Telia ojar och vojar offentligt över att deras nät sänktes av ett hundratal hackade routrar i december, och menar att nu har vi minsann ändrat så det inte ska kunna hända igen. Ändå fanns tecknen där mer än ett år i förväg. Attackerna bara ökade kraftigt fram emot december. En anledning var förinställda, kända lösenord i kundernas routrar, som gjorde att angriparna kunde lägga in kod som skickade skräptrafik till Telias dns-servrar.

attacks
Misslyckade inloggningar mot en adsl-router i Telias nät under 500 dagar. Som värst 50 000 försök per dygn.

Titta på bilden här intill och inse hur internet ser ut i dag. Som vi skrivit tidigare: det pågår ett krig i din internetsladd och så här ser ett cyberkrig ut rent grafiskt. 15 000 attackförsök mot en hemmarouter varje dygn är vardagsmat. Det är bara att gilla läget och inta försvarsposition. Det är när attackförsöken börjar överstiga 40 000 per dygn som man faktiskt borde dra öronen åt sig och rapportera.

Den visade routern har fått ta emot cirka 2,8 miljoner misslyckade inloggningsförsök de senaste 1,5 åren, från 3 112 olika ip-adresser. De värsta busarna ligger på över 40 000 inloggningsförsök.

Anledningen till att den aktuella routern klarade sig var att användaren bytt ut det lösenord som levererades med mot ett betydligt besvärligare och stängt alla konton utom ett. Så enkelt är det alltså.

En sak som Telia skulle kunna göra är att ta emot rapporter om misslyckade inloggningsförsök från all kundutrustning, göra statistik och se när det börjar gå illa. Om de hade gjort det hade de sett att något var illa ställt redan dag 300 ungefär. Toppar som de dag 150 och dag 210 borde ge anledning till oro hos operatören.

Men åtgärder kostar. Vill användarna betala för det? Bryr sig operatörerna egentligen om det, om det inte får värre följder än lite skriverier i tidningarna, som man kan prata sig ifrån?

Angreppen kommer inte att stanna vid hemmaroutrarna, utan kommer säkerligen att spridas ut mot alla telefoner på mobilnäten, som förmodligen är betydligt sämre skyddade än en router med brandvägg. När din telefon börjar spruta skadliga paket hejdlöst, vad gör du då?

1. Åtgärdar?
X. Fortsätter med facebookandet?
2. ”Tappar” telefonen i en dagvattenbrunn?

”Nu är han så där jobbig igen, Städje ... Var var jag nu? Om jag slår sönder den gröna godisen så faller två röda ner och sen sprängs hela raden! Level!”

Fakta

Hissat: Den fantastiska (förfärliga) direktinblicken vi får av kriget i Ukraina via internet. Förr var det journalfilm eller tidningsartiklar, i dag är det realtidsvideo från fronten, hjärtesorgen vid allmän mobilisering och långa köer med blodgivare. Nu är det på riktigt. Inte Hollywood.

Dissat: Både Bill Gates och Stephen Hawking varnar för att artificiell intelligens kan bli ett hot mot mänskligheten. Varför vara rädd för att förlora kontrollen över artificiell intelligens, som inte finns, när det finns gott om vanlig mänsklig intelligens vi redan förlorat kontrollen över?