Molnmigrering, infrastruktur, lagringskluster och brandväggar i all ära, i slutändan handlar it på företaget om att sätta den i händerna på de anställda, kanske hundratals eller tusentals personer med mycket blandad erfarenhet och teknikmognad. De behöver alla rätt verktyg för att få verksamheten att gå runt, få företaget att tjäna pengar och i förlängningen betala din lön.
Alla behöver en dator
På de allra flesta arbetsplatser behöver anställda i dag tillgång till elektronisk information och kommunikation, oavsett om de kör gaffeltruck, tar hand om patienter, sköter bokföringen eller designar 3d-grafik. Även om en och annan kanske klarar sig med bara en smartphone betyder det för de flesta att man behöver en dator, i ordets traditionella bemärkelse. Något man kan sitta ner framför, med en rejäl arbetsyta och ett riktigt tangentbord att skriva på. Och den ska klara en mycket varierad uppsättning arbetsuppgifter och samtidigt fungera med ett minimum av problem och utan it-avdelningens konstanta handpåläggning.
Systemen vi testat är de senaste klientoperativsystemen från de största plattformarna som slåss om marknadsandelar: Windows, Mac OS, Linux och Chrome OS.
När det gäller Linux finns det som bekant en uppsjö olika distributioner, alla med egna gränssnitt, och till viss del funktionalitet. Här vände vi oss till en handfull av er läsare för att se vilken distribution vi skulle välja, och det var uppenbart att den som flest var nyfikna på var Ubuntu. Det är en av de mest populära distributionerna för privatanvändning, och leverantören Canonical har också adminverktyg för företag. Det kändes som ett bra val.
Det här testet är både en handfast utvärdering av klientdatorer med de olika systemen på, både utifrån en slutanvändares perspektiv och it-avdelningens, och en översikt över diverse faktorer som är svåra att testa. Det vi vill ta reda på är vilket system som fungerar bäst och ger minst krångel för it-avdelningen i det vardagliga jobbet, från att köpa in och konfigurera en ny enhet för den anställda, till att underhålla hårdvara, göra utrullningar av program och uppdateringar, ge slutanvändarsupport, och mycket mer.
Tänk på totalkostnaden
Här ingår också att titta på det ekonomiska. Inköpskostnader och utbud av datorer och licenskostnader för klienter och de adminprogram man behöver är det mest uppenbara, men här måste du även tänka till om totalkostnaden. Har dyr hårdvara längre livslängd? Spar man tid i slutanvändarsupport med ett system jämfört med ett annat? Påverkar de olika operativsystemen de anställdas produktivitet? Kort och gott, kan de utföra sina arbetsuppgifter problemfritt på en Chromebook, eller kräver jobbet en Macbook? Och i så fall, hur påverkas it-avdelningen av att då tvingas integrera och ha support för flera olika system samtidigt? Är det värt det, eller ska man investera i en homogen miljö med de anställdas minsta gemensamma nämnare?
Låt oss börja vår genomgång – först ut är Apple.
Apple OS X
Mac-datorer har länge varit ett populärt val inom vissa yrken, både som statusdator i företagsledningen och för dem som jobbar kreativt. Apple har dock jobbat hårt på konsumentsidan med att göra Mac till en folkdator, sitt relativt höga pris till trots. Att andra Apple-produkter som Iphone och Ipad blivit extremt populära har också gjort Mac-enheter till datorer som fler har i hemmet. Det har ökat pressen på it-avdelningen att också göra det möjligt med Mac på jobbet.
I senaste OS X har Apple stramat upp presentationen, skippat animerade ikoner och 3d-effekter i gränssnittet till förmån för en mer spartansk stil, precis som i IOS.
Den viktigaste frågan för den som köper in datorer och system till de anställda bör vara om datorerna låter de anställda utföra sina jobb på ett snabbt och problemfritt sätt.
När det gäller de två stora systemen Windows och OS X (Apple strök officiellt ”Mac” ur ”Mac OS X” 2012) bör detta inte ställa till problem an
nat än i extrema undantagsfall. Det är operativsystem som stöds av alla de vanliga affärskritiska programmen, allt från Microsoft Office till Adobe Creative Cloud, ekonomi- och säljstödprogram, grupprogram med mera. För de allra flesta användare som inte arbetar i specialskrivna Windowsapplikationer är en Mac ett kraftfullt, fullt kompatibelt och smidigt jobbverktyg.
