Av flera olika anledningar, främst ekonomiska, vill allt fler företag utforska möjligheten att köra sina servrar i en molntjänst. Microsofts tjänst heter Azure och företaget har nyligen släppt en ny version av konverteringsprodukten Microsoft Virtual Machine Converter (MVMC). Förutom stöd för Vsphere 5.5 och Hyper-V 2012 R2 är den största nyheten att man nu kan konvertera en vm direkt från sin VMware-miljö till Microsofts molntjänst Azure. Vi har testat denna konverteringsmetod och funnit att den fungerar riktigt bra.

MVMC undrar först om vi vill migrera vår vm till Hyper-V eller ut i molnet till Azure.

Vi började med att konfigurera en miljö baserad på Vsphere 5.5 och skapade där en 2012R2-vm. Azure stödjer vm med os från 2008R2 och senare, men vi kunde trots det konvertera en vm baserad på Server 2003. Den visade sig vara onåbar i Azure och det är dåligt att MVMC inte har bättre kontroll på att det är rätt os som körs i en lokal vm.

När vi startat MVMC anger vi att vi vill konvertera en vm till Azure och får ange uppgifter om vår prenumeration i Azure. Vi måste tidigare ha skapat och laddat upp ett certifikat för att Azure ska veta om att det verkligen är vi som laddar upp en vm, men har man använt Azure ett tag är det steget troligen redan klart.

Allt är automatiskt

Sedan pekar vi ut vår vm i Vsphere och får ange om vår lokala vm ska slås av efter konverteringen. Efter det påbörjas konverteringen. Produkten initierar först ett snapshot på vår vm och avinstallerar sedan VMware Tools. Sedan exporteras vår vm som en ovf och konverteras till en VHD som laddas upp till Azure. Vi mättar utan problem vår 100 megabit-förbindelse vid överföringen.

Innan konverteringen kör vi vår vm ovanpå ESX 5.5. Inget särskilt behöver göras innan vi börjar konvertera.

Här ser vi att migreringen gått bra. 40 gigabyte tog oss ungefär en halvtimme att knuffa upp till Azure.

Allt går automatiskt och efter ungefär en halvtimme har vi konverterat vår 40 gigabyte stora vm till en disk i Azure. Vi skapar sedan en vm baserat på denna disk och startar den. När den startat ansluter vi via rdp och kommer åt den utan problem.

Vi har en site-to-site-vpn från vårt lokala nät till vårt nät i Azure och vi har i Azure angivit att vår lokala dns ska användas, så vår vm registrerar om sig i den och vi kan anropa den precis som innan konverteringen.


Här ser vi samma vm uppstartad i Azure efter konverteringen.

TechWorlds slutsats

MVMC 2.0 är verkligen ett verktyg som är lätt att använda och visar att en flytt till molnet inte behöver vara komplicerad. Använder man bara ett tillräckligt modernt os i sina vm kan de lätt flyttas till Azure.

Det kan ge många fördelar, som uteblivna tröskelinvesteringar, minskad kostnad för drift och underhåll av en datahall och möjlighet att enbart betala för en vm som faktiskt är i drift. Risker inkluderar minskad kontroll, integritetsfrågor och ett mycket stort beroende av internetförbindelsen.

Oavsett vad man bestämmer sig för ger MVMC en enkel väg till att testa en flytt till molnet, och vi är mycket nöjda med hur väl produkten fungerar rent tekniskt.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Microsoft Virtual Machine Converter
Version: 2.0
Tillverkare: Microsoft
Produkttyp: Konverterare för virtuella servrar från VMware till Microsoft-plattform.
Kontakt: tinytw.se/mvmc
Cirkapris: Gratis

+
Kan även konvertera till molnet (Azure Iaas). Snabb konvertering av vm.
-
Kunde gärna visa förloppet tydligare i varje steg. Tillåter konvertering av icke understödda os till Azure.

BETYG
Installation: 10 av 10
Prestanda: 25 av 30
Funktioner och finesser: 20 av 30
Användbarhet: 20 av 30

TOTALT: 75 av 100