Återanvändningen av gamla datorer och annan it-utrustning ökar hela tiden, något som framför allt är till glädje för vår omgivning med tanke på att tillverkningen av it-produkter många gånger är ganska miljöbelastande.

En annan fördel är att återanvända datorer, surfplattor och mobiltelefoner sparar pengar för kunderna eftersom de är avsevärt billigare än ny utrustning.

På den svenska marknaden finns i dag flera aktörer som arbetar med att köpa in gammal it-utrustning, återställa den till sitt forna jag och sälja den på nytt – så kallad rekonditionering. Vi listar några av de största aktörerna här.
Som köpare av rekonditionerad utrustning behöver du för övrigt inte oroa dig över vare sig kvalitet eller garantier. Alla produkter kontrolleras noggrant innan leverans och du får också minst ett års garanti vid köp.

Inrego

Inrego säljer i huvudsak proffsdatorer från tillverkare såsom HP, Dell, Apple, Fujitsu och Lenovo. I sortimentet finns både bärbara och stationära datorer men också mobiltelefoner, servrar, nätverksutrustning med mera.

Varje vecka levererar företaget cirka 3 000 datorer till företag, kommuner, skolor, landsting, myndigheter, företag och privatpersoner.

Rekonditioneringsprocessen är omfattande. Först sorterar man ut produkter med yttre kosmetiska skador. Sedan funktionstestas kondensatorer, moderkort, kablar, optiska enheter, nätverkskort med mera, och därefter kontrolleras bland annat operativsystem, drivrutiner och eventuella batterier.
Innan leverans rengörs produkterna med tryckluft och förses med den mjukvara och eventuella extra komponenter som kunden önskar.

Som sig bör är säkerheten central i Inregos verksamhet. De är certifierade enligt ISO 27001 för informationssäkerhet och hanterar all utrustning i en obruten säkerhetskedja, från att den lämnar skrivbordet tills att affärsinformationen är korrekt raderad och utrustningen avidentifierad. De sköter också garanti och reparationer på egen hand.

– Vi står själva för garantin, vi tar själva ansvar för reparationer och använder inte tredjepartsaktörer för service­ärenden. Det innebär att hanteringen går snabbare och enklare för kunden. Om en produkt fallerar och inte kan repareras byter vi ut den mot en likvärdig produkt, berättar Inregos marknadschef Fredrik Nilsson.

Han räknar också upp flera andra fördelar med att anlita Inrego.

– Vi har en hög kundnöjdhet, i den senaste undersökningen låg den på 97,6 procent. Vi har också 20 års erfarenhet av rekonditionerad it, vi erbjuder flera finansieringsalternativ och har branschens mest noggranna och omfattande test- och rekonditioneringsprocess.

Garantier: Minst 1 års produktgaranti, kan förlängas upp till 3 år. 6 månader för smarta telefoner.
Kontakt: www.inrego.se

Arrow Value Recovery

Under 2013 hanterade Arrow Value Recovery, tidigare kallat Greentech, cirka 500 000 persondatorer. 480 000 av dessa såldes vidare, något som tydligt visar på hur pass stor del av utrangerade datorer som kan få ett nytt liv.

Man säljer i huvudsak till företag, friskolor och kommuner, medan cirka 10 procent av utrustningen går till den privata marknaden. Riktigt enkla maskiner skickas i regel till länder utanför Norden, de utgör 40 procent av omsättningen.

Arrow Value Recovery tar hand om hela processorn, ”från ax till limpa” som de själva beskriver det. Utrustning hämtas upp på anvisad plats, inspekteras utvändigt, stäms av mot produktlistor, packas i särskilt avsedda it-lådor och transporteras till företagets säkerhetscenter i Växjö.

Väl på plats där skannas utrustningen och återställs så att den kan användas på nytt. Hårddiskar, sim-kort, ssd-diskar och liknande raderas med mjukvaran Blancoo till säkerhetsnivån secret, en nivå som bland annat är godkänd av Nato, det amerikanska försvarsdepartementet och den norska säkerhetsmyndigheten.

Jim Norlander, vd på Arrow Value Recovery i Sverige, framhåller att företaget ägs av den amerikanska koncernen Arrow Value Recovery, en global leverantör av rekonditionerad it-utrustning med eftermarknadslösningar som säkerställer radering av data, miljöhantering och återskapande av ekonomiska värden.

