24 December


Magnus Aschan, TechWorlds chefredaktör:
– World Future Society, www.wfs.org, är kanske inte den bäst designade sajten som finns. Men innehållet är ofta mycket intressant, speciellt om du är intresserad av din och allas vår framtid. Här kan du läsa om allt från framtidens genmodifierade grödor till hur arbetsmarknaden ser ut om femton år. Missa speciellt inte den läsvärda publikationen The Futurist.
Ha nu en riktigt god jul!
 


23 December


Henrik Klippström, journalist och redaktionssekreterare på TechWorld:
– Jag vill tipsa om tjänsten Newsblur, verkligen smidig för att hålla koll på en massa bloggar och andra sajter. Det dröjde rejält länge in jag fick kläm på det här med rss-flöden, och strax därefter lade Google ned sin tjänst Reader, och jag stod utan verktyg. Men så dök Newsblur upp, och den funkar klockrent. Du skapar en användare på Newsblur.com, snokar reda på dina favoritsajters rss-länk och lägger till dem. Kategorisera efter behov. Lägg till nya sajter löpande.

Newsblur är så klart bra även för professionellt bruk, om du vill hålla reda på intressanta bloggar inom ditt fält, men inte orkar surfa runt till varje dem enskilt stup i kvarten. Allt på ett ställe är aldrig fel, och extrafunktionerna är många. Plötsligt är du den på jobbet som inte bara har koll på nyheterna – via oss på IDG! – utan även massor av ytterligare källor till åsikter och analyser som du själv vaskat fram.


22 December


Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på .SE och medlem i TechWorlds redaktionsråd:
– Jag älskar böcker, och har ett mycket speciellt förhållande till dem. Just nu är jag inne på spioner, dissidenter och whistleblowers. Jag vill främst tipsa om ”Hacker, Hoaxer, Whistleblower, Spy: The Many Faces of Anonymous”, den perfekta jullovsboken skriven av antropologen Gabriella Coleman, kvinnan som vet massor om Anonymous, den globala rörelsen av hackare, skämtare och aktivister och deras djupaste och mörkaste hemligheter. Efter den kan ni fortsätta med Annie Machons ”Spies, lies and whistleblowers” och avrunda med Emily Parkers ”Now I Know Who My Comrades Are: Voices from the Internet Underground”.

Anne-Maries bonustips:
– Vill du veta hur allting började? Hur internet kom till Sverige? Hur det har använts och sett ut genom åren? Vilka som var pionjärerna som drog de första kablarna, startade de första it-företagen och fattade besluten som bidrog till att Sverige i dag är ett av världens mest digitalt utvecklade länder? För dig har .SE öppnat Sveriges första internetmuseum.


21 December


Henrik Elmsjö, it-konsult på Compose IT och TechWorld-skribent:
– Om du har tid över i jul så är det troligen en smart sak att investera lite tid i att lära dig Powershell. Allt mer av konfigurationen av Microsofts produkter görs med Powershell och du kan inte effektivt hantera molntjänsterna Azure eller Office 365 utan kunskaper i ämnet. På med lurarna och kolla igenom den här filmsnutten så har du kommit en bit på vägen:
http://www.microsoftvirtualacademy.com/training-courses/getting-started-with-powershell-3-0-jump-start


20 December


Karin Lindström, reporter på TechWorlds systertidning Computer Sweden:
– Det är aldrig för sent att bli forskare. I alla fall litegrann på ett hörn. Det kallas medborgarforskning och innebär att forskarvärlden tar hjälp av alla som vill vara med via internet. Det kan handla om att klassificera galaxer, hjälpa till att skriva in text från papyrusrullar som skannas in, rapportera in naturfynd eller varför inte spela Foldit, ett pusselspel där du genom att vika proteiner virtuellt bidrar till kampen mot aids, cancer och alzheimers.

Här är länkar till några av de forskningsprojekt som behöver en hjälpande hand:
http://www.naturenskalender.se/
http://www.artportalen.se/
http://fold.it/portal/


19 December


Kent Vilhelmsson, frilansjournalist och TechWorld-skribent:
– Jag vill tipsa om Ramdisk. Den som var med på Amiga-tiden minns säkerligen den fiffiga och för Amiga OS inledningsvis unika möjligheten att allokera delar av arbetsminnet för att lagra data på. Cirka 25 år senare räknas storleken på arbetsminne i gigabyte i stället för i kilobyte och ett bra verktyg som tar funktionaliteten vidare till Windows är Ramdisk.

I gratisvarianten är minnesstorleken begränsad till 4 gigabyte, men det räcker gott och väl för att kunna installera Office, webbläsare, e-postprogram och andra appar som blir blixtsnabba när de körs direkt från arbetsminnet och inte behöver använda hårddisken.


