Nu behöver vi inte längre gissa vad nästa Windowsversion ska heta. I går presenterade Microsoft en tidig testversion av systemet och namnet blir Windows 10.

Versionsnumret indikerar att man tar ett stort kliv från Windows 8. Under presentationen förklarade Microsofts Terry Myerson, chef för operativsystemsgruppen, att det finns 100 miljoner Windows 7-användare och att det i huvudsak är bland dessa man hittar morgondagens Windows 10-användare.

Stora delar av användargränssnittet är fortfarande inte klart men det är ändå tydligt att fokus ligger på användare av mus och tangentbord. Terry Myerson påpekade att Microsoft måste täcka in ett stort spektra av användare, allt från nybörjare till erfarna it-proffs. Det är en stor utmaning och det kommer att ta tid att få allt att falla på plats.

Genom att presentera en testversion så pass tidigt i utvecklingscykeln hoppas Microsoft att man ska lyckas hantera den utmaningen på ett bättre sätt än tidigare.

När de sätter Windows 10 i händerna på it-administratörer och entusiaster får de återkoppling från två helt skilda grupper – en konservativ grupp som vill ha ett operativsystem som är enkelt att hantera och möter företagens krav, och en grupp med fokus på ny hårdvara och applikationer.

windows 10
Du kan skapa flera skrivbord för att få ordning och reda - till exempel ett för arbetet och ett för privata ändamål.

Mer än 200 000 företag använder Windows i dag och Terry Myerson måste få dem att börja tänka på Windows 10. Det betyder att det är extra viktigt att se över företagsfunktionerna.

Som ett led i detta anpassas Windows 10 för byod-trenden, bland annat genom att separera användarinformation och företagsinformation. Arbetsdata och personliga data sparas i separata containers och kan inte kopieras från en plats till en annan. Företagsappar kommer endast att kunna arbeta med företagsdata och Windows Urklipp kommer inte att fungera mellan de två arbetsytorna.

It-avdelningen har också möjlighet att kontrollera företagsapplikationer och tillhörande information fullt ut, samtidigt som användarna kan installera spel och andra privata program.

Företagets it-chef kan känna sig trygg med att inga företagsdata läcker till spel och andra olämpliga program, och användarna vet att it-administratörerna inte bara kan trycka på en knapp och radera privata bilder från den senaste semestern utan vidare.

IDG News