Windows 9

Det fortsätter att läcka ut bilder och videoklipp från Windows 9. I början av förra veckan publicerades ett flertal skärmdumpar samt ett klipp där den nya startmenyn demonstreras.

I fredags publicerade WinFuture dessutom en video som visar den nya funktionen för virtuella skrivbord i Windows 9. Funktionen styrs via aktivitetsfältet, och det krävs bara ett klick för att aktivera eller stänga ett skrivbord.

Videon visar också en del andra fiffiga finesser. Om du klickar på ikonen i aktivitetsfältet kommer det fram förhandsvisningar av alla virtuella skrivbord. Trycker då på en av dessa förhandsvisas ett specifikt skrivbord med bilder på alla öppna program. Där kan du enkelt välja ett program du vill gå till eller stänga program.

Om du försöker öppna ett program eller fil som redan är öppen i ett virtuellt skrivbord kommer systemet per automatik att ta fram den öppna versionen. Detta gäller även om programmet eller filen finns på ett annat skrivbord än det som visas för närvarande.

Precis som i tidigare Windowsversioner kan det hända att vissa funktioner justeras innan den slutgiltiga versionen av Windows 9 släpps, inte minst med tanke på att nästa Windowsversion inte ens har lanserats officiellt ännu.

Virtuella skrivbord har funnits under en längre tid i både OS X och Linux, men i Windows har det inte varit standard, inte ens för avancerade användare.

IDG News