Mac är inte billigt
Mac-enheter är inte billiga, eller snarare: utbudet av enkla lågprisdatorer med OS X är skralt. Du kan inte utrusta ett kontor bara med instegsmodeller, den enda som skulle kunna klassas som det är en stationär Mac Mini för runt 4 000 kronor.
Vill du ha bärbara datorer för medarbetarna ligger priset för de billigaste Macbook-modellerna på mellan sju och åtta tusen beroende på formatet. Men de datorer man får för det priset håller hög kvalitet och har en mycket längre livslängd än de 2–3 år som billigare instegsmodeller från konkurrenter brukar anses vara dugliga.
OS X har blivit allt bättre som operativsystem i företagsmiljö i de senaste generationerna. Framförallt har det gjorts bättre på att samarbeta med just Windowsbaserade miljöer. Förra generationen Mavericks var ett stort steg mot att göra det lättare att integrera och hantera på en Microsoft-dominerad arbetsplats.
OS X anammar numera smb2 som standard för fildelning i nätverket, vilket gör att många resurser i företagets befintliga miljö kan utnyttjas utan speciallösningar.
Det samma gäller användarkonton, det går enklare och snabbare att koppla inloggningen på Mac-enheterna till företagets befintliga Active Directory än i tidigare OS X-versioner, med single sign on-stöd och automatisk volymmappning av delade kataloger.
Andra saker som den som har Microsoft-baserad miljö kan uppskatta är bra och lätthanterligt stöd för Microsoft Exchange, Sharepoint och Lync.
Det finns fortfarande vissa begränsningar, framförallt då OS X inte hanterar nätverksdomäner på samma sätt som Windows. Det går att koppla en dator till en specifik domän, men inte utan tidskrävande manuell handpåläggning. Innan du börjar integrera Mac i stor skala kan det därför vara värt att se över hur den strukturen ser ut på företaget för att minimera framtida krångel.
Snabb installation
Ett viktigt verktyg för varje it-avdelning är utrullning av systembilder, förkonfigurerade installationer av operativsystemet med alla de drivrutiner, inställningar och även applikationer som alla anställda ska ha. Det är inte en lika viktig funktion för OS X som det är för Windows, då det visar sig att det inte alls tar lika lång tid att konfigurera en ny Mac som en ny Windows-dator.
Handlar det om en eller ett par datorer då och då klarar man sig bra utan. I våra försök att få en ny Mac körklar, med användar- och nätverks-konfiguration, rätt program och så vidare tog det ungefär två timmar, mot en hel dag av tålamodsprövande systemuppdateringar och omstarter med motsvarande ny Windows-dator.
Men ska it-avdelningen preparera ett gäng nyinköpta Mac-datorer samtidigt är det ju ingenting man vill göra en och en. Det finns en handfull lösningar för det även för OS X, dels Netinstall i OS X Server, dels i ett gäng mer kraftfulla och flexibla tredjepartslösningar.
Canonical Ubuntu
Linux är ett kraftfullt och mångsidigt operativsystem, men för de flesta proffsklienter har det aldrig riktigt setts som en seriös utmanare.
Det finns en hel uppsjö gratis Linux-distributioner med Windows-liknande desktop-gränssnitt och gediget utbud av kompatibla öppen-källkod-applikationer. En sådan distribution är Ubuntu, som med gränssnittet Unity har en, snygg, enkel och funktionell skrivbordsmiljö där de flesta användare som i dag är vana vid OS X eller Windows lär känna sig tillräckligt hemma för att kunna jobba, lite beroende på vad den anställde förväntas göra på datorn och vilka krav företaget ställer.
Ubuntu kommer med Libre Office och webbläsaren Firefox förinstallerade. Det kan täcka datorbehovet för många anställda, men långt ifrån alla.
Det inbyggda duger för många
Ubuntu levereras med filhanterare, webbläsare, e-postprogram och Office-kompatibla Libre Office. Det kan räcka gott och väl för många anställda på ett företag, som inte gör mer än surfar, mejlar och jobbar med standarddokument.
