Nu för tiden tar vi för givet att ett operativsystem ska ha en inbyggd
filhanterare, men det var inte standard i it-ålderns barndom. Då var användarna i stället tvingade att köpa till ett separat program för att kunna flytta, ändra och radera filer och mappar på ett effektivt sätt. Det är inte särskilt konstigt att många får något kärleksfullt i blicken när de tänker tillbaka på sin första filhanterare, ett hjälpmedel som gjorde datorlivet så mycket lättare.

Filhanteraren
Föregångaren till Utforskaren hette kort och gott Filhanteraren och debuterade i Windows 3.0.

Vilken filhanterare som var först beror på hur man ser på saken, vilka funktioner man anser att en sådan ska ha. Generellt sett brukar man anse att Dired banade vägen. Det utvecklades redan 1974 vid Stanford Artifical Intelligence Laboratory och kunde köras i Unixbaserade system. Ganska snart därefter dök det upp varianter, till exempel Fulist och Flist.

Dired
Den första versionen av Dired lanserades redan 1974 och programmet levde kvar ända till 2009. Ofta integrerades verktyget i Emacs. 

I mitten av 1980-talet togs ett stort steg i utvecklingen av filhanterare. Då introducerades nämligen det man i dag kallar för ortodoxa filhanterare. Traditionellt har dessa två fönster för att lista filer och ett fönster längst ned där användaren skriver in sina kommandon. Bara ett fönster åt gången är aktivt. Mus eller annat styrdon är överflödigt eftersom den här typen erbjuder ett flertal smarta snabbkommandon för att snabbt döpa om flera filer på en gång, packade upp komprimerade filer och en hel del annat.

Pathminder var 1984 först ut i raden av ortodoxa filhanterare, senare följde andra kända program såsom Norton Commander och Midnight Commander i samma spår.

Norton Commander är utan tvekan mest klassisk i sammanhanget, inte minst med tanke på att mängder av andra program som till exempel Directory Opus för Amiga och Total Commander för Windows baserades på samma användargränssnitt.

Norton Commander släpptes i sin Klassisk kontroll Filhanterare första version 1986 och levde kvar ända till 1998. Därefter ersattes det av Norton Desktop som fanns i en version för Dos och en för Windows.

Norton Commander
Norton Commander är en av de mest populära fi lhanterarna genom tiderna. Här syns den allra sista versionen 5.51.

I takt med att os:en blev allt mer grafiska anpassades också hanterarna. En ny kategori föddes: navigationsbaserade filhanterare. De har två fönster, är lätta att styra med en mus eller styrplatta och har i övrigt ett gränssnitt som påminner om en webbläsare.

1990 utrustades Windows för första gången med en navigationsbaserad filhanterare. Den ersatte det kommandobaserade gränssnittet i MS-Dos och fick det logiska namnet Filhanteraren.

Verktyget levde kvar under tiden som Windows 3.x var aktuellt, men byttes ut mot den modernare Utforskaren när Windows 95 lanserades. Utforskaren lever kvar än i dag och ingår i alla de senaste Windowsversionerna, men har givetvis förändrats och förbättrats en hel del under årens lopp.

Robin Engström1996 gick Robin Engström (i dag it-konsult på Adaptit) över från att använda två fönster av Filhanteraren sida vid sida i Windows 3.x till att köra Norton Commander 5 i Dos.

– Snabbkommandon, stöd för seriell och parallell fillöverföring mellan datorer och den extremt smidiga hanteringen av komprimerade filer var helt överlägset allt jag tidigare använt. Dessutom kunde jag snabbt förhandsgranska textfiler i både ansi och ascii, det var väldigt användbart på den tiden då mycket filer från alla möjliga operativsystem laddades ned från bbs:er.

Något år senare skiftade Robin till Linux och började då köra Midnight Commander, något han beskriver som en helt okej klon av Norton Commander.

Från 1998 och framåt var det återigen Windows som gällde, och då föll valet på Christian Ghislers Windows Commander som numera går under namnet Total Commander.

– 1999 eller 2000 fick jag en licens för Windows Commander i födelsedagspresent av mina vänner. Än i dag använder jag samma licens. Jag kör fortfarande Total Commander om jag kan, och känner mig alltid handikappad i Mac OS X och Windows utan tillgång till Norton Commander, Midnight Commander eller Total Commander. Det är väldigt störigt i Utforskaren och Finder när man vill kopiera eller flytta filer. Det blir många klick och det är svårt att få överblick. Dessutom blir det lätt fel.

– 2003 ska ade jag för övrigt en katt som döptes till Norton, till Norton Commanders minne.

10 filhanterare - Vilken är din favorit?

Dired

DiredDet finns lite olika åsikter om vilken filhanterare som egentligen var för först ut på plan, men många ser Dired som en föregångare. Den lanserades redan 1974 och utvecklades vid Stanford Artifical Intelligence Laboratory. 2009 släpptes den senaste versionen.

Pathminder

Pathminder1984 kom den första så kallade ortodoxa filhanteraren, Pathminder. Gränssnittet var baserat på tecken men det ingick ändå en del grafiska element, särskilt i Pathminder Plus som släpptes 1989. Då infördes även ett konfigurerbart gränssnitt.

Norton Commander

Norton CommanderVem kommer inte ihåg Norton Commander, en av de mest klassiska filhanterarna genom tiderna? Verktyget existerade mellan åren 1986 och 1998 och följdes av åtskilliga kloner. Det fanns till att börja med enbart för Dos men 1992 kom även en OS/2-version.

Directory Opus

Directory OpusDirectory Opus skapades ursprungligen för Amiga-plattformen men i dag finns den enbart för Windows, och då i en betalversion som kostar drygt 320 kronor. Version på bilden är från 1992.

Norton Desktop

Norton DesktopNorton Commander ersattes så småningom av Norton Desktop, ett verktyg som egentligen var mer än bara en filhanterare. Det fungerade som ett separat gränssnitt för MS-Dos eller Windows och innehöll bland annat skrivbord, skärmsläckare och ikonverktyg.

Total Commander

Total CommanderPrecis som Pathminder är Total Commander en ortodox filhanterare. Den första versionen kom 1993, då under namnet Windows Commander, och i dag finns programmet i aktuella versioner för Windows, Android och Windows Phone.

Midnight Commander

Midnight CommanderMidnight Commander är en direkt klon av Norton Commander. Den har elva år på nacken och uppdateras fortfarande. För närvarande har verktyget stöd för hela 45 språk och möjligheten att visa rpm-paket.

Filhanteraren

Filhanteraren1990 lanseras Microsoft Windows 3.0. Ett verktyg kallat Filhanteraren var en av de stora nyheterna och den var till stor hjälp för dem som föredrog att flytta filer i en grafisk miljö. Tidigare sköttes filhanteringen i MS-Dos.

Utforskaren

UtforskarenDe allra flesta har någon gång kommit i kontakt med Utforskaren i Windows. Den introducerades i Windows 95 och ingår även i den allra senaste Windowsversionen. Under årens lopp har det tillkommit en hel del finesser och gränssnittet har också justerats.

Cubix

CubixHar du tröttnat på Utforskaren i Windows och söker efter något helt annorlunda och nyskapande? Då kan du kolla in det relativt nya projektet Cubix, en filhanterare med förmågan att lista filer i form av 3d-kuber, något som sägs vara särskilt praktiskt när du letar efter en fil som du inte kommer ihåg var du sparade.