Testversionen av Windows 10 för med sig en hel del nya finesser, inte minst en rad nya mycket användbara snabbkommandon. Avancerade användare lär också uppskatta stödet för snabbkommandon i kommandotolken.

De nya kommandona är fem till antalet och publicerades nyligen av Brandon LeBlanc i Microsofts blogg Blogging Windows. Så här använder du dem:

* placera fönster sida vid sida: Windowsknappen + vänsterpil/högerpil
* aktivitetsfönstret: Windowsknappen + tab
* skapa nytt virtuellt skrivbord: Windowsknappen + ctrl + D
* stäng det nuvarande virtuella skrivbordet: Windowsknappen + ctrl + F4
* växa virtuellt skrivbord: Windowsknappen + ctrl + vänsterpil/högerpil

windows 10
Kommandotolken i Windows 10.

Stödet för snabbkommandon i kommandoprompten är efterlängtat av många och gör bland annat att du kan kopiera och klistra in med ctrl + c och ctrl + v. Det ingår också stöd för en rad andra kommandon.

Funktionen är däremot inte aktiverad som standard. För att aktivera den måste du högerklicka längst upp på kommandotolkens list och gå in under Properties. Öppna fliken Experimental och kryssa för Enable experimental console features samt Enable new Ctrl key shortcuts och Extended edit keys. Klicka slutligen på OK.

Du som vill läsa mer om snabbkommandon i kommandotolken rekommenderas att läsa ett inlägg på Hanselman.com. Där hittar du allt du behöver veta.

Artikeln innehöll ett fel vid publiceringen. Det har nu åtgärdats.

IDG News