Android är världens största operativsystem. På smartphone-marknaden sitter de närmast ohotade på tronen. Givetvis beror det till stor del på antalet telefoner med Android som släpps, och att Iphones är betydligt dyrare. En uppsjö tillverkare släpper budget-smartphones med Android, och vänder sig till den enorma målgrupp som inte är jättesugna på att betala några tusenlappar extra för den senaste Apple-luren. Men det är ingen marknadsanalys vi ska ägna oss åt här.
Om vi bortser från Windows Phone, som ju inte direkt rosat marknaden, är IOS den enda konkurrenten värd namnet. Det luktar guldläge för Google, med andra ord, och har gjort så i flera år. Men som vi vet är det sällan så enkelt att allt är bekymmersfritt och vindstilla på toppen av berget. Tvärtom blåser det hårdast där. Säkerheten har varit den tornado som Google haft svårast att värja sig mot, och det är också den främsta anledningen till att många företag istället valt Iphones till sina användare. Säkerhetsmedvetandet hos kunderna har ökat och mobila strategier diskuteras mer än någonsin. Därför har rubriker om skumma tredjepartsappbutiker, banktrojaner och mobila botnät inte direkt stärkt Androids aktier.
Under TechWorlds säkerhetsevent Next Generation Threats i september talade Christopher Soghoian om de förbättrade krypteringsfunktionerna i både Android och IOS, något som fått kritik från bland annat polismyndigheter som anser att dylika funktioner kraftigt försvårar eller omöjliggör deras utredningar. Tidigare har dessa funktioner enbart gått att aktivera manuellt, men i de nya versionerna av IOS och Android är de påslagna som default.
Dock använder Apple en kraftfullare kryptering för hela systemet, medan Android fortsatt låter vissa delar lämnas utanför krypteringen. Vi vet ännu inte alla detaljer kring krypteringsfunktionen i Android, och lär därför få anledning att återkomma till detta. Vi ska dessutom ha i åtanke, vilket Soghoian också poängterade, att säkerhet kostar pengar, och därför är förbehållet de rika. De hundratals miljoner människor som använder billiga Android-lurar med äldre versioner av operativsystemet kan se sig i stjärnorna efter säkerhet. Krypteringsfunktionen, hur bra den än visar sig vara, gäller endast Lollipop och de enheter som klarar av att köra det.
Ändå har det hänt en hel del med säkerhetstänket i nya Lollipop. Möjligheten att tvångsmata Security-Enhanced Linux (SELinux) till hela systemet och alla appar är ett bra steg i rätt riktning, och kommer ge ett robustare system med bättre skydd mot den uppsjö av malware som angriper Android. Android Smart Lock är en annan bra funktion, som låter dig para ihop smartphones eller plattor med Android Wear-enheter, eller till och med bilar som kör Android Auto och säkra enheterna via bluetooth.
Den nya "kill switch"-funktionen är såklart bra för den som snabbt vill radera en stulen eller borttappad enhet, men det vore snarast tjänstefel att inte ha en sådan funktion och därför är det inte någon revolution. Dessutom har de flesta större företag där it-avdelningen hanterar mobila enheter ofta någon form av mdm-lösning som sköter sådant.
Från Samsungs mobila säkerhetslösning Knox har man hämtat in funktionen att köra olika användare på en Android-enhet. med andra ord kan du ha en privatanvändare och en företagsanvändare som inte påverkar varandra. Dessa kan ändå komma åt samma saker men inte ändra varandras inställningar eller i appar. Det är en funktion riktad direkt mot de som använder telefonen både hemma och på jobbet. Samsung Knox, som vi för övrigt skrev om nyligen, har uppskattas av Galaxy-användare, och tidigare i år packade Samusung in Knox 2.0 Workspace platform i sin Galaxy S5. I slutet av juni i år meddelade Google att Samsung dessutom skulle bidra med Knox-teknologi till nästa version av Android, och nu ser vi alltså resultatet. Inte ett helt oväntat drag, då Android är syre för Samsungs lungor.
En annan tydlig linje som Google driver är att göra Android ännu mer plattformsoberonde. Innehåll och tjänster ska sömlöst flyta mellan olika skärmstorlekar. Det kommer inte heller som någon överraskning. Windows 10 kommer att fokusera stenhårt på att perfekt harmoni mellan enheter, precis som IOS smälter samman plattor och smartphones, och dessutom allt mer närmar sig Mac OS X.
Sammanfattningsvis märks det att Google tagit åt sig av kritiken för den bristande säkerheten och sneglat en hel del på vad Apple gjort för att försöka stärka upp systemet. Mer säkerhet påslaget direkt och fler säkerhetsfunktioner som du manuellt kan välja att köra. Som alltid handlar det då om att få användarna att förstå att det går att göra, och varför de bör överväga att göra det. och det är som vi vet inte alltid det enklaste ...