Testversionen av Windows 10 kan nu laddas ned från Microsofts hemsida och den är tillgänglig för alla. Det finns dock ett antal saker du bör tänka på innan du installerar den.

1. Testversionen är buggig
Eftersom det är just en testversion det handlar om är den givetvis inte färdigutvecklad. Du får därför räkna med att det ingår ett flertal buggar som kan krascha din dator.

2. Du måste gilla förändringar och ha djupa datorkunskaper
Operativsystemet kommer att förändras en hel del fram tills att den slutgiltiga versionen släpps i mitten av 2015, och det är därför viktigt att du inte räds nyheter och ombyggnationer. Microsoft anser också att du bör ha djupare datorkunskaper för att köra testversionen. Det betyder att du ska klara av saker såsom felsökning, säkerhetskopiering och liknande. 

3. Du måste acceptera Microsofts snokande
Du måste vara komfortabel med att Microsoft är inne och kollar i din installation. De kommer bland annat att samla in information om din enhet, vilka applikationer du kör och även namn, e-postadress och intressen.

windows 10

4. Fokus ligger på företag som använder mus och tangentbord
Alla kan testa Windows 10 men testversionen riktar sig i första hand mot företag som använder mus och tangentbord för att styra systemet. I början av 2015 väntas Microsoft ta tag i konsumentfunktionerna.

5. Det är svårt att backa bandet
Om du installerar Windows 10 över en äldre version kan det vara bra att veta att det inte är helt enkelt att backa bandet om du skulle ångra dig. Det tidigare operativsystemet måste mest sannolikt installeras om från en återställnings- eller installationsskiva.

6. Färre nöjesfunktioner
Testversionen av Windows 10 stänger av datorns förmåga att spela upp dvd-skivor med Windows Media Player och Windows Media Center är inte heller tillgängligt.

7. Bara tre språk
För närvarande är testversionen bara tillgänglig på tre språk: engelska, kinesiska och brasiliansk portugisiska.

IDG News