Kanske väljer man helt enkelt en av de största distributionerna för att det är den man har hört talas om. Kanske vill företagets administratör gärna att folk kör skrivbordsvarianten av samma distribution som finns i serverhallen, för att underlätta underhållet. Kanske har man bara plockat någonting på ren slump. Det fungerar det också, för man kan förstås använda vilken distribution som helst till väldigt mycket. Ändå finns det en del skillnader.

Det är inte riktigt så enkelt att en Linux är en Linux är en Linux. Dessutom finns det distributioner som bygger vidare på andra – paket från de distributioner som distributionen bygger på kan användas till den.

Välj rätt Linux för just dig

Det finns förstås många aspekter att tänka på när man väljer en Linux-distribution, inklusive så pass luddiga saker som vilka vanor man hunnit skaffa sig. Den som vill kan naturligtvis anpassa en Linux-distribution att bli väldigt lik en annan, men ändå finns det en del skillnader som kan vara bra att ha i åtanke när man väljer distribution. Här är några punkter att tänka på:

  • Vilken fönsterhanterare vill du ha? Om du är van att köra Gnome, KDE eller Xfce som skrivbordsmiljö, välj en distribution som har den skrivbordsmiljö du föredrar med från början.
  • Har du äldre hårdvara? Med en lättviktsdistribution kan man ofta få ut riktigt bra prestanda av gammal hårdvara. Sök framför allt efter distributioner som har låga krav på inbyggt minne.
  • Vill du kunna använda mycket ljud och bild? Välj en distribution som redan från början har gott om omkodare för musik och film.
  • Vill du ändra och fixa själv? Alla Linux-distributioner kan anpassas för användarens egna behov, men en del är tydligt utformade för att låta dig göra just det enkelt och smidigt.
  • … eller vill du tvärtom bara installera och köra? Välj en distribution som redan innehåller de program som du använder mest. Vanliga kontorsprogram finns med i de flesta distributioner.

Några distributioner är bättre för den som vill kunna fixa och anpassa själv, andra är bättre för den som helst bara vill ha ett färdigt paket installerat och sedan inte bry sig om det. En del distributioner är väldigt lämpliga för kontoret, medan andra snarare inriktas på hemmabruk. En del är väldigt nybörjarvänliga, medan andra snarare riktar sig till vana och tekniskt kunniga användare. En del är gjorda för den som är van vid Windows eller vid Mac OS X, andra är första hand tänkta för programmerare, medan åter andra inriktas på att fungera bra på gammal och långsam hårdvara.

Det finns helt enkelt distributioner för alla smaker. Vi har gjort en kort genomgång av några av de mest spridda. Men kom ihåg: det vi har plats för i vår genomgång är bara ett litet urval av alla de Linuxdistributioner som finns.

Ubuntu

Ubuntu är en av de mest spridda skrivbordsdistributionerna av Linux, och den försvarar dessutom sin plats i serverhallen väl. Den är enkel att installera, och de flesta användare kan snabbt bekanta sig med dess ”Unity”-skrivbord.

Ubuntu är ofta en sorts normalläge, den distribution som många väljer utan att fundera närmare på valet – och det är gott så, för den fungerar i de flesta sammanhang.

För den som helt enkelt vill ha Linux på skrivbordsdator och inte bryr sig närmare om vilken Linux det blir, är Ubuntu inget dåligt förstahandsval, just för att den inte är särskilt nischad åt något håll. Därför går det också bra att köra den både hemma och på kontoret.

Kontakt: http://www.ubuntu.com
Skrivbordsmiljö: Unity
Bygger på: Debian
Bäst för: Den som vill ha en spridd distribution som fungerar i de flesta sammanhang, och gärna har samma distribution på kontoret som hemma. Fungerar också bra för företaget som vill ha samma grund för distributionen på skrivbordet som i serverhallen.


Linux Mint

Även Linux Mint är en spridd distribution, den slåss med Ubuntu om förstaplatsen när det gäller antal nedladdningar. Den ligger i princip i samma nisch, en distribution som fungerar i de flesta sammanhang.

Till skillnad från Ubuntus Unity satsar Linux Mints skrivbord Cinnamon på att följa en meny-tradition som känns igen av Windows-användare, och är därför ofta lätt att snabbt komma igång med för den som byter från Windows. Och Linux Mint finns även för andra skrivbord, så även den som vant sig vid Gnome, KDE eller Xfce kan hitta sin favorit här.

Dessutom ingår en god uppsättning omkodare för ljud och bild i grundinstallationen, som man sedan kan välja att anpassa på olika sätt när man börjar känna sig bekant med systemet.

Kontakt: http://www.linuxmint.com
Skrivbordsmiljö: Cinnamon (men finns också med Gnome, KDE, MATE, Xfce)
Bygger på: Debian, Ubuntu
Bäst för: Den som vill ha en spridd distribution som är nybörjarvänlig och går utmärkt att bara köra precis som den är, men samtidigt gör det lätt att göra egna anpassningar. Ofta en bra ingång för tidigare Windows-användare.


Fakta

Det finns flera ställen på nätet där man hittar länkar till många Linuxdistributioner, med möjlighet att söka på olika kriterier. Två viktiga sådana är: