Ordet robot kommer från tjeckiska ”robota” som betyder ungefär ”dagsverke”, och det är till arbete vi tänker oss använda roboten. Men om den blir alltför lik människan, kanske intill förväxling lik, vore den tämligen värdelös som arbetare. Den skulle bara kunna göra det som vi själva kan göra, och lika dåligt.
C-3PO i ”Star Wars”-filmerna är korrekt och brittisk, och helt otillräcklig för de situationer den utsätts för. Bild: Lucasfilm.
Samtidigt måste roboten ha våra yttre egenskaper för att kunna leva i vår värld. Två fötter är bra att ha när man ska gå i trappor eller köra en befintlig, omodifierad bil. Fötter och ben är också optimala för att röra sig i naturen. Roboten bör vara bättre än människan på alla sätt vi kan tänka ut. Den ska kunna dra nytta av våra fördelar och eliminera nackdelarna.
Är det massmördaren vi vill se? Ur ”I, Robot”. Bild: 20th Century Fox.
Många SF-författare har redan spekulerat över problemen med vad som skulle hända om robotar får superstyrka, blir superelaka superskurkar och har mänskligt utseende. De kan vandra omkring bland människorna och bli supermassmördare. Det är ungefär så långt som Hollywoods fantasi sträcker sig.
Å andra sidan verkar japanerna kunna ta till sig robotar på ett öppnare sätt. Där hjälper robotsälar till på ålderdomshem, robotflickor sitter i receptioner och robotar kan dirigera människor på sjukhus. Japan har också kommit till insikten att man behöver nya sorters hjälpmedel för att kunna ta hand om sin mycket stora, åldrande befolkning.
Terminator är den ultimata massmördaren. Är det vår sjuka fantasi vi ser? Bild: IMF.
Mekanisk eller bionisk? Android eller telenoid?
Den japanska robotforskaren Hiroshi Ishiguro har som del av sin forskning utvecklat androider som ser ut exakt som människor, geminoider. Han menar att exakt hur människolik en robot bör vara beror på situationen och användningsområdet:
”Om vi vill föra ett enkelt, vardagligt samtal föredrar vi nog en robot som ganska mycket ser ut som en människa. Om vi vill köpa en biljett på en station så går det lika bra med en robot som ser ut som en robot. Men om vi till exempel ska ta ledigt en dag, och vill att en robot ska representera oss under tiden, då är det bäst med en geminoid.”
Är det här tillräckligt människolikt för att vara övertygande, en robot som taxiförare? Bild: Carolco/Tristar.
Innehållsförteckning
Vi har redan snuddat vid det här ämnet i ”Sci-fi eller sanning?”-serien:
http://techworld.idg.se/2.2524/1.529450/stridsrobotar--sci-fi-eller-sanning
Roboten Atlas ser tämligen otrevlig ut, men bär sig människolikt åt:
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.516101/roboten-mer-manniskolik
IBM Watson på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Watson_%28computer%29
IBM Watson i Jeopardy (video):
http://www.youtube.com/watch?v=WFR3lOm_xhE
Robotforskaren Hiroshi Ishiguro på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hiroshi_Ishiguro
Geminoids officiella webbplats:
http://www.geminoid.jp/en/
The Telegraph listar berömda filmrobotar:
http://www.telegraph.co.uk/culture/culturepicturegalleries/8913593/Famous-robots-in-film.html