18 December


Tobias Strandh, it-utbildare på Informator och TechWorld-skribent:
– Jag vill tipsa om mässan IT Solutions Expo i Göteborg den 4–5 mars. IT Expo kom för några år sedan och var väldigt uppskattat, men fick sedan tyvärr allt sämre betyg i utvärderingarna. I år gick jag själv dit igen för att se om något hänt, och jag tycker att det var riktigt, riktigt bra! I utställarhallen stötte jag på flera intressanta bolag, lyssnade på kostnadsfria föreläsningar om allt från spelsäkerhet till tunga it-frågor inom telekom.

Nästa år återkommer mässan och nu verkar arrangörerna spetsat till allt ännu mer, med många intressanta spår. Och inträdet är helt kostnadsfritt, så det enda du betalar med är din egen tid.


17 December


Eva Melin, redaktionschef på TechWorlds systertidning Computer Sweden:

– Jag vill tipsa om podcasten Serial. Det är en dokumentär berättelse om ett mordfall från 1990-talet, berättat i tio kapitel. Bakom historien ligger ett gediget och enträget journalistiskt arbete, utfört av skaparna bakom This American Life, ett av USA:s populäraste radioprogram.

Programledaren Sarah Koenig leder lyssnarna i handen genom svåra intervjuer, tänkbara och otänkbara scenarier och knepiga indicier som pingade mobilmaster. Ett sant radiohantverk och ett riktigt bra exempel på när nya medier fungerar väl för långsamt och detaljrikt berättande.

Lyssna även på Eva i Computer Swedens podcast16 December

Josef Andersson, it-konsult och TechWorld-skribent:
– Det här tipset ger nästan lika varm och god känsla som att dricka glögg: hjälp till med ett öppen källkod-projekt som du gillar eller kanske använder dagligen – rapportera ett fel, översätt något eller kanske till och med fixa ett fel.

Fördelarna förutom det att du gör något andra får glädje av är att det förmodligen gör dig bättre på det du hjälper till med, att om det gör det ofta ser det bra ut i ditt cv. Och glöm inte att fira din insats med lite glögg!


15 December

Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på .SE och medlem i TechWorlds redaktionsråd:
– Tjänsten Forgotify.com låter dig lyssna på låtar som du inte visste fanns. Spotify skryter ju med att de har fler än 20 miljoner låtar i databasen, men sanningen är att vi bara lyssnar en bråkdel. Forgotify hittar de olyssnade låtarna och ger dem ett öra! Det är ju lite som Melodischlagerfestivalen, vi ömmar för de som har en nolla i poängtabellen. Gör någon lycklig, lyssna på en ospelad låt!


14 December

Mikael Nyström, Windowsexpert på Truesec och medlem av TechWorlds redaktionsråd:
– Ett verktyg som jag använder relativt mycket är Remote Desktop Connection Manager 2.7, eller RDCman som den ibland kallas. Det var från början ett internt verktyg för Microsoft, men som på olika sätt dök upp offentligt under åren, så till slut bestämde någon på Microsoft att den skulle släppas publikt, och ut kom version 2.2.

Den versionen blev nu uppdaterad till 2.7, och då fungerar den bland annat på Windows 10 och Windows Server Technical Preview, ja självklart på tidigare versioner också.

Remote Desktop Connection Manager är helt enkelt ett verktyg för att ansluta via RDP-protokollet till fjärrskrivbord, alltså samma funktion som Microsoft Terminal Server Client har. Skillnaden är att man kan ha enorma mängder anslutningar, inklusive förkonfigurerad anslutningskonton, gateways, multipla fönster samtidigt, ansluta till hela grupper och mängder av andra underbara funktioner man behöver när man arbetar med gamla hederliga Fjärrskrivbord (med nya system kan man vanligen använda Powershell för mass-administration).

Bortsett från att komma med en hel hög buggfixar, en hel trave med nya funktioner fick vi nu dessutom exempelvis:
Smarta grupper: Man kan baserat på namn på datorer skapa dynamiska grupper, till exempel skapa en grupp med alla datorer som börjar på SRV.
VM Connect: Kan användas tillsammans med SCVMM för att skapa anslutningar via RDP genom id:t på den virtuella maskinen, via värden.
Reconnect: Om man stänger när man har anslutningar, kan man återansluta till samma servrar man var kopplad förra gången.

Så, om du kör Windows och ansluter via RDP till andra Windows-maskiner, så kan jag varmt rekommendera Remote Desktop Connection Manager 2.7
http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=44989


13 December

Anders Krus, nätverksexpert på Krus Network Security och TechWorld-skribent:
– Använd ipsec-klienten i din Iphone. En nätverksbrandvägg har betydligt större möjligheter att filtrera trafiken än ett lokalt installerat virusskydd. Har du till exempel en Iphone så finns en inbyggd ipsec-vpn-klient som gör att du kan styra trafiken via krypterad länk till den fasta brandväggen och där filtrera trafiken från virus, attacker och dåliga webbplatser.

