Oj, lite verklighet tränger sig på i dagspressen! Jag tror äntligen att dagsmedia har vaknat. Plötsligt är farorna med dåligt uppdaterade datorsystem och påföljande hackattacker förstasidesstoff. Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och flera andra har börjat uppmärksamma avigsidorna av internet. Det går inte en dag utan att tidningarna skriver om företag som skadats i attacker, försöker förklara ddos, att statliga myndigheter är illa skyddade. Var och en tidning enligt sin förmåga, naturligtvis.
SvD ska ha särskilt beröm för att ha tagit upp John Matherlys sökmotor Shodan som visar alla apparater som inte borde exponeras öppet på Internet. Expressen varnade för bluffmailen som inte alls kom från Netflix. Till och med Aftonbladet rapporterade om tillslag mot nätbrottslingar. Rubriksättarna hittar på många lustigheter.
Här på TechWorld har vi klagat och gnällt i flera år, pekat med hela handen, anklagat och raljerat, och som grädde på eländesmoset börjat med den årliga förfärlighetsdagen Next Generation Threats. Till slut vaknade den sovande fjärde statsmakten. Frågan är när den somnar igen.
Och äntligen har det hänt, som jag gnytt så mycket om. Europol har bildat en praktiskt användbar insatsstyrka mot cyberbrott. Jag har länge antytt att det måste till ett swat-team som kan ta sig an brottslingarna handgripligen och stänga deras servrar utan en massa pratande.
Nyligen stängde Europols europeiska cyberbrottsenhet ungefär 400 kriminella webbplatser på Tor-nätet och arresterade 17 personer i samband med detta. 400 sajter är förstås en spott i havet, men en av dem var Silk Road, som var känd för narkotikaförsäljning. Givetvis kommer nya brottslingar att rusa in för att fylla det maktvakuum som uppstått, så Europol kan inte sitta ned och ta det lugnt.
”Men vi tar förhoppningsvis död på föreställningen att ’det här kommer polisen inte att kunna upptäcka’. Vi visar att man inte går säker någonstans och att man inte kan använda Tor-nätverk och tro att man kan göra det ostört”, säger Sören Clerton på Rikskriminalen.
Det är beklagligt att Tor, som var avsett som ett andningshål för förtryckta internetanvändare, journalister och oliktänkare i all världens diktaturer, mycket snabbt blev en skådeplats för internationell brottslighet, knarkhandel och vapenutprånglare. Men så är det med alla mörka korridorer där ingen övervakning finns – jämför med mörka bakgator i valfri världsstad.
”Vi har goda förhoppningar om att vi ska kunna identifiera både köpare och säljare utifrån det material vi nu har”, fortsätter Clerton.
Så länge pressen inte nämner metoderna som använts för att gripa brottslingarna är allt lugnt. Men när sanningen kryper fram, att man använt signalspaning, telefonavlyssning och snokande i allas e-post, kommer anklagelserna mot Europol och den svenska polisen också att börja. Det är lite tragiskt att de vanliga konspiratoriska frihetsälskarna inte inser att detta är priset vi får betala för vår frihet på internet. Världen är inte snäll. Ingen vill vårt bästa. Man kan tänka sig andra metoder också (se Hissat), men dem vill vi förmodligen inte pröva på.
Jörgens lista:
Hissat
- I slutet av oktober hotades det ungerska folket av internetskatt på nedladdat data. Fidesz-ledaren Viktor Orban försökte hindra det fria informationsflödet, men ungrarna gick man ur huse och demonstrerade. Internetanvändarna organiserade sig just tack vare internet, och Orban förlorade.
Dissat
- Turkiets regering har de senaste åren flera gånger blockerat sociala medier och webbplatser som förolämpar nationens grundare, avslöjar korruption i staten och betvivlar kreationism, alltså sprider ”skadligt material”.