Netgear Aircard 785C

Många har smarta mobiler som kan dela med sig av sitt internet, men det finns situationer då man hellre vill ha en dedikerad enhet för ändamålet. En så kallad mobil hotspot är en liten router som får plats i fickan och som har en plats för ett sim-kort anslutet till ett mobilt bredbandsabonnemang.

Begränsad räckvidd

För att kunna göra Aircard 785S så liten som den här har Netgear valt begränsa räckvidden och att slopa externa anslutningar för trådanslutet lan. Det är just de begräsningar man vill adressera genom att erbjuda ett antal olika tillbehör.

Bland annat finns det en slags vagga i vilken man placerar sin Aircard. Två antennanslutningar och en usb-kontakt ansluts i vaggan och plötsligt har du de anslutningar som saknades, enheten går inte längre på batteri och framför allt förbättras räckvidden.

Nu fick vi tyvärr bara möjlighet att testa routern utan några tillbehör, så vi kunde inte jämföra en dockad Aircard 785S med en traditionell stationär modern router, vilket hade varit intressant. Men låt oss lämna den biten till en annan gång och i stället titta lite närmare på den lilla krabaten i sig.

netgear

Välkomstskärmen i webbadministrationen visar översiktligt anslutnings-kvalitéten till din operatör, vilka trådlösa nätverk du erbjuder användarna och hur mycket trafik du använt den aktuella månaden.

Tryck på två knappar

Att komma igång med routern var föredömligt enkelt. Det enda man behöver är att via de två knapparna på enheten ange sim-koden. På den lilla färgskärmen dök det efter en kort stund upp ssid och wpa-nyckeln till det trådlösa nätverket.

Upp till 15 enheter kan samtidigt vara anslutna. Enheten har stöd för både 2,4 och 5 gigahertz frekvensbanden och standarderna 802.11b/g/n, men inte 802.11ac.

På andra sidan hittar vi det modernaste anslutningsmöjligheterna till din operatörs mobila nätverk med 4g (lte release 9) och 3g (hspa+). Den har dock inte stöd för 2g, varken gsm eller edge, vilket gör att om du lämnar tätbebyggt område utanför 3g/4g-täckningen kommer du förlora kontakten med internet. Tyvärr saknas också anslutning för extern 3g/4g-antenn.

Det är svårt att mäta prestandan när det endast finns trådlösa anslutningar att tillgå. Är det wlan- eller 3g/4g-prestandan man ser med Bredbandskollen.se?

Vi kan ändå säga att Aircard verkar leverera den prestanda man kan förvänta sig i dag med 4g. Nedlänk låg på 15–30 megabit per sekund.

För att spara på batteriet var wlan-prestandan som default inställd på att ha en ganska svag signal som bara täcker det rum som enheten står i. Det utbytbara laddningsbara batteriet visade sig med lite blandad surfing klara av en hel arbetsdag. Det laddas enkelt via micro-usb-anslutning.

Sköt via app eller webb

Administrationen sköts via en telefon-app eller via ett webbfönster på din dator. Inställningsmöjligheterna är begränsade, vilket kanske är att förvänta för en portabel enhet. Den blir därmed lättadministrerad och de tilltänkta användarna kommer säkert inte ens ändra på de få inställningar som finns.

Det är därför bra att enheten har wpa2-kryptering påkopplad redan från start – wep finns inte ens med som valmöjlighet.

enheter

Administrationen kan enkelt skötas via en app i din telefon. Du kan till exempel se vilka trådlösa enheter som är anslutna och ändra hur många gäster som kan använda gäst­nätverket.

De två dagarna vi hade möjlighet att testa enheten visade att den fungerade bra som portabel hotspot, smidig och enkel med goda prestanda, även om den hade en del hyss för sig. Ibland ville den inte acceptera att man försökte ansluta sig och ibland slängde den ut din uppkoppling, speciellt efter att en dator gått ner i vila och man ville komma igång igen. Då man fick manuellt åter söka upp wlan-nätverket och ansluta sig på nytt.

TechWorlds slutsats                                         

Netgear Aircard 785S är lätt att använda och administrera och har för storleken goda wlan-prestanda. Informationen på den lilla lcd-skärmen ger bra överblick och du får bra koll på förbrukad trafikmängd. Batteriet håller en normal arbetsdag och laddas enkelt.

Med diverse tillbehör ökar användningsområdet. Hemma eller på kontoret kan den stå den i en dockningsstation och när du behöver ta med dig ditt internet är det bara att ta med den i fickan.

Synd att den saknar extern 3g/4g-antennanslutning, och att wlan-uppkopplingen känns lite instabil.

FAKTA OCH BETYG

Produkt: Netgear Aircard 785S Mobile Hotspot
Tillverkare: Netgear
Kontakthttp://tinytw.se/785c
4g: Lte release 9 
3g: Hspa+
2g: Gsm saknas
Sim-kortsformat: Micro
802.11-standarder: 802.11b/g/n 2,4 gigahertz och 5 gigahertz, 2x2 mimo
Wi-fi-säkerhet: Wpa/wpa2, wpa2 personal aes, wps
Antenner wlan: 2 integrerade, 
möjlighet att ansluta externa antenner för ökad prestanda
Antenner 3g/4g: Endast integrerade antenner, ingen extern antenn­anslutning
Stöd för gästnätverk: Ja
Storlek: 110 x 69 x 15 mm, 127 g
Strömförbrukning: 9 watt vid laddning, 4 watt fulladdad (uppmätt)
Batteri: 2000 mAh (10 timmar drift, 300 timmar stand by) laddas via micro-usb-kontakt
Cirkapris: 1 200 kronor

+
Bra batterilivslängd. Enkel att använda. Smidigt format.
 
-Begränsad wlan-räckvidd utan extra tillbehör. Instabil wlan-uppkoppling. Inte 2g eller extern antennanslutning.

BETYG
Installation och admin: 20 av 20
3g/4g-prestanda: 25 av 30
Wlan-prestanda: 15 av 30
Funktioner: 15 av 20

TOTALT: 75 av 100

peschel