Jag upphör aldrig att förvånas över människors reaktioner när något i vår digitala vardag inte fungerar som vi är vana vid. Att så många fortfarande inte insett hur enormt sårbart vårt samhälle blivit när vi förvandlat merparten av arbetsliv, fritid, socialt umgänge, kultur, ekonomi och samhällskritiska funktioner till ettor och nollor i servrar och ledningar.

Mest roande är att gå in på allehanda forum och läsa hur folk reagerar på att en uppenbart illegal tjänst som Pirate Bay tagits ner efter åtgärder från myndigheter. Någon menar att hens liv nu är över eftersom det “tillhör hens dagliga rutiner att gå in och kolla om det lagts upp något kul på TPB”. Någon annan hojtar om att stängningen är "ett angrepp på den fria kulturen och informationen”. Ytterligare hundratals undrar förtvivlat var de nu ska hitta musik, filmer och mjukvara. De bönar och ber om förslag på nya webbplatser eller fungerande speglar av Pirate Bay.

I vartannat inlägg kastas det också upp länkar till nya Pirate Bay-sajter med alla upptänkliga bokstavskombinationer som domän. Jag törs inte ens tänka på hur många som dragit på sig svidande smittor i sin desperata jakt på det senaste South Park-avsnittet. En av speglarna såg initialt ut att fungera smärtfritt, och adressen delades snabbt ut på sociala medier. Det enda problemet var att de enda filer som laddades ner om du klickade på en torrent var högst suspekta exe-filer.

I tider av kaos och förtvivlan frodas de ljusskygga elementen. I en stad i total avsaknad av ordningsmakt, men fylld av irrationellt agerande invånare, är det enkelt att plundra och härja. Men det kanske är värt några käftsmällar i den "fria" informationens namn ...

Nu till något betydligt allvarligare. Jag anser att det är hög tid att vi börjar klassa attacker som syftar till att helt sänka, eller kraftigt störa, samhällskritiska funktioner och nättjänster för vad de faktiskt är: terroristattacker.

Jag är absolut inte ensam om att tänka i de banorna. Eugene Kaspersky menar till exempel att definitionen är högst tillämplig på dagens attacker. De utförs oftast av små och inte sällan anonyma grupperingar. Attackerna kommer oftast oväntat, eller med kortfristig varning, och du vet inte hur hårt du angrips eller hur länge du kommer att vara under attack.

Ddos har allt för länge setts som någon slags rättfärdigad protestaktion. Det är det inte. Är du missnöjd med något finns det många lagliga medel att ta till. Du kan skriva, du kan demonstrera och debattera och du har enorm rörelsefrihet inom demokratins och yttrandefrihetens ramar. Är du besviken för att din idol häktats så spränger du inte tingsrättslokalen. Vill du ha gratis kollektivtrafik så skjuter du inte alla som säger att det inte går. Det finns inte en enda ursäkt som håller för att du ska utföra eller delta i cyberangrepp som påverkar massor av människor arbete och privatliv.

Sett till potentiell skadeeffekt finns ingen bättre tid än just nu att ge sig på svenska operatörer, banker och stora webbtjänster. Och det är inte främst den angripna måltavlan som i slutändan är det primära offret för attackerna. Vi måste se andra effekter, som inte är lika lätta att mäta som antal timmar nedtid. I slutet av den här veckan peakar julhandeln på nätet, en bransch som växt explosionsartat under 00-talet. En rapport från Svensk Handel visar att 28 procent av svenskarna planerar att göra merparten av sina julklappsköp över nätet, en ökning med 10 procent jämfört med förra året. Vi beställer hem julklappar för miljardbelopp.

Om överbelastningsattacker mot ovan nämnda aktörer gör att bara några tusen personer inte kan använda internet innebär det stora förluster för näthandlarna. I det pågående angreppet mot Telia (eller vem det nu initialt riktats mot) berörs betydligt fler människor. Konsekvenserna kan i förlängningen bli än mer långtgående. Bankärenden, biljettbokningar, resor, viktig information, försäkringsärenden, kallelser ... exemplen är otaliga och allt ska fungera digitalt. Med betoning på "ska".

Jag tror dessvärre att vi kommer få se fler och ännu kraftfullare attacker, både på kort och lång sikt. Det finns ett smörgåsbord av måltavlor som är extra attraktiva att attackera just kring jul (ingen nämnd, ingen glömd). Överbelastningsattackerna har blivit enormt kraftfulla och råkar du ut för dem är det dessvärre inte så mycket du kan göra åt dem (nej, ni leverantörer som kommer att spamma sönder min inkorg med era senaste erbjudanden om "nytt unikt komplett” ddos-skydd. Ni kan inte stoppa attacker av den här magnituden). Visst finns det globala tjänster som kan svälja enorma attacker, men även de har sina begränsningar. Dessutom är det långt ifrån alla som använder dem.

Så god jul på er. Så kul vi har det här i Internetland!