linksys
Den mycket stora routern är fulladdad med det senaste. Designen kan man tycka vad man vill om men den skiljer sig en del från andra routrar.

Det lanseras nya trådlösa konsumentroutrar på löpande band. De vassaste stödjer 802.11ac-standarden, som vi i tidigare tester visat ger fantastisk prestanda. Hur sticker då Linksys WRT1900AC ut ur mängden?

Design från Star Trek

Till och börja med det uppenbara, jämfört med andra routrar är den gigantisk, med en design hämtad från en Star Trek-film från 80-talet.

Men viktigare är att den har stöd för öppen källkod, så att användare kan ladda på router-firmware från andra källor än tillverkaren. Det betyder att det går att komma åt nya funktioner och, mer betydelsefullt, att det går att sända ut wlan-signalen med större effekt än vad som annars är tillåtet.

Linksys modell WRT54G är en äldre router som framför allt i USA blev mycket populär på grund av stöd för öppen källkod-firmware. Nu tänkte nog företaget att det var på tiden att ersätta den gamla trotjänaren med en modern version.

Men kanske är WRT1900AC lanserad lite för snabbt. Vid tidpunkten för denna artikels skapande hade nämligen Linksys inte släppt nödvändig maskinnära kod för att styra funktionerna i wlan-kretsarna från Marwell. Det verkar gå segt, men man lovar att stöd för öppen källkod är på väg.

Om en gäst behöver uppkoppling sliter du bara fram din smartphone och slår igång gästnätverket på din WRT1900AC. Du kan även via appen administrera din router när du är ute på stan.

Alla märker kraften

Den stora routern har en kraftfull 1,2 gigahertz dubbelkärnig Arm-processor. Att få tillgång till en sådan processorkraft kommer säkert bli populärt bland öppen källkod-programmerarna. Men även vanliga användare märker av kraften. Den reagerar osedvanligt snabbt på inställningsändringar och liknande.

Processorkraft generera värme och Linksys uppmanar därför användarna att inte lägga någonting ovanpå enheten som kan täcka ventilationshålen. Vi kan intyga att den blir ganska varm vid hård användning, men förbrukar ändå förhållandevis lite effekt. I normalt viloläge ligger den på beskedliga 15 watts förbrukning.

Det är inte bara processorn som har fått maxad prestanda. Routern är även utrustad med en kombinerad esata/usb 2.0-anslutning, och en renodlad usb 3.0 för att till exempel kunna ansluta en usb-hårddisk att dela ut på nätverket. Lan-portarna kan förstås kommunicera med gigabithastighet.


802.11ac-standarden borde vara den här routerns paradgren, men våra tester visar att den får se sig slagen med ganska stor marginal av den äldre och betydligt billigare Netgear R6300.

Trots att den här typen av mätning påverkas starkt av yttre förhållanden borde den relativa jämförelsen vara ganska rättvisande, eftersom vi har testat de två routrarna vid samma tillfälle och liknande förutsättningar.

Linksys rycker upp sig jämfört med R6300 när vi tittar på 802.11n vid 2,4 gigahertz, den vanligaste uppkopplingsmetoden för de flesta i dag. På
lite större avstånd är Netgear starkast.

Sammantaget anser vi att Linksys får stryk av Netgear eftersom skillnaden i 802.11ac är så stor och fördelen i 802.11n vid 2,4 GHz är relativt liten.

Radioingenjörens våta dröm

Standarden 802.11ac är en radioingenjörs våta dröm. All ny fantastisk teknik som vi först ser i mobiltelefonisammanhang har nu börjat användas för att effektivisera wlan. I artikelserien Radioskolan (tinytw.se/radioskolan3) beskrev vi många av de tekniska lösningarna, och vi kan avslöja att WRT1900AC använder sig av de flesta. I teorin borde den därför prestera exceptionellt bra vad gäller överföringsprestanda via wlan.

Våra tester i verkligheten visar dock att den inte är vassast i laget. Den bra, men inte bäst. Jämför vi Linksys WRT1900AC med exempelvis Netgear R6300 (testad i tinytw.se/wifiduell) är fortfarande Netgear överlag herre på täppan. Det är lite förvånande att WRT1900AC med all dess processorkraft och modernare kretsuppsättning får se sig slagen av en äldre 802.11ac-router.

Häng med i TechWorlds radioskola - få koll på hur wifi fungerar!

TechWorlds slutsats

Om du är ute efter att med hjälp av öppen källkod släppa fri kraften som routern erbjuder, och kanske laborera lite med till exempel effekten på wlan-utsändningen, är WRT1900AC routern för dig. Den har maxad prestanda vad gäller processor och anslutningsmöjligheter och har stöd för de nyaste funktionerna i 802.11ac-standarden.

Är det däremot maximal prestanda i den trådlösa kommunikationen du är på jakt efter kanske du ska titta på andra produkter. Radiomässigt faller WRT1900AC på målsnöret. Det finns snabbare, mindre, billigare och mer eleganta routrar att välja bland.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Linksys WRT1900AC
Kontakt: www.linksys.com
802.1-standarder: 802.11b/g/n på 2,4 GHz och 802.11a/n/ac på 5 GHz.
Anslutningar: 4x 1 Gbps lan, 1x 1 Gbps wan, 1x usb 3, 1x esata/usb 2.0
Wi-fi-säkerhet: WEP, WPA2-person­al, WPA2-Enterprise
Ipv6-stöd: Ja
Antenner: 4x externa duasl band (utbytbara)
Väggmontering: Ja
Stöd för gästnätverk: Ja
Mått: 245 x 195 x 50 mm (uppmätt)
Vikt: 1,03 kg (vägd)
Strömförbrukning: 15 W (uppmätt)
Cirkapris: 2 000 kronor

+ Öppen källkod-stöd.
Kraftfull processor.
Snabba anslutningar.

 
- Medioker radioprestanda.
Dyr.
Stor.

BETYG
Installation 10 av 10
Administration: 15 av 20
Wlan-prestanda: 20 av 35
Processor och anslutningar: 35 av 35

TOTALT: 75 av 100

ronny peschel