Ser man till vad som annonseras är Ubuntu 14 en stabil fortsättning på tidigare spår, och version 14.10 bör inte skilja sig särdeles mycket från 14.04 som kom något tidigare och är tänkt att ha längre livslängd.

I skrivbordsversionen, som är den vi testar, får man fortfarande Unity som skrivbordsmiljö. Förinstallerade versioner av Firefox och Libreoffice är färskare än under Ubuntu 13, och själva Linux-kärnan i botten på alltihop har också uppgraderats, till version 3.16. Det är bra, det är aktuellt, men det är inga direkta nyheter.

Vill leka med hårdvaran

Vi installerar en Ubuntu 14.10 och tar en titt. Inga problem att boota från installationsmediet, i vårt fall en dvd, för att testköra den innan vi installerar och kolla att operativsystemet snällt vill leka med all hårdvara.

Det går lite tungt medan man har maskinen bootad från installationsmediet, men det är varken nytt eller konstigt att det är så.

Vi kan i alla fall konstatera att allting fungerar och göra en riktig installation. Inga konstigheter där heller, och när vi bootar från den nyskapade partitionen på hårddisken försvinner känslan av seghet helt.

Enkelt om du kan miljön

Ubuntu är Ubuntu. Känner man sig redan hemma med Unity hittar man allt precis där man väntar sig, och allt fungerar utmärkt. Är man inte tidigare bekant med den skrivbordsmiljön blir det en tröskel att ta sig över – om man inte helt enkelt drar igång ett terminalfönster och startar det man vill ha från kommandorad i stället, förstås.


Ubuntus skrivbord Unity känns igen även i version 14.10. En del buggar i grafiken är fixade i den nya versionen.

Den vanliga uppsättningen program finns på plats, från Firefox och Thunderbird till Rhythmbox. Det är inga stora nyheter, men mycket har som sagt fått mera moderna versioner än vad som fanns paketerat i Ubuntu 13. Vi blir inte överraskade på något sätt, varken på gott eller på ont. Distributionen fungerar fint, men väcker inga stora känslor.


Sökfunktionen som också används för att starta program är en gammal bekant för Ubuntu-användare. Överlag känns gränssnittet bekant och stabilt.

Vill finnas för alla enheter

Samtidigt som Ubuntu kan sägas ticka på med sin nya version, satsar man allt mer på att bli den Linux-variant som finns för alla sorters enheter. Numera erbjuds tillverkare av mobiltelefoner och surfplattor en komplett Ubuntu som öppet alternativ till Android. Det första försöket i den riktningen gjordes med version 13, och version 14 av Ubuntu konsoliderar det. Det återstår att se om vi får några Ubuntu-telefoner på marknaden, men tanken är onekligen intressant.


Det ska vara lätt för användaren att koppla upp till diverse online-tjänster, vilket också knyter an till att Ubuntu försöker få spridning även till andra enheter än persondatorer, bland annat telefoner.

I väntan på den stora spridningen till olika sorters enheter är desktop-versionen av Ubuntu redan när den installeras utrustad med klienter för, och genvägar till, allehanda nätbaserade tjänster. Det här är en Linux-distribution som satsar på massmarknaden, och vi kan inte säga annat än att den är lyckad i sitt slag.

TechWorlds slutsats

Så väldigt mycket nytt ser man som användare inte i Ubuntu 14.10. Det är fortsatt färd på en väl upptrampat stig, på gott och ont. Stabilitet och kontinuitet verkar ha varit ledorden, samtidigt som man ser till att komma upp i nu aktuella versioner av många standardprogram. Gott så, varje distribution behöver underhållas även när man inte har några stora nyheter.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Ubuntu 14.10 Desktop
Tillverkare: Canonical
Typ av produkt: Linuxdistribution
Kontakt: http://www.ubuntu.com
Linuxkärna: 3.16
Support: Genom användargemenskap på nätet
Licens: Flera olika licenser för olika delar; GPL för Linuxkärnan
Pris: Gratis

+ Lättinstallerad och lättanvänd Linux-distribution, på det sätt som vana Ubuntu-användare förväntar sig.
 
-Inte så mycket nya finesser, utan snarare en stabil fortsättning. Det är bra, men svårt att bli riktigt entusiastisk över.

BETYG
Installera och komma igång: 23 av 25
Användaranpassning och konfigurationsmöjligheter: 17 av 25
Funktioner, finesser och nyheter: 15 av 25
Dokumentation och användargemenskap: 22 av 25

TOTALT: 77 av 100