Den som vill göra mer än så kan stöta på problem. Det finns möjlighet att synka Exchange-kalender till e-postprogrammet, köra Lync via chattklienten Pidgin och hitta ett och annat användbart program via app-butiken, men många viktiga program för företag, till exempel ekonomisystem, säljstöd och specifika resurskrävande program, får man klara sig utan, eller fjärransluta till virtuellt skrivbord. Själva enkelheten och besparingen med en Ubuntu-dator går då förlorad. Du behöver fortfarande Windows-licenser och hårdvara (lokalt eller på distans) för din virtuella miljö, och måste ägna dyrbar arbetstid till att även underhålla den.
Konkurrenterna dominerar
Ett stort problem med Linux som klientoperativsystem har ingenting med dess tekniska egenskaper att göra, utan helt med konkurrenternas marknadsdominans. Att hitta nya datorer, speciellt bärbara, som inte kommer paketerade med Windows-licens (eller är en Mac eller Chromebook) är som att leta nål i en höstack, och de modeller vi hittar ger oss inte direkt några besparingar jämfört med motsvarande hårdvara i en dator med Windows förinstallerat. Dell säljer till exempel ”developer edition” av ett fåtal modeller utan operativsystem, men inte till något påtagligt reducerat pris. Vid större beställningar till de större leverantörerna kan operativsystem vara en förhandlingsfråga, men för enskilda inköp är det svårare att undvika.
Vanligaste orsaken att byta till Linux på en arbetsplats är annars av mer påtagliga besparingsskäl. Nu när supporten på Windows XP har gått i graven kan det vara av intresse att byta system på befintliga datorer, om man bedömer att hårdvaran har ett år eller tre kvar.
Problemet med det är bara att när du väl behöver förnya maskinparken i framtiden står du inför samma dilemma igen. Å andra sidan kan det dröja. Ubuntu 14.04 är en så kallad lts-version, vilket är kort för long term support. Det innebär att Canonical garanterar fem år av uppdateringar och säkerhetspatchar.
Bra om du har datorerna
Har du väl datorerna att stoppa Ubuntu i är det relativt enkelt att konfigurera en ny maskin. Det finns tredjepartsprogram under öppen källkod-licens som låter dig skapa färdiga systemkonfigurationer, klara att installera.
Kommersiella adminsystemet Landscape från Canonical själva kan också göra det, och det har dessutom en hel uppsjö andra nyttiga funktioner, som övervakning av klienter, policyhantering och kontroll, utrullning av program på distans och mycket mer.
Landscape är en del i ett servicepaket där det också ingår en viss nivå av support. För det får man betala mellan 750 och 1 250 kronor per klient och år, beroende på funktionalitet.
Ubuntu har sedan länge löst Active Directory-koppling med det behändiga tredjepartsprogrammet Winbind, och tillgång till utdelade filresurser eller skrivare via smb bör i de flesta fall inte heller vara något problem eftersom systemet kommer med Samba-klient.
Google Chrome OS
Googles försök att ge sig in på pc-marknaden med Chromebook-enheter och nu också stationära små Chromebox-enheter har varit en nischad framgång, men dock en framgång, under de senaste åren, då datorförsäljningen stagnerat. Produkterna har mestadels prickat in det lågprissegment där tidigare netbook-enheter och på senare tid surfplattor har dominerat.
Chrome OS har ett Windows 7-liknande skrivbord med startmeny och aktivitetsfält nertill som gör upplevelsen bekant för de flesta användare. Ikonerna leder dock bara till webbadresser i Chrome.
Chrome OS är den kommersiella applikationen av Chromium OS, ett öppen källkod-projekt som i sin tur bygger på Linuxbaserade systemet i form av stationära Chromebox-modeller handlar det om lågpresterande datorer med fokus på lågt pris och låg strömförbrukning. Det går tyvärr också igen i sådant som skärm- och byggkvalitet.
Förhoppningsvis kan det bli ett bättre datorutbud i framtiden, men i dagsläget handlar det om plastiga slit och släng-datorer – enda trösten är att det är till slit och släng-pris.
Just slit och släng verkar också vara filosofin bakom Chrome OS, ingenting du gör på datorn är knutet till hårdvaran. En Chromebook har bara minimal lokal lagring som bara används för operativsystemet, temporära filer och ett fåtal inställningar. Systemet använder i stället Google-konton för användarinloggning och Google Drive för fillagring.
En webbläsare i en låda
Chrome OS har inte program i traditionell bemärkelse. Det är, i grund och botten, en webbläsare i en låda, och alla ”appar” är länkar till webbaserade molntjänster, för det mesta samma som du kan nå från vilken dator som helst.
