cyberkrig

Du har säkert hört hur nästa generations krig kommer att utspela sig på det digitala slagfältet, och hur Kina och USA redan slåss med mer eller mindre diskreta cybervapen. Men det kan vara svårt att se hur det egentligen ser ut om man inte är expert.

Nu har det norska säkerhetsföretaget Norse lanserat en karta som visar cyberattacker i realtid, vem som attackerar vem och vilka metoder som används. Extremetech skriver att datan hämtas från Norses egna servrar och baseras inte på riktiga data från Pentagon eller Google. Servrarna ska lura in data från attackerna och fungera som fällor. Deras hemsida har information om hur de samlar in data, men de tekniska detaljerna är ganska sparsamma.

cyberkrig

Ibland kan man se en stor explosion av samordnade attacker från Kina mot USA. Många hack har också sitt ursprung i USA, men deras mål är mycket mer varierade, och är inte samordnade mot ett enda mål som attackerna från Kina.

Informationen från kartan bör tas med en nypa salt, men kan vara intressant för den som vill få större förståelse kring hur cyberkriget pågår omkring oss.