Under årens lopp har en lång rad av svenska dator­tidningar passerat i revy. Vissa är bortglömda av de allra flesta, medan andra har uppnått kultstatus för sin ny­danande journalistik. Här är åtta klassiker som inte längre syns i tidningshyllorna.

Våren 1986 startade Christer Rindeblad sin första datortidning, Datormagazin. Under de följande tio åren grundade han även High Score och PC Hemma.

Saknar du någon av de svenska datortidningar som numera är nedlagda?
– Datavärlden var en intressant föregångare som tyvärr försvann. Enligt min mening hade den ett starkare affärs­fokus än Computer Sweden. Men jag saknar ingen tidning i dag eftersom nätet fyller mina behov bättre.

Vilken av de datortidningar som du själv har jobbat för var din favorit?
– Datormagazin de första fem åren. Främst på grund av pionjärkänslan som fanns under slutet av 80-talet.

I dag är du affärsutvecklare på Egmonts digitala avdelning. Hur tror du att framtiden ser ut för svenska pappersbaserade datortidningar?
– Jag tror papperstidningar generellt får det svårt av flera olika skäl. Datortidningarnas målgrupp är väl sannolikt en grupp där digitala alternativ lättast accepteras.

 


Du har väl inte missat: 10 datorreklamklassiker


Data (1961–1965)


Utgivare: Föreningen för rationell databehandling

De svenska datortidningarnas historia börjar redan 1961 då Data med underrubriken ”facktidskrift för kontorsrationalisering och databehandling” såg dagens ljus. Det här var på den tiden när datorer kallades för matematikmaskiner. Föreningen bakom tidningen hette först Hålkortsföreningen – numera går den under namnet Dataföreningen.


Modern datateknik (1965–1975)


Utgivare: Fackpressförlaget

Samma år som Data gick i graven startade i stället Modern datateknik. Från början fokuserade den på vetenskapliga upptäcker, men efterhand satsade man mer på användarnytta. 1975 tog sagan slut för Modern datateknik, den slogs då ihop med Elektroniknyheterna, Modern kemi, Modern ytbehandling, Moderna transporter och Plastvärlden under namnet Dagens Industri.


Mikrodatorn (1978–2007)


Utgivare: IDG

Mikrodatorn, med avancerade entusiaster som främsta målgrupp, är en av de mest klassiska datortidningarna – inte minst för att den höll igång längre än någon annan svensk datortidning. 2007 slogs Mikrodatorn ihop med Nätverk och kommunikation och förvandlades till TechWorld. Officiellt lever Mikrodatorn fortfarande kvar på webben under namnet PC för Alla Extreme, men det är svårt att se särskilt många spår från den tidigare andan.


VIC-rapport (1982–1985)


Utgivare: Handic Press

1981 lanserades hemdatorn Vic-20 i Sverige och året därefter grundades VIC-news som senare döptes om till VIC-rapport. På omslaget av den första utgåvan basunerar man ut att Vic 20 är den första folkdatorn och att tidningen täcker in områdena färg, ljud och grafik.
Något senare fick även Commodore 64 ta plats i tidningen. Dessvärre lades VIC-rapport ned redan 1985 – mitt under 64:ans storhetstid.


Sida 1 / 2

Innehållsförteckning