Ämne 11: Natrium (Na)


Natrium är vanligt i gatubelysning, men färgåtergivningen är inget vidare. Bild: Klaas (CC-BY-SA-3.0)

Namn: Natrium
Engelskt namn: Sodium (Används inte i svensk text!)
Densitet: 0,968 ton per kubikmeter
Smältpunkt: 98 grader Celsius
Kokpunkt: 883 grader Celsius

Natrium är en mjuk metall som med nöd kan skäras med morakniv. Eftersom det är så reaktivt finns det i någon form i allt i naturen. Den reagerar snabbt med luften och ännu snabbare med vatten, då den närmast exploderar och brinner med den typiskt gula natriumlågan. Släng en stor bit i en sjö, på natten! Slutresultatet är natriumhydroxid, även kallat lut.

Om natrium får reagera med klor i exempelvis saltsyra blir reaktionen ännu våldsammare, men slutresultatet blir vanlig harmlös natriumklorid, mer känt som bordssalt.

Natriumlampor är vanliga som gatubelysning, främst tack vare den höga verkningsgraden. Ursprungligen användes lågtrycksnatrium (lps, low pressure sodium) som gav ett intensivt gult ljus (”natriumljus”), men man har numera övergått till högtrycksnatrium (SON är Philips varumärke) för gatu- och fasadbelysning, för det ger ett varmvitt ljus i stil med glödljus.

Den vitare tonen kommer sig av att natriumets gula spektrallinje breddas kraftigt vid högre gastryck, så man får med vissa röda, gröna och blå toner.


Keckobservatoriet skickar upp en laserstråle. Bild: Paul Hirst (CC-BY-SA-2.5)

En roligare form av natriumlampa är natriumlaser, som ger en gul stråle och används för skapa en konstgjord ledstjärna för astronomiska teleskop med adaptiv optik. Sådan optik, populärt kallat gummioptik eller rubber optics, används för att eliminera de fluktuationer som den ständigt rörliga atmosfären orsakar. Vi tycker det är vackert med ”blinka lilla stjärna där”, men för en astronom betyder det suddiga bilder. För att optiken ska fungera behövs en stark stjärna att arbeta med, och om ingen sådan finns, får man skapa en gul natriumprick i den övre atmosfären.


Natriumläcka vid kärnreaktor i Monju, Japan 1995. Allt det vita dammet är lut.

Det är bara att konstatera att natrium är idiotiskt som kylmedel för snabba kärnreaktorer. Det är enkelt, ja, och det kyler bra, men när det rinner ut blir hela reaktorn blir full med lut. Inte bra! Bly ska det vara, men det återkommer vi till.

Mer om natrium:
Den engelske kemiprofessorn Martyn Poliakoff och hans forskargupp har gjort en serie banbrytande videofilmer om alla grundämnen, som både är upplysande och underhållande. De kallar sin serie for PTOV, The Periodic Table of Videos:
http://www.periodicvideos.com
PTOV-filmen om natrium:
http://www.periodicvideos.com/videos/011.htm
Mer om natrium på Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium
Så kan det se ut när man kastar natrium i sjön (video):
http://www.youtube.com/watch?v=RAFcZo8dTcU