Bläcket hann knappt torka på vår artikel om att riksdagspartier är dåliga på att skydda sin e-post och att de använder servrar som står på utländsk mark. Nu uppger en anonym grupp hackare att de tagit sig in i alla riksdagspartiers datasystem.

– Jag kan säga som så här, att vi har haft en dialog med partierna om en it-relaterad incident. Vi har informerat Säpo som hänvisat till Rikskrim, som utreder it-brott, säger Riksdagens säkerhetschef John Arentoft, till Dagens Nyheter. Han vill inte ge några ytterligare kommentarer annat än att det tycks handla om enskilda intrång hos respektive parti, och inte en attack mot Riksdagens egna system.

En grupp hackare har skickat e-post till ett flertal tidningar där man påstår sig ha gjort intrång i alla partiers datasystem. Gruppen som uppger sig stå bakom dataintrånget kallar sig för ”dödzhackarna”. De hävdar att de vid tiden för valet 2010 enbart tog sin in hos Sverigedemokraterna men att man nu har hackat även övriga partiers nätverk.

Som bevis har hackarna publicerat skärmdumpar som man tagit vid intrången. En uppges visa Centerpartiets pressekreterare Jonas Nyströms e-post. Bland annat visas e-post som han fått från Kristdemokraterna och sedan skickat vidare.

Övriga skärmdumpar visar alltifrån ren källkod till Google-konton och intranätsbilder. Man har också lagt upp en lista på e-postadresser som hackarna skriver att de "haft stor användning av”.

hack riksdagen

Här är ett meddelande från hackarna som tar på sig intrånget.

Kalle Zetterlund är säkerhetsexpert på Sentor. Han var med och utredde dataintrångsaffären 2006, där Folkpartiet gjorde intrång hos Socialdemokraterna. Han ser ett samband mellan det här intrånget och de miljontals användaruppgifter som läckt ut från svenska databaser den senaste tiden, vilket vi tidigare rapporterat om.

- Min kvalificerade gissning är att de använt information från de här databaserna och på så sätt kommit över användaruppgifter och lösenord till e-post och nätverk. Mycket tyder på det, säger han till TechWorld.

De uppger att de har mycket mer information än vad som visats, vad tror du om det?

- Det behöver absolut inte vara så, då borde de kanske ha använt den på ett annat sätt för att få mer genomslagskraft. Å andra sidan kan de haft bråttom att få ut det här innan valet, om de nu inte suttit med det ett tag och väntat på rätt tillfälle.