Osäkra webbläsare är många gånger den främsta förklaringen till att användare drabbas av skadlig kod, nätfiske, man-in-the-middle-attacker och liknande bekymmer. Problemet är att vanliga webbläsare i grund och botten inte är designade för att upprätthålla en så hög säkerhet som möjligt, och de förlitar sig på en rad tilläggsfunktioner som plågas av olika brister. Det finns dock alternativ i form av specialiserade webbläsare där säkerheten sätts i det främsta rummet.

Läs också: Webbläsaren enklaste vägen in för hackaren

Authentic8 Silo

Den här webbläsaren bygger på Firefox 25 och har en intressant kombination av både sandlåda och anpassade skyddstekniker. Varje session krypteras, och möjligheten finns att blockera nedladdningar helt och håller eller att tillåta dem för betrodda enheter.

Kontakt: www.authentic8.com
Säkerhetsmetod: Sandlåda, skyddad webbläsare
Plattformar: Windows (ej Windows Vista)
Cirkapris: 700 kronor per år och användare


Bitdefender Safepay

Precis som namnet säger är Bitdefender Safepay designad för finansiella transaktioner. Varje gång den startas skannar den igenom din dator i jakten på skadliga program. Webbläsaren har extremt få funktioner och kontrollerar dessvärre inte nedladdade filer, vilket givetvis är ett stort minus.

Kontakt: www.bitdefender.com/solutions/safepay.html
Säkerhetsmetod: Skyddad webbläsare
Plattformar: Windows
Cirkapris:
250 kronor per år och användare


Comodo Dragon

Chrome 31-baserade Comodo Dragon tar sig friheten att lägga in Adobe Flash under installationen, något som inte är helt bra i sammanhanget. I en verktygslist hittar du funktioner för att blockera kakor, skumma webbannonser och annat gissel.

Kontakt: www.comodo.com/home/browsers-toolbars/browser.php
Säkerhetsmetod: Skyddad webbläsare
Plattformar: Windows
Cirkapris: GratisDooble

Gott om inställningar, inbyggt sökverktyg och öppen källkod-bas är några av de detaljer som utmärker Dooble. Säkerheten befinner sig på en medelhög nivå. Javascript blockeras alltid som standard och det är förstås bra, men det är inte helt enkelt att stänga av det skyddet.

Kontakt: dooble.sourceforge.net
Säkerhetsmetod: Skyddad webbläsare
Plattformar: Mac, Windows, Linux
Cirkapris: Gratis


Invincea Freespace

Här används en sandlådeteknik, och du skyddas på så sätt när du surfar med någon av de stora webbläsarna Internet Explorer, Chrome och Firefox. Fördelen är att du då har tillgång till dina vanliga bokmärken och finesser. Alla säkerhetsfunktioner kontrolleras från centralt håll.

Kontakt: www.invincea.com/get-protected/small-business
Säkerhetsmetod: Sandlåda
Plattformar: Windows (endast XP och 7)
Cirkapris: 340 kronor per år och användare


Spikes Airgap

Spikes vd Branden Spikes förklarar hur Airgap fungerar.

Du som bara vill ha den allra högsta säkerheten och inte bryr dig om finesser i övrigt rekommenderas att använda Spikes Airgap. Den är den enda webbläsaren i vår lista som blockerar all exekvering som standard. Tyvärr är prestandan inte den bästa.

Kontakt: spikes.com
Säkerhetsmetod: Sandlåda
Plattformar: Windows (ej Vista), Mac OS 10.7
Cirkapris: 700 kronor per år och användare


Spoon Browserstudio

Tillvägagångssättet för Spoon Browserstudio är minst sagt speciellt. Den plockar en kodbas från Chrome, Firefox eller Internet Explorer, låter dig välja tillägg på egen hand och skapar därefter en helt anpassad webbläsare. Nackdelen är att det kan ta en hel del tid att hitta den optimala kombinationen.
 
Kontakt:
browserstudio.com
Säkerhetsmetod: Sandlåda
Plattformar: Windows
Cirkapris: 1 600 kronor per år och användare


SRware Iron

I stället för att fokusera på att säkra surfsession har SRware Iron i första hand siktet inställt på att skydda din personliga integritet. Det medför också flera allvarliga säkerhetsbrister – det går till exempel att ladda ned exe- och pdf-filer utan att det dyker upp någon varning.

Kontakt: www.srware.net/en/software_srware_iron.php
Säkerhetsmetod: Skyddad webbläsare
Plattformar: Windows
Cirkapris: Gratis