Läs också: Välj rätt Linux för skrivbordet

Fedora är Red Hats kusin utan egen betalsupport, distributionen som ibland får agera testbas för det som sedan dyker upp i Red Hat Enterprise Linux och ibland ta över det som redan finns där.

Fedora drivs av Red Hat, men har också en helt egen utvecklarmeritokrati och användargemenskap, och enbart öppen programvara tas in i distributionen.

När version 20 nu lanseras speglar informationen i marknadsföringen vad Fedora brukar stå för: En stabil distribution utan stora språng, tryggt byggd på RPM Package Manager som pakethantering och med Gnome 3 som standard-skrivbordsmiljö.

Vi hämtar hem en skrivbordsinstallation för att se efter om detta är vad vi får.

Främst för kontorsanvändare

Installationen går smidigt, och det vi ser redan här det som vi väntade oss. Den nya versionen har gått upp på version 3.10 av Gnome som skrivbordsmiljö. Webbläsare, e-post-program och kontorspaket finns på plats, liksom förstås mycket annat. Det finns nog många kontorsanvändare som inte behöver installera någonting ytterligare alls. Det är förstås bra, men det är nyheterna vi egentligen intresserar oss för.

Standardskrivbordet i nya Fedora 20 är Gnome 3.10, med en meny med ikoner för de vanligaste programmen.

Fedora riktas till stor del till kontorsanvändare. Det är en stabil distribution som innehåller det mesta som brukar behövas för en kontorsdator. I kontorsnät är det också extra intressant med centralt administrerade inloggningar. Bland nyheterna i Fedora 20 märks förbättrat stöd för användning av AD, vilket lär vara välkommet för många systemadministratörer i miljöer med både Windows och Linux.

Det här är förvisso en viktig förbättring för kontoret, men i övrigt verkar nyheterna i Fedora 20 syfta till att göra distributionen vanligare även på hemmaskrivborden. Så har man stoppat in support för ”own cloud” för molnlagring genom Gnome, och koppling till fotohantering i molnet med Flickr. Vi kör en snabbkoll och båda verkar fungera som väntat.

I standardinstallationen ingår det mesta som den typiske kontorsanvändaren behöver, såsom webbläsare, e-post-program och kontorspaket. Som standard för det sistnämnda används Libreoffice.

Uppdateringar för programmerare

Den nya versionen har också kopplat in Gnome Software för att hantera programinstallationer. Den fungerar bra den också. Om det är särdeles snyggt som gränssnitt är väl en smaksak, men funktionen är det inget fel på. Å andra sidan fungerade programhämtning förstås i den tidigare versionen också.

För programmeraren finns numera nyare versioner av flera verktyg med i distributionen, däribland Perl, Haskell och Ruby on rails. Den aspekten ska man förstås inte glömma – med en uppdaterad version får med en mängd uppdateringar av det slaget.

Slutligen vill vi nämna att Fedora även berättar om nytt stöd för 3d-printning. Det låter framför allt intressant på lite längre sikt, även om vi inte hinner ge oss på i det här korta testet.

TechWorlds slutsats

Fedora 20 är en habil uppdatering av en bra distribution. Nyheterna känns inte så rafflande, även om det förbättrade AD-stödet helt klart är välkommet, men det är bra att Fedora hålls uppdaterat. Kort sagt känns det stabilt, och Fedora förblir en av de stora distributionerna som kan användas överallt men framför allt kommer till sin rätt i kontorsbruk.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Fedora 20
Tillverkare: Fedora project, sponsrat av Red Hat
Produkttyp: Linuxdistribution
Kontakt: http://fedoraproject.org
Linuxkärna: 3.11
Support: Genom användargemenskapen
Licens: Flera olika licenser för olika delar (GPL för Linuxkärnan)
Cirkapris: Gratis

+ Lättinstallerad och stabil för en typisk kontorsanvändare.
Förbättrad AD-koppling.
 
-
I övrigt få nyheter som känns intressanta för arbetsplatsen.
 

BETYG
Installation: 20 av 25
Administration: 15 av 25
Funktioner och finesser: 17 av 25
Stabilitet och pålitlighet: 20 av 25

TOTALT: 72 av 100