Det är hög tid för lata semesterdagar i hammocken eller på stranden. Varför inte unna dig några böcker om it och teknik? Här kommer TechWorlds bästa tips på sommarläsning!
Den här är väl ganska svår att missa. Ändå var det nära att den aldrig blivit av. Greenwald inleder med att berätta om varför det dröjde flera månader innan han ens tog Snowden på allvar. Därefter följer några intensiva kapitel där de tillsammans planerar de stora avslöjandena. Slutligen presenteras de läckta dokumenten i sin helhet. Det är nu ett år sedan bomben briserade. Greenwald påstod nyligen att de fortfarande inte avslöjat den största hemligheten ...
2/13Brian Bagnall - "Commodore - A company on the edge"
Anders Karlsson i vårt redaktionsråd tipsar:
"Denna bok på engelska är en krönika om ett av de företag som satte prägel på den tidigare persondator och framför allt hemdatoreran. Företaget var spännande och grundaren Jack Tramiel en speciell personlighet. 6502-processorn som utvecklades inom Commodore satte mer än ett företag på kartan, de flesta av vilka nu är bortglämda, med undantag av Apple. Boken är rimligt välskriven och intressant, men det är tydligt vilken sida i de inre konflikter som Commodore hemsöktes av, författaren står på. Trots allt en intressant bok om en spännade tid och ett spännande företag."
3/13Jim Collins - ""Hur jättarna går under (och varför vissa företag aldrig ger upp)"
Ytterligare ett tips från Anders Karlsson:
"En kanske inte direkt it-relaterad bok, men jag tar med den ändå. Jim Collins, som också skrivit "Good to Great" har nu skrivit en anlyserande bok om varför företag går under. Detta är ingen massiv volym men är tämligen faktaspäckad, men forskningen som boken bygger på är baserad på verkliga företag och boken är fylld av exempel på dåliga, och bra, företag. Lättläst, spännande och intressant och med visst igenkännade av företag man själv kommit i kontakt med.
4/13Christopher Hadnagy - "Social engineering - the art of human hacking"
TechWorlds nyhetsredaktör Daniel Åhlin:
Social engineering handlar om att hacka människans ”operativsystem” snarare än att knäcka lösenord och ta sig in i nätverk. Christopher Hadnagy skriver i ”The art of human hacking” om hur det egentligen kan gå till. Han har lång erfarenhet av att själv penetrationstesta hur lätt det är att lura och bedra personer på alla nivåer i en organisation. Läs om hur skrämmande enkelt han får full tillgång till en vd:s dator bara genom att ta reda på lite information som vd:n lagt upp på sin Facebook. Ett måste för alla som oroar sig för sitt företags medvetenhet och säkerhetstänk.
5/13Carl Sagan - "Cosmos"
TechWorlds chefredaktör Magnus Aschan:
"Jag vill rekommendera alla att läsa Carl Sagans klassiker "Cosmos". En av de absolut bästa och mest ögonöppnande böcker jag läst. Inte någon streckläsning direkt, boken kräver eftertanke, funderingar och det är inte helt fel att parallellt se avsnitten från tv-serien som överensstämmer bra med kapitlen i boken. För jo, vi ÄR faktiskt gjorda av stjärnstoff och det är liv som gjort vår himmel blå."
6/13
Bill Bryson - "En kortfattad historik över nästan allting"
Ytterligare ett tips från Magnus Aschan:
"Tar dig på en resa genom hela vetenskapshistorien och är ett allmänbildade destillat som är riktigt trevlig att läsa. Hur gick det egentligen till när geologin upptäcktes, lärde sig datera fossil eller lista ut hur radioaktivitet fungerar? Den här boken ger dig alla svaren, många aha-upplevelser och en bra position till kommande omgång av Trivial Pursuit."
7/13Andreas Anundi och CJ Åkerberg - ”Skeptikerskolan”
TechWorlds redaktionssekreterare Henrik Klippström:
"Det här tipset är inte särskilt it-relaterat, det gäller något som alltid är viktigt: kritiskt tänkande. Även dataingenjörer köper ibland lite väl dumma konspirationsteorier och pseudovetenskapliga teorier, och sprider dem vidare över nätet. Författarna går här på ett lättbegripligt sätt igenom skeptiskt och vetenskapligt tänkande, felslut, argumentationsfel, källkritik, bias, kausalitet och andra relaterade begrepp. Kom ihåg: Även en professor kan ha fel!"
8/13Daniel Goldberg och Linus Larsson - "Minecraft - block, pixlar och att göra sig en hacka"
Idag köper Marcus ”Notch” Eriksson en av Stockholms lyxigaste våningar, lp-skivor för hundratusentals kronor och räknas som en av landets rikaste människor. Självklart vill du läsa om hur ett enkelt spel ledde honom dit. Våra IDG-kollegor Daniel Goldberg och Linus Larsson berättar den fascinerande historien bakom Minecraft.
9/13
Bruce Schneier - "Carry on"
Mannen som brukar kallas it-säkerhetsvärlden enda rockstjärna. Så här skriver TechWorlds Tomas Gilså om boken. Han har även intervjuat Bruce Schneier. Missa inte det.
10/13Chris Anderson - "Makers"
TechWorlds nyhetsredaktör Daniel Åhlin:
"3d-skrivare har utvecklats snabbt de senaste åren, och används till alltmer avancerade processer. Allt från att skriva ut tårtdekorationer till proteser och delar till rymdfarkoster. I den här boken skriver tidningen Wireds chefredaktör Chris Anderson om utvecklingen och om vad som väntar oss i framtiden. 3d-skrivartekniken kan revolutionera världen mer än vi kan föreställa oss. Snart kanske vi har en egen maker på gathörnet."
11/13Daniel Akenine - "11 gram sanning"
Microsofts svenske teknik- och säkerhetschef debuterar med en mörk spänningsroman som belyser det informationsbaserade samhälle vi byggt upp. Vad händer om all personlig information som registreras börjar användas i helt andra syften?
12/13
Pelle Snickars - "Digitalism - när allting är internet"
Hur kommer framtidens uppkopplade samhälle att se ut? Med förankring i historien (informationsöverflöd oroade man sig för redan när tryckpressen kom) tar sig Snickars an såväl forskning som mer filosofiska aspekter av den nya tekniken. Intressant och tankeväckande.
13/13Douglas Coupland - "Jpod"
Couplands berättelse om sex programmerare (vars namn alla börjar på J) är en satirisk drift med främst spelindustrin. Blev sedemera också tv-serie på CBC.