Fedora är sedan länge en stabil distribution utan stora språng, och det är gott så. Den är också Red Hats kusin utan egen betalsupport, den som ibland får agera testbas för det som sedan dyker upp i Red Hat Enterprise Linux. Även version 21 är typiskt för Fedora: stabil och utan stora språng, tryggt byggd på rpm som pakethantering och med Gnome 3 som standard-desktop. Fedora etablerar sig också än tydligare som en distribution som har varianter för alla de stora användningsområdena: server, moln, och skrivbordet. I det här testet koncentrerar vi oss dock på skrivbordsversionen, Fedora workstation.
Fedora 21 har Gnome 3.14 som standardskrivbord, med stöd för hög upplösning på skärmen.
Det första vi kan konstatera är att den är snygg. Fedora 21 kliver från Gnome 3.10 till Gnome 3.14, och skrivbordet ser helt enkelt väldigt bra ut. Förutom allt annat är Fedora den installation som visar upp Gnome som standardinställning, och brukar hålla sig i framkant när det gäller Gnomes möjligheter. Det är verkligen något som märks i den nya versionen. Nu har den dessutom stöd för högupplösta skärmar, hidpi.
Efter en första titt med boot från installationsmediet gör vi installationen, som går så smidigt som man kan önska. Fedora har inte en steg-för-steg-installation, utan ett antal knappar för uppgifter att fylla i innan man drar igång installationen. När man ser systemet är det lätt att följa och allt går fint. När vi väl har den installerad på hårddisken känns det också som en avgjort snabb distribution, för att vara så pass omfattande som Fedoras skrivbordsvariant ändå är.
Inför installationen får man ta sig ned i ett antal menyer för att ställa in datorn. Att välja diskpartionering är ett måste.
Som väntat finns webbläsare, e-postprogram och kontorspaket på plats direkt, liksom förstås mycket annat. Många kontorsanvändare behöver kanske inte installera någonting mer alls.
I standardinstallationen ingår det mesta som den typiska kontorsanvändaren behöver, som webbläsare, e-postprogram och officepaket.
Nyheterna är inte så många, men man fortsätter uppdatera till de senaste stabila versionerna av det mesta som ingår. Man har också snyggat till det grafiska gränssnittet för att hitta och installera program. Det blev lyckat, och är en klok investering för användarupplevelsen.
Snyggt är det som sagt. För den som ännu inte hittat Linuxdistributionen i sitt liv kan det helt klart vara värt att testa Fedora 21. Den som i dag använder en tidigare Fedora-version kan mycket väl uppgradera snabbt bara för att den nya är snyggare. Däremot är det svårt att se någonting verkligt unikt, så den som redan är nöjd med en annan distribution lär inte finna någon anledning att byta.
En väderapplikation är kanske inte det mest nödvändiga, men det är en rolig och snygg detalj att ha den med i standardinstallationen, och en tydlig flört med hemanvändare.
TechWorlds slutsats
Fedora 21 är snygg och känns hyggligt snabb. Även om den inte innehåller några stora nyheter utöver den nya versionen av Gnome, visar den att vi här har en Linuxdistribution som står sig väl bland distributioner avsedda för den stora gruppen vanliga kontorsanvändare, med några blinkningar åt hemanvändarna också.
Produkt: Fedora 21
Kontakt: http://fedoraproject.org
Tillverkare: Fedora project, sponsrat av Red Hat
Typ av produkt: Linuxdistribution
Linuxkärna: 3.17
Support: Genom användargemenskapen
Licens: Flera olika licenser för olika delar; GPL för Linuxkärnan
Pris: Gratis
BETYG
Lätt att installera och administrera: 20 av 25
Utseende och användarvänlighet: 22 av 25
Funktioner och finesser: 17 av 25
Stabilitet och pålitlighet: 20 av 25