Nyhetstjänsten Vnunet har spanat in nästa års säkerhetstrender:

1. Virussignaturer kombineras med heurestik.
Vnunet spår att traditionella antivirusprogram som bygger på att varje nytt virus får en signatur som ska stoppa den, snart är passé på grund av den enorma mängden nya virus. I dess ställe kommer produkter som kombinerar signaturer med heurestik.

2. 90% av all e-post kommer att vara spam.
Enligt Vnunet finns inga tekniska lösningar på spamproblematiken i sikte och de ser därför ingen ände på spamkriget. Tvärtom spår de att det trots ny lagstiftning mot spam kommer bli allt värre.

3. Cyberterrorismen förblir en myt.
Trots allt prat om terrorister som bara väntar på att bringa kaos med hjälp av virus, spår Vnunet att det inte heller nästa år kommer att bevisas att de existerar. De menar att bomber terroriserar, medan havererad e-post som mest är obekvämt.

4. Ingen Longhorn nästa år heller.
Vnunet gjorde samma förutsägelse förra året. Även om de inte är lika säkra den här gången, så spår de att Microsofts Longhorn inte kommer att släppas under 2005 heller.

5. Ingen åtkomst utan säkerhet.
Enligt Vnunet kommer säkerheten på din dator avgöra om du får koppla upp dig. Tanken är att när du exempelvis försöker logga in på en webbplats så skannas datorn för att kontrollera hur säker den är. Om den till exempel inte är uppdaterad eller har virus kan du nekas åtkomst.