München

Den tyska staden München, som länge har varit ett affischnamn för öppen källkod i offentliga verksamheter, är nära att göra en total omställning och återgå till Microsofts produkter.

I en intervju med Süddeutsche Zeitung Münchens berättar Münchens vice borgmästare Josef Schmid att man på grund av klagomål från användarna överväger att skifta mjukvara på klienterna.

Sedan 2003 har man arbetat med att byta ut Microsofts produkter mot Limux, en specialanpassad distribution av Linux.

Tidningen rapporterar att ungefär 80 procent av Münchens anställda använder Limux på kontoret, och enligt Josef Schmid ”lider” många av dem. Han säger att man nu ska ta in en expertpanel för att klargöra om man ska gå tillbaka till Microsofts mjukvaror.

Även stadens nuvarande borgmästare, Dieter Reiter, kritiserar stadens satsning på öppen källkod. Han säger att tekniken ibland inte hänger med Microsofts produkter och att det också uppstår kompatibilitetsproblem.

Nyheten kommer endast åtta månader efter att Münchens kommunfullmäktige deklarerade att övergången till Limux var klar och att man hade sparat mer än 107 miljoner kronor sedan projektet startade. Cirka 15 000 användare har migrerats till stadens anpassade operativsystem.

Något som kan vara intressant att veta i övrigt är att Microsoft planerar att flytta sitt tyska huvudkontor från Unterschleissheim till München under 2016.

IDG News