– Vi är världens största aktör med en stor geografisk spridning inom det här området, och vi erbjuder ett bredare utbud av tjänster än våra konkurrenter. Den främsta anledningen till att vi kan anses som bredare är att vi är geografiskt större vilket betyder att vi kan erbjuda våra tjänster globalt. Många kunder har verksamheter utanför Sveriges gränser och vill ha samma leverantör till alla sina enheter.

Garantier: Minst 1 års garanti.
Kontakt: www.arrowvaluerecovery.se

Eurovironment

Eurovironments främsta kundgrupp är företag och organisationer med höga krav på säkerhet och miljötänkande.

Utöver datorer erbjuder man även mängder med annan rekonditionerad kontorselektronik, till exempel surfplattor, mobiltelefoner, skrivare, servrar, switchar och bildskärmar.

All utrustning med ett marknadsvärde går vidare för test hos Eurovironment, och 99,7 procent av den utrustningen går att återanvända.

I de fall då man hittar enklare fel repareras hårdvaran och sedan raderas all information på hårddiskar och liknande med specialiserad mjukvara. Eventuella etiketter och annan märkning tas också bort.

Hårdvaran är spårbar under tiden som den befinner sig hos Eurovironment, hela vägen till återvinning eller till återanvändning hos slutkund.

– Den här processen är mycket viktig för oss, och lagen är mycket klar över hur utrustning ska hanteras. En av grundpelarna med EU är att pengar, arbetskraft och produkter ska få flyttas fritt, men det gäller inte begagnad elektronik. Sådant ska hanteras som farligt avfall, vilket bland annat innebär att utrustningen måste vara testad för att man ska få exportera den. Det gäller såvida man inte har tillstånd av Naturvårdsverket, säger Eurovironments vd Roger Persson.

Han framhåller också företagets finansieringslösning via ett finansbolag.
– Vi är sannolikt den enda leverantören i Sverige som hanterar både ny och begagnad utrustning och hela flödet och logistiken internt, samtidigt som vi erbjuder finansiering av samma utrustning.

Garantier: Varierar, men vanligen minst 1 år.
Kontakt: www.eurovironment.se

Xeptor

I Xeptors utbud ingår stationära datorer, bildskärmar, bärbara datorer med tillbehör, tunna klienter, servrar, serverkomponenter, nätverksutrustning, skrivare och IOS-enheter.

Kunderna utgörs i huvudsak av små och stora it-återförsäljare, outsourcing- och driftbolag och systemintegratörer över hela Europa.

– Vi jobbar övergripande med märken där vi vet att kvaliteten är hög, det vill säga kvalitets- och företagsserierna från HP, Cisco, Lenovo, Dell, Apple och Samsung, säger Xeptors försäljningschef Simon Edeus.

Begagnade datorer som kommer in till Xeptor får en fullständig rengöring, såväl in- som utvändigt, endast marginella spår efter tidigare användning blir kvar.

Därefter raderas alla data med Blancoo, närmare bestämt med en ISO 15408-certifierad metod. Bios får en fabriksåterställning och samtliga komponenter inklusive portar, hårddiskar och optiska enheter funktionstestas. Även bildskärmar kontrolleras, de får maximalt ha en död pixel. Slutligen installeras ett nytt operativsystem och den färdiga datorn förpackas i ny kartong.

Utöver rekonditionerade dator säljer Xeptor även ny utrustning.
– Vi skiljer oss sig från de klassiska begagnathandlarna främst genom att vi erbjuder utrustning från de ledande leverantörerna, direkt från eget lager. Med minst 5 000 pallar hårdvara i eget lager tillgänglig för omgående leverans är vi den kompletta hårdvaruleverantören, och det vare sig våra kunder är ute efter rekonditionerad utrustning, de senaste modellerna, eller modeller som nyligen har utgått från marknaden och är svåra att hitta på annat håll. Vi har också mycket fokus på servrar, lagring och nätverksutrustning, berättar Simon Edeus.

Garantier: Upp till 5 års garanti på rekonditionerad hårdvara.
Kontakt: www.xeptor.se

Har ditt företag köpt begagnad it-utrustning?
Det är inte längre tillåtet att rösta.