Det här innebär tyvärr att det kan bli problem med att få tillgång till skrivaren i nätverket. Google tillhandahåller molnskrivarservern Cloud Print som en lösning på det, men den är inte helt kompatibel med alla utskriftslösningar.
Än mer problematiskt är det att komma åt filservern i nätverket. Enda möjligheterna är att ge filservern ett webbgränssnitt eller ftp-åtkomst, eller att köra med fjärrskrivbord till en Windows-klient. Det finns flera bra webbaserade rdp-tjänster som Chrome OS kan utnyttja för det sistnämnda.
Den extrema enkelheten gör att hårdvarusupporten på ett företag kan bli minimal för it-avdelningen. Då inga data förutom användarnamnet är lagrat på datorn finns det inget behov av säkerhetskopiering och endast minimal risk för att känsliga data kommer på villovägar. Kommer en dator bort eller går sönder är det bara att plocka fram en ny, och användaren kan logga in med sitt konto och jobba vidare direkt.
Det företag som redan kör Google Apps for Work för e-posten har här en stor fördel. I den sviten får man tillgång till import av användarkonton från Active Directory, hantering av säkerhetspolicyer och möjlighet att konfigurera och ”rulla ut” app-genvägar och inställningar till användarna.
Man får inte ha krav
Att köra Chrome OS förutsätter att användarna inte har några större krav på sin dator. Behöver de bara e-post och en webbläsare i jobbet fungerar det kanske, men även för det är de tillgängliga datorerna ett problem. Svag prestanda, mediokra tangentbord och dassiga skärmar gör det till en rätt så trist upplevelse. Särskilt våra försök med många aktiviteter samtidigt frustrerar.
Det finns funktionsrika webbaserade Office-lösningar, men även de mest kompetenta, som Microsoft Office Online, är sega och begränsade upplevelser jämfört med ett riktigt Office installerat på den billigaste Windows- eller Linuxdatorn.
För vissa användare på vissa arbetsplatser kan en Chrome-dator vara ett tänkbart alternativ. Men man kan knappast utrusta ett helt företag med det. Så i slutänden sitter man då fast med en Chrome-miljö och en annan, dugligare miljö och måste drifta båda parallellt. Och då är det inte dyrare att i stället köpa enkla datorer med den där dugligare os-typen till alla anställda och få en helt homogen it-miljö.
Microsoft Windows 8.1
Windows har dominerat på företagen i decennier, men har under senaste åren fått kämpa för marknadsandelarna tack vare hård konkurrens från flera håll. Både konsumenter och företag har gett Windows 8, och även den något mer traditionellt utformade 8.1, ett kallt mottagande, och många har klängt kvar vid sina Windows 7-datorer i stället för att uppgradera.
Windows 8 och 8.1 kan se främmande ut för den som är van vid Windows 7, med sin speciella startskärm och sidopaneler. Det går dock att ställa in så man slipper det mesta av konstigheterna.
Men Microsoft fasar nu ut Windows 7 helt, och har slutat tillhandahålla licenser på konsumentsidan. Windows 7 Professional förmodas gå samma öde till mötes nästa år, troligen lagom till lansering av Windows 10.
Här har vi valt att testa Windows 8.1, eftersom det är det senaste systemet och vad Microsoft helst vill säja.
Funktionsmässigt sett är det ingen större skillnad mot förra generationen, men det delvis radikalt annorlunda gränssnittet kan bli en källa till frustration för de anställda och ökat supportslit för it-avdelningen. Det är dock troligen inte värre än om de anställda jobbat i Windows och ska gå över till OS X, Chrome OS eller en Linux-dator – räkna alltid med att en omställning innebär extra supportbörda och utbildning.
Har härskat länge
Microsoft får mycket gratis tack vare sin mångåriga marknadsdominans och det faktum att Apple valt att inte licensiera ut OS X. Utbudet och variationen av Windows-datorer är enormt, från smidiga surfplattor med dockbart tangentbord och billiga bärbara till exklusiva ultrabook-enheter, stryktåliga industridatorer och extremt kraftfulla arbetsstationer – de stora leverantörerna har hela den bredden i sortimentet och pålitlig leverans och support till företag. Det är givetvis mestadels positivt, men mångfalden innebär också att kraven på inköparens tekniska kompetens är hög. Det är lättare att göra ett dåligt köp, och it-avdelningen måste ägna tid åt att vara med i processen och agera kvalitetskontroll.
