Finns i en enorm mängd tjänster

Det finns en rad stora öppen källkod-projekt, men störst av alla är Linux, som ligger till grund för en enorm mängd av de tjänster vi alla använder dagligen.

– Linux används exempelvis av jättar som Google, Facebook och New York-börsen. Linux är det absolut vanligaste operativsystemet på planeten, och nu när vi går mot sakernas internet kommer Linux att vara totalt dominerande inom kort. För tio år sedan brukade vi skoja om världsdominans på Linux-konferenser, men vi har slutat att skämta på det viset, för nu är det en realitet, säger Linus Walleij.

Linus Walleij befinner sig högst upp i Linux-hierarkin, bortsett från Linus Torvalds.

På skåpet står även Linus Walleijs första egenhändigt hopknåpade 8-bitars dator, från år 1987. ”Den har ingenting med någonting att göra, men det säger mycket om mig att den står där”, säger Linus Walleij.

Linaro bidrar med stora mängder kod till Linux-kärnan – företaget har flera gånger i rad varit den tredje största bidragsgivaren, enligt Linus Walleij.
Skaparen av Linux, Linus Torvalds, inkorporerar bara kod i Linux-kärnan från ett hundratal personer som han har personligt förtroende för. En av dem är Linus Walleij.

– Vi som är betrodda tar i vår tur emot kod från personer vi har förtroende för, och så går det nedåt på det viset. Alla personer i hierarkin ackumulerar kod och sänder den uppåt i kedjan, säger Linus Walleij.

Mer från starten

Hans plats i Linux-hierarkin är så klart mycket betydelsefull för Linaro, och han har varit med från starten år 2010. I dag är Linus Walleij en av 120 anställda som finns utspridda runt om i världen.

– Folk anställs baserat på kompetens, inte på geografi. Filosofin är att ha de absolut bästa vi kan få, inom rimliga ekonomiska ramar. Det spelar absolut ingen roll var personen befinner sig geografiskt – bara det finns en internetuppkoppling, säger Linus Walleij.

De flesta jobbar hemifrån, men Linus Walleij och tre andra svenska kollegor har valt att sitta tillsammans i tre rum i forskningsbyn Ideon i Lund.

– Jag och min familj bor fyra stycken i en trerummare, så jag har helt enkelt inte plats att ha något kontor hemma, säger Linus Walleij.

Ulf Hansson och Linus Walleij gillar att dela rum med varandra.

Pratar mest via nätet

Det är även trevligt att ha kollegor att småprata med, anser han. Största delen av de arbetsrelaterade samtalen sker dock via Google Hangouts, IRC och mejl.

– Vi har globala konferenser också, två–tre gånger per år. Utöver det händer det att folk åker på konferenser som relaterar till deras arbetsområde, säger Ulf Hansson, mjukvaruingenjör på Linaro, som delar rum med Linus Walleij.
Förutom de anställda jobbar ytterligare 94 mjukvaruingenjörer med Linaros verksamhet. De här så kallade tillförordnade, eller assignees på engelska, är anställda av medlemsföretagen och sitter ofta ute hos dessa, trots att de jobbar heltid för Linaro.

– Jag har provat att vara både anställd och tillförordnad – jag jobbade på ST-Ericsson och var tillförordnad på Linaro innan jag blev anställd av Linaro. Som tillförordnad är du instoppad i Linaro från ett annat företag, och du byter inte chef utan rapporterar fortfarande till chefen på det företag du jobbar på, och hen har synpunkter på det du jobbar med, säger Linus Walleij.

Den tillförordnade är dessutom underställd en arbetsgruppsledare på Linaro, som fungerar som en sorts projektledare.

– Tanken bakom systemet med de tillförordnade är att få in kunskap om hur medlemsföretagen har konstruerat sina Arm-system, så att vi vet hur vi ska utforma Linux så att det passar på alla de här olika produkterna, säger Ulf Hansson.

Ulf Hansson kommunicerar med sina Linaro-kollegor och resten av öppenkällkodsgemenskapen framför allt via IRC, Google Hangouts och mejl.

Linaro är indelat i ett antal arbetsgrupper, som förutom Linux-kärnan bland annat jobbar med digitala hem och servrar. En av de nyare arbetsgrupperna fokuserar på säkerhet, och mjukvaruingenjören Jens Wiklander är en av dem som anställdes för att vara med och dra igång det arbetet.

– I de nya processorerna, som finns i nästan alla smarta telefoner, finns ett säkrare läge än det som kärnan kör i. Mjukvaran som kör i det läget kan ha kontroll över extra känsliga saker, och det är framför allt den vi jobbar med, säger Jens Wiklander.

Jens Wiklander tycker att det som skiljer jobbet på Linaro mest från hans tidigare arbeten är att de anställda är så geografiskt utspridda.

Ett kontroversiellt projekt

Mjukvaran har utvecklats av ST-Ericsson och ST Microelectronics, och har varit en proprietär mjukvara. Nu samarbetar Linaro och ST Microelectronics för att konvertera den till öppen källkod.

– Det här är en ganska ovanlig typ av Linaro-projekt, och det har varit lätt kontroversiellt. Orsaken är att det kan klampa in lite på vissa av våra medlemmars områden, även om mjukvaran inte är direkt konkurrerande, säger Jens Wiklander.

Linus Walleij

Yrke: Mjukvaruingenjör på Linaro.
Ålder: 42 år.
Bakgrund: Började läsa elektronik på eftergymnasial nivå 1991, ”men det gick inte bra”. Efter lumpen gick han i stället ”på folkhögskola och var svårmodig”. 1995 började han plugga forskningspolicy och sociologi i Lund. Efter examen fick han jobb som cad-tekniker på Ericsson.

”Det var en väldigt expansiv fas. I princip alla som sett en dator och förstod hur den funkade anställdes.” Tog tjänstledigt år 2000–2004 för att läsa civilingenjörsprogrammet.

”Jag hade nått ett glastak. Utan en ingenjörsexamen kan du inte komma ifråga för en roll som teknisk expert, och jag ville inte tillbringa mitt liv som stödfunktion till andra.”
Började jobba som tillförordnad på Linaro 2010, och när samarbetet mellan ST och Ericsson kollapsade förra sommaren tog han anställning på Linaro.

Familj: Sambo och två barn, 8 och 10 år gamla.
Bor: Lund.
Intressen: Familj, elektronik, datorer, musik, träning och litteratur.

Nästan all it-drift outsourcad

Linaro har en minimal it-avdelning, endast bestående av tre personer som sitter i Storbritannien. Deras arbete går främst ut på att köra några servar som tillhandahåller tekniska stödsystem och utvecklingsrelaterade servertjänster.

– Den administrativa it-infrastrukturen – som ofta är den tunga delen i ett företag – är outsourcad till Google. Alla dokument ligger i moln­et och är alltid tillgängliga oavsett var på planeten man jobbar, och oavsett vilken webbläsare eller telefon man har, säger Linus Walleij.

Han ser stora fördelar med upplägget, även om han anser att det inte passar alla företag.

– Allt bara funkar, till skillnad från hur det är med många it-system som företag kör internt. Jag förstår att de vill ha det internt på grund av sekretess och sådant. De få hemliga dokument vi har hanteras efter
speciella rutiner, säger Linus Walleij.

De anställda tar hand om sina egna dator­er, vilket fungerar bra
eftersom i princip alla är tekniker.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning