En av Windows största brister jämfört med Unix var länge att det saknades ett kompetent skal för kommandoradsoperationer, men sedan 2006 finns Powershell som ger systemadministratörer ett kraftfullt verktyg för att använda skript. För den som är van med verktyg från Unixvärlden finns ett bättre alternativ.

Cmder är en konsolemulator som ger dig de vanliga Unixkommandona tillgängliga på Windows i form av ett skal. Du kan alltså navigera runt i filsystemet med kommandon som ls och cat eller ansluta till fjärrenheter med ssh.

Cmder kan konfigureras att uppdatera sig själv automatiskt.

Ingen installation behövs

Cmder bygger på en annan liknande mjukvara, Conemu, men har utökats med verktygspaketet msysgit som ger dig just Unixverktyg för Windows.

Någon installation är inte nödvändig, mjukvaran distribueras i form av en körbar fil. Cmder kommer i två olika stora versioner om sju megabyte respektive 250 megabyte – den mindre saknar exempelvis msysgit. Applikationen är portabel och kan köras från till exempel en usb-ansluten enhet.

När Cmder startats möts du av en terminal med färgtemat Monokai, vilket är betydligt trevligare och mer lättläst än det svartvita temat i kommandoprompten. Terminalens utseende kan anpassas, och till skillnad från Windows inbyggda motsvarigheter kan flera sessioner köras parallellt i flikar.


Ett av de Unixverktyg som finns tillgängliga i Cmder är ssh-keygen. De som behöver generera nycklar är nu inte längre hänvisade till programmet Putty


Git kan anropas direkt från kommandoraden i Cmder.

Oftast exakt som i Unix

I terminalen kan du använda de flesta Unixverktyg på samma sätt som på Unixsystem. För den som arbetar med till exempel Git och behöver generera nycklar är det ofta en krånglig historia i Windows, men med Cmder har du ssh-keygen till hands, det gör det betydligt enklare.

Ett par hjälpsamma kortkommandon finns att tillgå, däribland shift+uppåtpil för att gå uppåt i filstrukturen. Vanliga Windowskontroller som End och Home fungerar på samma sätt i Cmder och ett enkelt stöd för alias finns att utnyttja.


Du kan använda Unixkommandon för att navigera i filsystemet på ett Windowssystem, till exempel ls i stället för dir.


Inställningar nås genom att högerklicka på namnlisten, en inte helt självklar väg för Windowsanvändare.

Den som förväntar sig en gedigen dokumentation går bet. I stället är du hänvisad till dokumentationen för de olika verktyg som ingår. Cmder är visserligen främst ämnad för avancerade användare, men vi hade gärna sett en kort informationsruta första gången det startas. Att högerklicka på namnlisten för att nå inställningar är inget självklart beteende för genomsnittliga användare.


Om du alltid saknat flikar i Windows egna kommandoprompt är Cmder något för dig.

TechWorlds slutsats

Vana Windowsadministratörer lär fortfarande uppskatta Powershell mer, eftersom det helt enkelt erbjuder kraftfullare funktioner för just Windows. I stället är den huvudsakliga målgruppen här vana terminalanvändare från Unixbaserade system.

Cmder är inte det enda sättet att köra Unixverktyg på Windows, men det är en lättinstallerad och trevlig paketering. Om du aldrig varit mycket för vare sig kommandoprompten eller Powershell kan Cmder vara värd en provtur.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Cmder
Version:
1.1.3
Produkttyp: Konsolemulator
Tillverkare: Öppen källkod-projekt lett av Samuel Vasko
Plattform: Windows
Licens: MIT
Kontakt: bliker.github.io/cmder
Cirkapris: Gratis

+ Kan köras från usb-enhet.
Lätt att installera.
Smidig automatisk uppdatering.
 
-
Konfiguration av terminalen kunde vara tydligare.
 

BETYG
Funktioner: 25 av 25
Installation: 25 av 25
Gränssnitt: 25 av 25
Konfiguration: 20 av 25

TOTALT: 95 av 100