Det som behövs finns
Precis som för Mac OS är funktionaliteten för användaren ingenting du behöver oroa dig för. Det är endast i extrema undantagsfall som funktioner och program som en anställd behöver inte finns i Windows-miljö.
En handfull äldre och ouppdaterade program kan ha problem med att köras i nyare Windows-versioner, men du har möjlighet att köra program i kompatibilitetsläge. Det bör dock undvikas annat än i undantagsfall, eftersom det är bökigt att konfigurera.
Tack vare Windows flexibilitet, breda hårdvarustöd och stora anpassningsbarhet är det också ett komplext system att underhålla, vilket kan kräva både tid och kompetens av it-avdelningen. Ju fler möjligheter till egna anpassningar och lokala lösningar, desto mer kan gå fel i händerna på en klåfingrig slutanvändare. Därför är strikt policy för vad de får göra med sina datorer viktig på många arbetsplatser, liksom verktyg för att efterleva denna. Lika viktigt är också säkerhetskopiering och lagring av dokument på central server, samt bra verktyg för underhåll och systemåterställning.
I Windows-miljö innebär det oundvikligen en eller flera systembilder och ett bra utrullningsverktyg. Microsoft tillhandahåller det i kraftfulla Microsoft System Center som är ämnat för lite större organisationer, samt i molntjänsten Windows Intune för lite mindre företag med upp till 500 klienter. Det minskar arbetsbördan enormt både när man ska koppla in nyinköpta datorer och vid underhåll av befintliga.
Men även om det här sparar tid bör du räkna med att du behöver du lägga ner en del möda på att konstant hålla dina referensdatorer och systembilder färska. Microsoft jobbar intensivt och konstant med patchar och systemuppdateringar på ett sätt som till exempel inte OS X gör, eftersom OS X har lyxen att bara behöva fungera med begränsad hårdvara och hårt kontrollerad mjukvara.
TechWorlds slutsats
Apple har fram tills nu legat efter som jobbdator annat än för några enstaka affärsområden där de traditionellt haft ett starkt grepp. På senare tid har man dock breddat sig – Mac har gått från elitprodukt till folkdator och via bring your own device-fenomenet har den letat sig in på fler och fler företag.
Det är därför positivt att kunna konstatera att OS X också är redo för det, och att Mac bör fungera på de flesta arbetsplatser. Det krävs lite ny kompetens för en it-avdelning som vill öppna upp för OS X, och kanske också en investering i ett bra utrullningsverktyg, om man har allt för många datorer att hantera.
Det är ett enkelt och lättöverskådligt system med allt en slutanvändare kan tänkas behöva. Datorerna som det sitter i är genomgående av utmärkt kvalitet och den relativt höga hårdvarukostnaden kompenseras av relativt låg servicebehov och lång livslängd.
Windows är fortfarande branschstandard, och fortsätter att vara ett starkt kort med utmärkt funktionalitet för användarna, svårslagbar anpassnings-barhet och mångfald i hårdvaruutbud. Men frågan är om det är för mycket av det goda, och om inte enkelheten i ett mer strikt system som OS X gör både it-avdelningens och många användares vardag lite lättare.
De mindre utmanarna får svårt att slå sig in, framför allt på grund av det bristande programstödet, och att kompensera för det innebär för det mesta att köra fjärrskrivbord till en Windowsmiljö, vilket innebär extra kostnader och arbetstimmar för it-avdelningen. Här har en bra Linux-distribution som Ubuntu trots allt en plats för de som vill hålla liv i befintlig hårdvara med utdaterade system, tack vare inbyggda grundläggande kontorsverktyg och lätt handhavande.
Chrome OS har en bra bit kvar till att inte ses som en ytterst begränsad och begränsande miljö att jobba i. Kanske kan Chromebook-enheter med bättre komponenter, fler funktioner, högre byggkvalitet och snäppet vassare webbtjänster ändra på det i framtiden, men än så länge är det en nischprodukt.
Telefoner och plattor i all ära, men de flesta behöver trots allt en riktigt dator på jobbet, konstaterar Mattias Inghe.
TechWorld - Bäst i test

(Klicka på bilden för att förstora den)
Illustration, ingångsbild: Jonas Englund