Nyligen blev jag erbjuden att börja använda en helt ny tjänst, som skulle göra det så lätt att fördela alla mina lösenord över alla mina apparater, mobiler, plattor och datorer. En snäll och vänlig firma kallad Passwordbox erbjöd gratistjänsten med samma namn, som sägs lagra lösenord på ett säkert sätt i deras moln, som man sedan kan nå från valfri enhet. Klienten är mycket lätt att installera och det går att dela sina lösenord med andra användare. Passwordbox slogan är ”Dina lösenord, överallt” – och det är precis vad resultatet kommer att bli! *Unghh* (Andningssvårigheter tillstöter.)

Här är några höjdpunkter från deras finstilta sida om integritet. Det börjar med vad de tar sig för friheter för att vi ska få åtnjuta den underbara tjänsten heeelt gratis:

”Genom att använda vår hemsida eller applikationen Passwordbox, eller genom att lämna personuppgifter till oss, samtycker du till Passwordbox insamling, användning och utlämnande av sådana personuppgifter i enlighet med denna sekretesspolicy (som kan ändras från tid till annan).”

Börjar varningsklockorna ringa?

Man kan fortsätta till punkt 4 om informationsinsamling. Texten är jättelång. Gå vidare till punkt 5 om informationsanvändning och så den verkliga dödaren, punkt 6 om informationsdelning och informationsutlämnande, som i princip ger dem fria händer att göra vad som helst med privata data. Inte lösenorden, kanske. Eventuellt. Passwordbox krypterar våra lösenord, så vem säger att de inte kan dekryptera dem också, vid behov?

Vem går på sånt här? Det är precis samma historia som Dropbox och alla andra molnlådor man ska släppa sin information i för att få den utdelad till diverse spiontjänster världen över.

Eftersom Passwordbox existerar och annonserar och dessutom konkurrerar med ett flertal andra som Lastpass, Keeper och Dashlane, bör de väl dra in en del pengar på att sälja personlig information till annonsörer. Vilket i sin tur betyder att det finns massor av korkade användare som inte tänker ett enda skvatt på säkerhet, som inte följer med i debatten, utan bara fånknappar på sina mobiler och plattor, tittar på katter som ramlar och små gulliga bebisar och tycker att det är sååå enkelt alltihop.

En normalt funtad människa skulle inte tapetsera närmaste plank med sina privata brev, räkningar och små lappar med lösenord och sedan montera upp en stor siren som annonserar saken, men på internet går det utmärkt, så länge det sköts helautomatiskt.

Det är någon sorts enormt tekno-glapp i skallen på vanligt folk, en avgrund av obetänksamhet som det krävs en mental Öresundsbro för att överbrygga.
Men hur ska man börja bygga bron? Hur ska man ens få bygglov? Varken politiker, skola, media eller gemene man visar det minsta intresse. Tjatar jag nu igen? De’ e jåååbbitt’!

Allting du lagrar på internet blir för eller senare allas egendom. Det vet du. Håll fingrarna borta från Passwordbox och liknande! Desinficera bildskärmen när du har tittat på deras webbsidor.

Fakta

Hissat

  • Snart når rymdfarkosten Rosetta kometen Churyumov-Gerasimenko och släpper ned landaren. Jag gratulerar IRF i Uppsala som har instrument med ombord.

Dissat

  • En man har fått rätt mot Google i sin önskan att bli glömd i deras sökresultat. Genast hörde dömda brottslingar av sig för att också strykas ur listorna.När börjar liknande krav ställas till Wikipedia? Eller till vetenskapliga tidskrifter från kreationister och elallergiker?