Ipsec är en standard så det fungerar med alla brandväggsmärken. Nu kan du koppla upp dig säkert både via 4g och osäkra wlan.


12 December

Sanna Ristrand, skribent och forskningsredaktör på TechWorld:
– Jag vill tipsa om appen Python for IOS. Python är ett mycket trevligt programspråk som mixar objektorienterad och funktionell programmering, vilket både är lätt för nybörjare och förstå, och tillräckligt avancerat för proffset. Python 2.7 for IOS är en nästan komplett miljö för dig som vill koda på språng. För sju kronor får du interaktiv tolk, syntaxmarkering och pop up-tips för att enkelt skriva och köra kod i litet och enkelt format.

Du hittar appen på pythonforios.com


11 December

Jörgen Städje, TechWorld-skribent och teknikguru extraordinaire:
– Jag vill tipsa om tekniksajten The Register, en genombrittisk sajt med mycket bitska tekniktexter, som inte drar sig för att kasta sig över brittiska och utländska myndigheter och operatörer och gärna slakta deras argument och orimliga påståenden om exempelvis gratistjänster. Samtidigt skriver de initierat om rymdforskning, CERN och fusion och är ordentligt medvetna om de senaste farorna på internet. Jag stötte på dem när jag träffade en av deras journalister i en gate på Los Angeles International Airport. Mycket nöje på www.theregister.co.uk10 December

Patrik Fältström, forskningschef på Netnod och medlem av TechWorlds redaktionsråd:
– En av de bättre enkla programvarorna som jag använder ofta på min Mac är Wifi Explorer. Det är ett program som på ett mycket enkelt sätt ger all information man behöver för att snabbt och effektivt får reda på status för wi-fi. Du kan ladda hem och testa det via http://www.adriangranados.com/apps/wifi-explorer


9 December


Sofia Rönnqvist, TechWorld-skribent:
– Jag vill tipsa om en podcast som heter ”Stuff You Should Know”, som finns under den amerikanska edutainment-webbsidan Howstuffworks.com. Här kan du lyssna på djupdyk inom allt mellan himmel och jord. Hur kommer terraformering att fungera? Hur fungerar nummerstationer egentligen? Eller varför inte lära sig alldeles för mycket om sushi, play-doh och deja vu? Howstuffworks erbjuder även artiklar, videos och fler podcasts som till exempel ”Techstuff” och ”Stuff mom never told you”.


8 December

Josef Andersson, it-konsult och TechWorld-skribent:
– Inte köpt julklapparna än? Funderar på vad barnen eller kanske syskonbarnen ska få? Ge något som räcker längre än bara mellandagarna, kanske indirekt livet ut - en Raspberry, Beaglebord eller Arduino. Det kan öppna oanade kreativa världar. Nu när enheterna funnits ute på marknaden ett tag finns det otaliga projekt och användningsområden låta sig inspireras av. Dessutom, tröttnar mottagaren på presenten kan du ju alltid ”förvalta” den vidare själv.

Raspberry: www.raspberrypi.org
Beagleboard: beagleboard.org
Arduino: arduino.cc

TechWorlds introduktion till Raspberry:
“Gör storverk med lilla Raspberry Pi”
(http://techworld.idg.se/2.2524/1.506298/gor-storverk-med-lilla-raspberry-pi)
… och så lite om Arduino:
”Intel siktar på skolan med pyttedator”


7 December


Waldemar Ingdahl, TechWorld-skribent:
– En intressant crowdfunding jag fick tips om är Smartthings, en plattform för att koppla ihop intelligenta föremål i hemmet genom din smartphone. Det verkar vara mycket bra för att lägga till coola funktioner till hemmet, men det kan också komma till bra användning i systemintegratörens jobb för att testa och visa hur integrationen av sakernas internet skulle kunna gå till.

Du hittar Smartthings på www.smartthings.com

Waldemar Ingdahl om ämnet:
”Sakernas internet - kaos eller nya möjligheter för it-avdelningen?”


6 December

Monika Orski, it-konsult, författare och TechWorld-skribent:
– Jag vill tipsa om nätverket och maillistan foss-sthlm: http://www.foss-sthlm.se
Där möts personer med intresse av öppen källkod, allt från utvecklare som driver egna projekt till it-tekniker som vill veta vad det är de installerar i sina miljöer.

