten går det dessutom att genom att installera programmet på en Windows-domän och på att fixa så att användarna av företagsdatorerna automatiskt loggar in i Lastpass samtidigt som de loggar in i Windows.

Lastpass Enterprise är till största delen på engelska, bara vissa menyer och inmatningsformulär finns på svenska. Att installera det på servern kan göras antingen genom ett grafiskt installationsprogram, genom en msi-fil eller genom att använda kommandoprompten.

lastpass

Lastpass körs som ett insticksprogram i webbläsaren hos klienterna och fungerar för de vanligaste webbläsarna.

lastpass

Genom integration med Active Directory kan du enkelt förse varje användare på företaget med ett konto också för Lastpass.

Kategorisera efter behörighet

För att administrera Lastpass Enterprise loggar du in med ditt administratörskonto i ett insticksprogram i webbläsaren. I webbgränssnittet för Lastpass Enterprise kan du sedan hantera rättigheter för olika användarkonton och kategorisera dem i olika grupper. För varje grupp och användare kan du också hantera åtkomsten till olika tjänster, så att inloggningen för användarna sköts helt automatiskt av programmet.

Genom stöd för saml-formatet kan Lastpass enkelt integreras med tjänster som använder sig av detta för verifiering och inloggning, till exempel Google Apps, Dropbox, Office, Joomla och Wordpress. För varje enskild tjänst finns detaljerade steg för steg-instruktioner för hur du gör för att lägga till inloggningsuppgifter för dem. Du kan även ta del av statistik över vilka tjänster som olika användare har loggat in till med programmet.

Lastpass finns även i mobilvarianter för Android, IOS, Windows Phone och Blackberry. Som administratör kan du bestämma vilka mobila enheter som användarna kan logga in från – bra, eftersom en mobiltelefon lätt kan hamna i fel händer.

lastpass

Lösenordsbanken kan nås av användare även med mobila enheter. Som administratör för Lastpass Enterprise har du full kontroll över vilka mobila enheter som ska kunna användas för att nå uppgifterna.

lastpass

Tjänster som Lastpass loggar in användarna i kan delas upp i mappar, vilket gör det enkelt fixa konton till många tjänster till olika användare på en och samma gång.

lastpass

Genom en liten ikon i webbläsarens ena hörn körs insticksprogrammet för Lastpass, vars menyer och inställningar du sedan kommer åt genom ett webbgränssnitt.

TechWorlds slutsats

Lastpass Enterprise underlättar en hel del när det gäller lösenordshanteringen både för slutanvändarna och för dig som systemadministratör. Användarna får färre lösenord och inloggningsuppgifter att hålla koll på, medan du som administratör får full kontroll över användaruppgifterna, vilka tjänster som olika användare ska kunna nå samt från vilka enheter som detta ska kunna ske.
Det webbaserade gränssnittet är, halvtaskig översättning till trots, smidigt att använda och det finns gott om dokumentation både i text- och videoformat för hur du konfigurerar och använder produkten.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Lastpass Enterprise 3.0
Tillverkare: Lastpass
Produkttyp: Verktyg för att hantera och automatisera kontouppgifter och lösenord till olika sajter, program och tjänster
Plattformar: Windows
Cirkapris: 160 kronor per år och användare om du har upp till 100 användarkonton. Om du har fler användare än så blir priset per användare lägre.

+ Enkelt att installera och att använda.
Kan användas med många populära program och tjänster tack vare saml-stöd.
 
-
Bara vissa delar översatt till svenska.
 

BETYG
Installation: 19 av 25
Administration: 21 av 25
Funktioner: 22 av 25
Användarvänlighet: 19 av 25

TOTALT: 81 av 100