Förra veckan släpptes en testversion av Windows 10 och huvudsyftet med denna är att Microsoft ska samla in synpunkter från användarna.

Microsoft kräver att du registrerar dig för att kunna ladda ned testversionen och vill också att du meddelar eventuella problem och brister, men av allt att döma samlar de in betydligt mer information än så.

I användaravtalet kan man läsa att Microsoft registrerar information om dig, din enhet, applikationer och nätverk och hur du använder dessa enheter, applikationer och nätverk. De noterar till exempel saker såsom namn, mejladress, inställningar och intressen, men även sök- och filhistorik och data från telefonsamtal och sms.

windows 10
Text och ljud som du matar in i Windows 10 övervakas av Microsoft.

Men det är inte allt. Nyhetssajten Winbeta.org uppger att de har tagit en närmare titt på avtalet och noterat att Microsoft även registrerar text som skrivs in i operativsystemet, detaljer om dina filer, ljud som spelas in i systemet och programinformation.

Det verkar med andra ord som att Microsoft avlyssnar tangentbordet. Winbeta.org har konfronterat företaget med uppgifterna men de vare sig förnekar eller bekräftar att det förekommer den typen av övervakning.

Det kan för övrigt vara värt att påpeka att den här typen av datainsamling bara pågår under tiden som Windows 10 befinner sig i teststadiet. När den slutgiltiga versionen släpps upphör insamlingen.