Nätverket har haft träffar i Stockholm sedan 2010, vid ett par tillfällen per år, och så finns maillistan med avknoppningar – en separat lista för jobb inom området och en lågtrafiklista för den som bara vill se utannonserade träffar.
Eftersom en av nätverkets mest populära träffar var en föreläsning av Richard M Stallman kommer även ett bonustips: hans bok ”Free Software, Free Society” är tankeväckande semesterläsning. Den finns att köpa hos nätbokhandlarna.


5 December

Niklas Andersson, it-konsult och TechWorld-skribent:
– Hur får du Lync att fungera på Linux? Bristande kompatibilitet med Microsoft-baserade servertjänster ligger ofta som ett hinder för att Linux-baserade operativsystem ska få en ökad spridning på skrivbordet. En sådan tjänst har länge varit Microsoft Lync.

Nu finns där däremot ett botemedel helt baserat på öppen källkod, som jag är med och driver. Insticksmodulen Pidgin SIPE som tidigare bara gav grundläggande Lync-funktioner har fräschats upp med stöd för krypterad audio, filöverföring och möjlighet att dela ut ditt skrivbord, såväl som att se andras utdelade skrivbord.

Fortfarande finns en del att göra och all kod kommer landa uppströms vad det lider, men du kan redan nu prova genom att lägga till det PPA som finns på Launchpad – https://launchpad.net/sipe-collab
Rapportera gärna hur det går!


4 December

Daniel Åhlin, TechWorlds nyhetsredaktör:
– I min tomtesäck ligger en titt in i framtiden och på hur tekniken förhoppningsvis hjälper oss att skapa en bättre, rättvisare och renare värld. En sak är säker, och det är att vi måste bygga smartare byggnader och fordon, hitta smartare sätt att försörja världen med energi och att på det stora hela leva, äta och arbeta smartare.

Det senaste året har den här framtiden belysts i flera intressanta dokumentärer. Några av dem ligger fritt på Youtube och därför är de min julklapp till TechWorlds läsare. Koppla av en slö annandag och kolla på vart forskningen är på väg och på vart våra samhällen dessvärre är på väg. Kanske inte så lätt att koppla av trots allt, men väldigt nyttigt och spännande! Och som sagt, tekniken är vårt största hopp …

Future Earth: Addicted to power (2013):
tinytw.se/poweraddict
Earth in the future (2014):
tinytw.se/earth
Det finns många andra dokumentärer att hitta för den som letar på andra platser än Youtube. BBC har gjort flera fantastiska program kring ämnet. Något som är värt att hålla extra koll på är The Venus Project: www.thevenusproject.com


3 December

Anne-Marie Eklund-Löwinder, säkerhetschef på .SE och medlem i TechWorlds redaktionsråd:
– En sajt som varje svensk borde titta in på ibland är Internetstatistik.se – framför allt i tider när rapporten ”Svenskarna och Internet” publiceras (2014 års rapport finns även redovisad i detalj på soi2014.se).

Internetstatistik är en guldgruva för alla kalenderbitare. Här redovisas inte bara statistik om svenskarna och internet ur en rad olika vinklar, utan också resultat från andra relevanta undersökningar. Med fin infografik som gör sig bra i presentationer. Visste du till exempel att över hälften av alla svenskar dagligen använder internet i mobilen? Och att hela 67 procent anger att de inte har något att dölja?


2 December

Jimmy Wilhelmsson, skribent på TechWorld och Spelpappan.se:
– Jag vill tipsa om SD2IEC till din C64. Många har i år rotat fram sin gamla Commodore 64 för att återuppliva gamla minnen, men möts kanske av flertalet disketter och kassettband som inte längre fungerar. En SD2IEC är en cartridge du pluggar in i diskettporten för datatrafik och kassettporten för ström – och låter dig läsa och skriva till vanliga SD-kort. Det gör att filer lätt flyttas från PC till C64 och vice versa – du kan alltså plocka hem saker från nätet och köra i din C64 samt rädda det du faktiskt har kvar av dina gamla program till en modern dator.

Beställ direkt från tillverkaren: http://www.sd2iec.co.uk/id14.html


1 December

Andreas Bergström, frilansade utvecklare och it-skribent:
– Använder du konstant sökfunktionen Spotlight i OS X men önskar att den kunde göra lite mer? Det finns ett antal tredjepartsappar som löser det, men ett gratis och öppen källkodsbaserat alternativ är Flashlight.

Flashlight är egentligen ett system för att bygga ut Spotlight med hjälp av tillägg. Själva tilläggen kan sedan vem som helst skriva i Python eller Applescript. Det enda som krävs är att de returnerar html på något sätt.

Det finns tillägg till exempel för att köra terminalkommandon direkt från Spotlight, hämta väder på angiven plats, eller göra en webbsökning direkt i Spotlight. För den som går och väntar på Siri för OS X finns även ett tillägg för Wolfram Alpha.

Du hittar Flashlight på flashlight.nateparrott.com