– Det ser ut som om ankan svävar på vattnet, men under ytan paddlar den utav bara tusan, säger wi-fi-experten och författaren Matthew Gast.

Trådlösa nät har i dag blivit något självklart och vi använder dem varje dag. Hastigheten har ökat, men också utmaningarna. Det krävs mer och mer av utrustningen för att tillgodose alla användares behov av snabba och flexibla trådlösa nätverk.

– Det finns egentligen två sätt att få trådlösa nät att gå fortare: att öka hastigheten och att öka effektiviteten. Tidigare har det handlat mycket om att förbättra de fysiska förutsättningarna, men de senaste standarderna handlar mer om att använda radio mer effektivt.

Har utvecklat standarder

Matthew Gast har jobbat i många år med trådlösa nät. Han har arbetat med att ta fram nya produkter på en rad olika företag och med att utveckla standarder i diverse standardiseringsorgan, och han har dessutom skrivit böcker om trådlöst. Hans senaste alster om trådlösa standarder är O’Reilly-
boken ”802.11ac – A Survival Guide”.

– Första gången jag använde ett trådlöst nät tänkte jag att det var det coolaste jag någonsin sett. Jag hade jobbat i Silicon Valley en tid och använt uppringd uppkoppling, isdn och dsl. Jag var också ett stort fan av sajten IMDB och använde den frekvent, men det var otroligt jobbigt att dra ethernet-kabeln över rummet varje gång jag ville kolla fakta om någon film. Så jag skaffade en liten handdator från Compaq med wi-fi-pack. Det är helt otroligt vad som hänt sedan dess.

Under åren har Gast jobbat med ett gäng standarder, vissa mer smärtsamma att utveckla än andra.

– Historiskt har vi haft många problem med draft-standarder och vi har lärt oss. För mig var g-standarden värst. Det blev nästan till ett krig mellan tillverkarna att ha den senaste draft-standarden i sina maskiner. N-standarden var betydligt mer komplicerad och vi argumenterade att bara för att det finns ett utkast på standarden betyder det inte att man kan bygga på den. Bara mellan version ett och två av utkastet till 802.11n-standarden fanns 12 000 förändringar.

Tredje utkastet blev standard

802.11ac, den för närvarande senaste standarden, fungerade bättre att föra ut. Slutligen blev det tredje utkastet som blev standarden, och marknaden svämmade inte över att tidigare versioner. Det som väntar härnäst är 802.11ax, där målet är att fyrdubbla prestanda i jämförelse med ac-standarden.

– Nuvarande plan är att få ut en färdig standard våren 2019, men alla vet ju vad som brukar hända med den här typen av datum. Troligen dröjer det ytterligare.

I dag jobbar Matthew Gast på Aerohive Networks som bygger utrustning och tjänster för trådlösa nätverk. Det som sticker ut i deras lösningar är att det saknas central kontrollenhet (controller).

– Med b- och g-nät var det inga problem att ha en central kontrollfunktion för all trafik, bandbredden var inte så hög. Men i och med n-nätens införande så blev kontrollenheten mer och mer av en flaskhals. Vi bygger nät helt utan kontrollenheter, det är enligt oss är en överlägsen lösning.

Det blir en flaskhals

I och med ac-standarden menar Matthew Gast att det här problemet förstärkts, det går inte längre på ett effektivt sätt att trycka igenom all data genom en central kontrollenhet.

– För några år sedan förutspådde vi att alla kommer att ha två enheter, en telefon och en dator. Vi hade fel, men var ändå på rätt spår. I dag har varje användare ofta tre uppkopplade prylar och kräver höga prestanda. Och mer är på väg. Sakernas internet kommer sätta en enorm press på de trådlösa nätverken.

Bakom hörnet väntar också smarta nätverk som inte bara skickar data åt användaren. En stor trend är att Aerohive och andra aktörer inom trådlöst använder nätet även till att ge insikter om användaren. Bland annat kan tjänsterna skvallra om vilken klient som är uppkopplad, var den befinner sig och vad som finns i närheten.

– Ethernet för slutanvändare är döende. Om din pryl kan flytta på sig så kommer den att vara trådlöst uppkopplad, avslutar Matthew Gast.