Du har väl läst vårt stora test av bästa operativsystemet för kontoret?
Vi tar det direkt: En dator med Chrome OS kan göra färre saker än en dator med Windows, OS X eller Linux. Allt en dator med Chrome OS kan utföra går att åstadkomma med Windows, OS X eller Linux. På papperet är utgången av en jämförelse alltså given. Chrome OS är sämre än de andra alternativen. Men verkligheten är inte tvådimensionell. Allt går inte att fånga på ett papper eller i en tabell.
Det är att jämföra en morakniv med och en schweizisk armékniv med skruvmejsel, nagelfil och korkskruv. Morakniven klarar inte allt som armékniven gör, medan armékniven kan göra allt som morakniven klarar. Ändå är morakniven det bättre verktyget för många (inte alla), i många (inte alla) situationer. Precis så är det med
Chrome OS.
Den stora fördelen med Chrome OS är att den har tagit bort p:et ur pc:n. En Chromebook eller Chromebox är inte personlig. Det är bra. Jag kan plocka upp vilken Chrome OS-maskin som helst, var som helst, när som helst. Jag loggar in och kan börja jobba med mina dokument, mina program och mina inställningar. Det behöver inte längre vara min personliga dator, utan vilken Chromebook som helst funkar.
Visst, det här går att uppnå med andra operativsystem också. Men det är mycket enklare, smidigare och billigare med Chromebook. Billig hårdvara gör att det funkar ännu bättre. Det blir ekonomiskt möjligt att ha datorer utspridda där det passar mig.
Jag kan inte ta gift på att säkerheten är bättre i Chrome OS, men jag tror det. Jag älskar hur uppdateringar hanteras av systemet. Jag märker dem inte. Jag tror att de installeras i bakgrunden i en separat partition. Nästa gång datorn startas sker det från den uppdaterade partitionen. Eftersom jag inte märker av något är jag inte säker på om min bild stämmer. Tro mig, jag har en allt för tydlig bild av hur uppdateringarna i Windows fungerar. Det sker varken osynligt eller på mina villkor.
Gnället på Chrome OS brukar kunna sammanfattas i tre punkter:
- Det kräver uppkoppling.
- Det går inte att installera program.
- Det är trist hårdvara.
En politiker skulle utan att ljuga kunna neka till alla tre punkter (det går att köra offline, några Androidprogam kan installeras och det finns bra hårdvara). En mer hederlig linje är:
- Alla datorer kräver i praktiken uppkoppling för att funka. Det är bara att se på jobbet vad som händer när nätet går ner.
- Visst, för en tung användare av Premiere eller Photoshop är inte Chromebook rätt (även om Adobe har tagit fram en streamad version av just Photoshop för just Chromebook, övriga program i Creative Cloud lär följa efter). Vill du ibland köra ett traditionellt program går det att fjärrstyra till exempel en Windowssession på en annan dator.
- De flesta Chromebook-enheter är simpla maskiner. Det är inte bara dåligt. Lågt pris gör det möjligt att ha fler datorer, tillgängligheten ökar. Prestanda räcker ofta. Den två år gamla Chromebook jag skriver det här på är lätt och fläktlös – ljuvligt så här i soffan en lördagmorgon. Det kommer nu också bättre hårdvara. Mitt senaste tillskott, en Chromebook från Toshiba, har högupplöst ips-skärm.
Som inbitet fan av Chrome OS ser jag bara ett reellt motargument: Chrome OS gör mig till gisslan i Googles ekosystem. För mig överväger fördelarna, du kanske tycker annorlunda.