Det är många olika nyheter som meddelats under VMworld, både avseende lokala produkter men framför allt är det VMwares omställning mot molnet som är en tydlig kursändring. 9000 personer är på plats och Carl Eschenbach, operativ chef på VMware, skräder inte orden för att göra budskapet tydligt för deltagarna:
”Vi har ändrat it i grunden sedan tio år tillbaka. Nu måste vi återigen genomföra en stor förändring tillsammans. Vi kommer under lång tid att leva i en värld av hybridmoln och det startar nu.”
Enligt VMwares egna undersökningar så spenderas 2014 92 procent av pengarna på lokal infrastruktur medan 8% går till molntjänster. Detta beräknas 2020 istället ha fördelningen 77 procent resp 23 procent. Detta är en stor förändring och VMware vill gärna vara med och driva och vara del av förändringen. Richard Munro, Chief Technologist för Vcloud förklarar under ett utbildningspass hur VMware ser på molnet:
”VMware har numera en “cloud first”-policy. Detta innebär att produkter i framtiden först lanseras som molntjänster och sedan som lokala produkter.”
Molnen är in the Air
Alla VMwares molnbaserade produkter kommer att samlas under namnet ”Air”. Molnhybridtjänsten Vcloud Hybrid Service byter alltså namn och heter numera helt enkelt Vcloud Air. Det kommer också att dyka upp fler produkter under detta paraply, närmast ut är produkterna Automation och Operations Manager som kommer som saas-erbjudanden i början av 2015. Kunder kommer alltså enkelt att kunna få tillgång till allt fler avancerade produkter från VMware, utan att själva behöva installera och underhålla dem.
VMware meddelar också att de under första kvartalet 2015 kommer att öppna ett nytt datacenter i Tyskland, vilket ytterligare understryker på vilket allvar de tar sin molnsatsning i Europa. Företaget har tidigare fått kritik för sin stelbenta prismodell för iaas, vilket inom kort blir löst i och med att en ny prismodell lanseras där kunderna betalar efter hur mycket kraft de utnyttjar från tid till annan istället för en högre, fast, kostnad varje månad. Namnet på den här nya tjänsten blir Vcloud Air Ondemand och dyker upp under första kvartalet 2015.
VMWare arbetar sig också uppåt i stacken och börjar snart erbjuda paas-tjänster som tex Database as a Service, initialt erbjuds MySQL och Microsoft SQL Server. Oracle kommer troligen lite senare, men eftersom Oracle har en besvärlig licensmodell så tar det lite extra tid att erbjuda just den databasen.
Även nyheter för lokala miljöer
Det saknas förstås inte heller nyheter kring de mer traditionella produkterna. vSphere kommer i en ny version under början av 2015 som innehåller några nyheter. Raghu Raghuram, chef för Software Defined Datacenter på VMware och Ben Fathi, teknisk chef, berättar om nyheterna i den kommande versionen:
”Vi kommer att erbjuda möjlighet att använda Fault Tolerance för vm med fyra virtuella cpu. Vi introducerar också Long Distance Vmotion, vilket gör att man kan flytta vm över långsamma förbindelser och det kommer också att gå att köra Vmotion mellan olika Vcenter-miljöer”, säger Raghu Raghuram. Den här nyheten öppnar också för framtida möjligheter att flytta vm mellan olika moln och lokal miljö under drift av en vm.
Ben Fathi fyller på: ”Vi introducerar också Policys som automatiskt hanterar en VM med ett visst attribut på ett visst sätt.” En ”guld-vm” kanske till exempel placeras på ssd-lagring eller på en värdserver med snabbare cpu. Han fortsätter med att berätta om att Vcenter i den nya versionen också får en snabbare webbklient eftersom den gamla fick kritik för att vara seg.
Andra nyheter, som VMware också berättade om redan på VMworld i USA, är att man kan skapa virtuella datacenter direkt i Vsphere, något som man tidigare behövde ha Vcloud Director för att lyckas med. Vvols är ett nytt sätt att hantera lagring där man inte längre använder vmfs-formaterade LUN, utan lagringsenheten i sig ”ser” vmdk-filerna direkt vilket öppnar för helt andra och snabbare möjligheter för att hantera tex snapshots och kloning.
VMware har också arbetat vidare med olika partners för att utöka Evo Rail-familjen. Evo Rail är färdigförpackade lösningar med både hård- och mjukvara som går extremt snabbt att komma igång med, VMWare menar att man ofta är igång på en kvart. Ett av tillskotten är HP som erbjuder en lösning (200-HC) som inte kräver någon konfiguration, utan man är snabbt igång och skapar sin första vm efter att man packat upp servrarna ut kartongen.
VMware visar också sin önskan att kunna användas i många olika lösningar genom att bredda sin api-kompatibilitet. Detta sker genom att de nu erbjuder möjlighet att använda Openstack-api tillsammans med sin befintliga Vsphere-miljö.
Kurs mot molnet
Det är en mycket tydlig kursändring mot molnet som nu genomförs inom VMware. Den nya policyn med ”cloud first” kommer snart att börja märkas och kommer givetvis att få en påverkan på vad enskilda tekniker behöver kunna i en framtida miljö baserad på VMwares produkter. Kunskaper om lägre nivåer, som tex lagring, serverhårdvara eller tom hypervisorn Esxi kommer att vara allt mindre efterfrågad och det gäller istället att kunna mer om hur molntjänsterna hanteras och hur man på bästa sätt tillhandahåller applikationer på ett effektiv sätt snarare än hur man underhåller fysisk infrastruktur.
Molnbudskapet från allt fler stora leverantörer är tydligt och VMware är nu en av dem. Förändringens vindar tilltar i styrka, det är hög tid att börja bygga väderkvarnar istället för vindskydd.
Vi passade på att fråga Martin Helsig, ansvarig för it-Infrastruktur på SAP, kring deras planer för datacenter i framtiden. Några moln i sikte?
- Ja, vi vill ju egentligen inte hålla på med lokal infrastruktur alls. Vi använder gärna moln av olika sorter för att köra saker där de passar bäst för att minska vår egen infrastruktur. Molnet ger oss mer flexibilitet och snabbar upp våra processer. Det mjukvarudefinierade datacentret är framtiden, som dessutom gör det enklare att flytta de lokala virtuella servrarna till och från moln på ett enklare sätt i framtiden.