Moxie Marlinspike, även kallad Matthew Rosenfeld, även kallad Mike Benham, är pseudonymen en av världens mest framstående it-säkerhetsforskare tagit.

- Jag har varit intresserad av it-säkerhet och integritetsfrågor väldigt länge, ända sedan 90-talet. Och var engagemanget kommer ifrån? För min del är det en del av mitt dna som en medlem av hacker-communityn.

Marlinspike har en minst sagt intressant bakgrund. Fram till och med 2011 jobbade han med Whisper Systems, som han var med och grundade. Twitter köpte bolaget för en okänd summa pengar men efter bara några månader lämnade Moxie sin plats i säkerhetsteamet. Nu ägnar han nästan all sin tid åt det nya bolaget, passande nog med namnet Open Whisper Systems.

- Just nu är jag väldigt intresserad av privat kommunikation. Jag vill göra verktyg som är så enkla att alla kan använda dem. De vi jobbar med är Red Phone och Textsecure för Android samt Signal för IOS.

Sedan tidigare är Marlinspike känd för den molnbaserade knäckartjänsten Cloudcracker, anonymiseringstjänsten GoogleSharing och autentiseringssystemet Convergence.

- De här verktygen kan användas offensivt. Men de är byggda för att uppmärksamma folk på bristerna. Cloudcracker är ett exempel som utnyttjar brister i ett existerande protokoll. Forskning visar att det inte är säkert, men folk använder det i alla fall! Så tjänsten byggdes ihop för att visa hur enkelt det är att avlyssna krypterad trafik. Den är också paketerad på ett sätt som gör att vem som helst kan använda den. För 100 dollar får du full dekryptering under ett dygn. Vi hoppas att det kommer att tvinga folk till förändring.

Redan 2002 fick han stor uppmärksamhet när han avslöjande en stor brist i ssl/tls och 2009 ssl-stripping-konceptet som gjorde det möjligt att göra en man-in-the-middle attack. Sedan dess för han också i det närmaste ett korståg mot det nuvarande CA-systemet.

Den 24 september kommer Moxie Marlinspike till Stockholm och Next Generation Threats.

- Då kommer jag att tala om full kryptering, ändpunkt till ändpunkt. Utmaningarna och vägen dit, jag tror att det är den lösning som står till buds mot övervakningssamhället.

- Sen ser jag naturligtvis fram emot att komma till Stockholm, där har jag aldrig varit förut och inte minst de övriga talarna, det kommer ett riktigt bra gäng.