Aktivera brandväggen i OS X

Brandväggen i OS X är ett nätverksfilter som låter dig styra vilka program och tjänster som kan acceptera inkommande anslutningar. Medan klassiska brandväggar göra detta på en portbasis - oavsett vilken programvara som använder porten - kan OS X brandväggen arbeta på program eller tjänst-basis, vilket ger dig mer flexibilitet.

Du kan också sätta datorn i så kallat stealth mode, och blockera alla inkommande anslutningar. Brandväggen är bra att ha när du använder datorn utanför ditt hemma-wifi, då routerns brandvägg oftast är tillräcklig.

Aktivera Filevault
Filevault är en fullständig diskkrypteringsrutin i OS X som kommer att säkra alla filer på datorn, inklusive OS X systemfiler, program, cachar och andra tillfälliga filer som alla kan innehålla personlig eller känslig information.

För att aktivera Filevault, gå till fliken Filevault för "Säkerhet och Sekretess", lås upp preferensen och klicka på Aktivera Filevault. När du gör detta kommer du att bli ombedd att välja de användarkonton som har tillstånd att låsa upp disken (det går att lägga till andra konton senare, om man vill). Klicka på Fortsätt och din Mac kommer att börja kryptera din enhet. Detta kan ta ett tag att göra, speciellt med stora mekaniska transmissioner, där både kryptering och optimering kan ta flera timmar att slutföra.

Fullständig hårddiskkryptering är främst användbart för att skydda en stulen Mac. När enheten är upplåst kan filerna på den läsas. Men innan det är upplåst (det vill säga när Mac:en är avstängd), är alla data på enheten krypterade.

Lösenordshantering
Om du använder många online-tjänster regelbundet behöver du många olika lösenord. Dessa kan vara svåra att komma ihåg, och att lagra lösenorden i en textfil är en mycket dålig idé. I OS X har du en inbyggd alternativ för att hantera lösenord, Keychain.

Till skillnad från andra säkerhetsalternativ är Keychain aktiverad som standard för att lagra dina olika lösenord för onlinetjänster, e-postkonton, delningstjänster och så vidare. När du ser en kryssruta för att spara ditt lösenord, eller i en rullgardinsmeny när du använder Safari, är det OS X som ber dig att lagra dessa lösenord i en krypterad fil som heter "Login keychain".

Keychain är ett alternativ till tredjepartsprogram, men om du inte använder Safari kan du använda andra lösenordshanterare som Lastpass eller 1Password.

Lås och lokalisera

Några siste alternativ för att skydda din Mac inkluderar säkra din dator när du måste lämna den obevakad och göra fjärråtkomst möjlig till den - inte bara för att komma åt filer, men för att kunna spåra datorn om den kommer bort.

Du sätter upp den första av dessa alternativ på fliken Allmänt i Säkerhet och Sekretess. Aktivera "Kräv lösenord" och välj omedelbart eller 5 sekunder från popupmenyn och du måste ange ett lösenord för att använda din Mac efter att den somnat eller skärmsläckaren har startat. Ju kortare tidsintervall du använder i den här funktionen, desto bättre, särskilt för bärbara datorer. Sen är det bara att stänga locket för att låsa systemet.

För att få fjärråtkomst till och spåra din Mac, öppna Icloud-systemet preferens och slå på Tillbaka till min Mac och Hitta min Mac under Icloud-tjänster. Med det första alternativet markerat kan du komma åt delningstjänster som du har aktiverat på din Mac.

Med hjälp av Hitta min Mac, kan du om din enhet blir stulen logga in på Icloud.com eller använda Hitta min Iphone-appen på en IOS-enhet för att lokalisera din enhet, skicka ett kommando för att låsa enheten om fel lösenord knappas in, alternativt fjärradera alla data på enheten.