Stora företag kan kräva av sin leverantör att få ”rena” drivrutiner, och de kan köpa programvara från säkra leverantörer. Blir det fel har de muskler nog att kunna ta leverantören i örat.

För ett mindre företag eller enskilda som hämtar drivrutiner från internet börjar det dock bli allt svårare att klara sig ifrån angrepp, porr och skräp.
Flash-uppdateringarna drar alltid med sig en fråga om en virusscanner man inte vill ha, andra uppdateringar försöker installera en verktygsrad eller sökruta, och ytterligare andra vill absolut utrusta Firefox med en porrsökare.

Windows uppdateringar är alltid ”rena” och hittills har jag undvikit skräp vid Flash-uppdateringar (en gång i #¤%& veckan), men när det gäller djupare drivrutiner för maskinvara som inte finns hos maskintillverkaren är dessa allt oftare behäftade med smitta, reklam eller ”hjälpprogram”.

Drivrutiner säljs ibland av företag som inte släpper ifrån sig dem om man inte tankar ned deras installationsprogram först. I vissa fall får man dessutom betala för installationsrutinen. Den köpta installationen brukar fungera, men efteråt har man datorn full av browser helpers, verktygsrader eller andra dolda program som ställer om webbläsarens startsida eller visar reklam och skräp. Det brukar bli mer arbete med att rensa bort allt det här än vad själva installationen krävde.

Se särskilt upp med de som vill ta betalt via kreditkort och använder sig av skurkföretaget Clickbanc, för de fortsätter att debitera senare, utan ditt medgivande. Okej, jag erkänner, jag gick på den minan.

Men det är bara en del i cyberkriget. En eller annan svensk politiker har – kanske – äntligen fått upp ögonen för cyberkrigets vardag och medger att Sverige måste börja skaffa sig skydd mot cyberattacker och desinformation på internet. Inte en sekund för tidigt. Snarare ett antal år för sent.

Vissa stora länder, som gärna skjuter ned trafikflygplan på 30 000 fots höjd, har massor att vinna på att skicka in svart propaganda och förvrida huvudet på mindre tänkande svenskar. Det pågår för fullt.

Nyligen utsattes UD för ett angrepp från Kina. Försvarsutskottets ordförande ruskar yrvaket på huvudet och säger: ”Ett fördjupat nordiskt samarbete behövs för att skydda Sverige mot angrepp. Jag skulle vilja se ett mer genomarbetat it-försvar, där både näringsliv och myndigheter deltar.

Samverkan mellan offentliga och internationella aktörer är också avgörande.”
”Skulle vilja se”?! En pladderpolitiker i mängden som hoppas att cyberkriget bara är en fluga, något som blåser över. Så att de kan fortsätta hacka på varandra och slippa uträtta något reellt.

Säpo-chefen Anders Thornberg levererade i Almedalen i år, via SvD, ett tydligt budskap till svenska företag, forskare och tjänstemän: Skydda er! Intrången ökar. Det är allvar nu. Ryssland och Kina är de länder som spionerar mest.

Flera forna Sovjetrepubliker angrips nu med massiva ryska informationskampanjer. Sverige måste ta hotet på allvar och återupprätta sin psykologiska försvarsförmåga, menar Jakob Ljungman vid tankesmedjan Frivärld.

Jag säger: Minns Estland 2007. Vakna, snälla nån! Det är krig i din ethernetsladd!

Fakta

Hissat

  • 2014-08-05 kom brevet jag väntat så länge på. Radiotjänst ger upp och meddelar att de inte hade rätt att påföra mig radio- och tv-avgift för att jag har dator. Pengarna har kommit tillbaka. Vad blir deras nästa försök?

Dissat

  • Ryssland hotar att helt stänga av landet från internet och köra eget, som Kina, efter att BBC vägrade ta bort en intervju om inre separatism i landet. Kineserna finner sig, för de har aldrig upplevt frihet, men ryssarna har ju upplevt ett fritt internet, hur kommer de att reagera?