En ovanlig Androidmask som sprider sig genom sms, har upptäckts av säkerhetsforskare. När masken som kallas Selfmite installerats på telefonen skickar den sms till tjugo kontakter som innehåller en länk som leder till en installation av appen The self-timer och en fil med namnet mobogenie_122141003.apk.

Mobogenie är ett legitimt program som tillåter användare att synkronisera sina Android-enheter med sina datorer och hämta program från en alternativ appbutik. Mobogenie har laddats ned över 50 miljoner gånger från Google Play, men distribueras också genom olika scam-länksajter och annonsplattformar, vilket ytterligare ökar möjligheterna för angripare.

"Vi tror att en okänd, registrerad reklamplattform missbrukat en laglig tjänst och beslutat att öka antalet Mobogenie-installationer med skadliga program", säger forskarna på Adaptive Mobile som upptäckte masken.

De flesta skadliga program för Android är trojaner utan självutbredningsmekanismer som distribueras från icke-officiella appbutiker. Sms-maskar för Android är sällsynta, men Selfmite är det andra hotet som upptäckts under de senaste två månaderna, vilket tyder på att deras antal skulle kunna öka i framtiden.

IDG News