Molnlösningar växer i popularitet varje dag just nu. Löften om teknisk enkelhet och ekonomiska fördelar gör att många undersöker molntjänster för olika behov. Företaget Boundary erbjuder en produkt med samma namn som gör det möjligt att övervaka sina servrar via en webbläsare utan att behöva installera någon lokal serverinfrastruktur. Dessutom är produkten gratis för övervakning av upp till 10 servrar.

Vårt test börjar mycket bra. Vi skapar snabbt ett testkonto och möts av en snygg sida med olika grafer, som förstås saknar mätvärden ännu. Via inställningarna laddar vi hem en agent som vi installerar på vår testserver och efter bara några sekunder börjar värden att dyka upp på webbsidan.

Mätvärden
Mätvärdena presenteras tydligt och vackert, men det är alltför komplicerat att lägga till egna värden på en Windowsserver.

Installationen är alltså snabb och enkel, och kontrollpanelen visar alla värden snyggt och överskådligt. Man kan också enkelt bygga om kontrollpanelen så att den visar just de värden man vill se, och man kan ha flera olika kontrollpaneler definierade som man kan växla mellan. Mycket bra.

Konsolen
Man kan anpassa konsolen så att den visar de värden man helst vill se.

Vi vill förstås snabbt se mer information om våra servrar, men inser genast att den agent som installeras bara ger väldigt grundläggande värden. Det krävs en hel del handpåläggning för att få fram ytterligare värden i panelen.

Agenter
Agenter installeras enkelt för Windows och andra os, och man får direkt upp mätvärden i konsolen.

Bara en sådan enkel sak som att visa ledigt diskutrymme är en halv vetenskap som kräver installation av mer programvara på övervakad server. Dessutom behövs en dedikerad relayserver i den lokala miljön. Denna roll är enbart experimentell på Windowsplattformen, vilket inte känns helt bra att införa i en seriös produktionsmiljö som huvudsakligen använder Windows.

Boundary utökas med hjälp av plug in-program. Det finns några färdiga sådana, även om de allra flesta är för Linux OS – man ombeds entusiastiskt att skriva egna och dela med sig av. Vi förstår, för det finns inte så oerhört många att välja på ännu.

För dem som är bra på Linux och har en miljö som huvudsakligen är baserad på Linux-os är troligen Boundary en bättre lösning. Plug in-programmen är som sagt huvudsakligen för Linux, och de allra flesta exempel och hjälpavsnitt på Boundarys webbplats är hämtade från Linux-miljöer. Webbplatsen är förresten snygg, men innehåller inte så mycket hjälp som man troligen behöver om man inte redan är slängd i Linux. Arbetar man huvudsakligen med Windows får man leta länge efter hjälptexter som verkligen hjälper.

TechWorlds slutsats

Boundary är en intressant produkt, och för den kunnige Linuxadministratören är det en mycket bra verktygslåda som till en billig penning kan ge förstklassig övervakning med detaljerade larmfunktioner, installerat på bara några sekunder.

Har du en miljö baserad på Windows kan du se fram mot åtskilliga timmars arbete för att få fram de mätvärden du vill ha, och du får ändå inte en lösning med full support. Visst, en produkt som är gratis kan man inte ställa så höga krav på, men vi skulle hellre betala en slant och få en mer komplett lösning som Lansweeper eller Whatsup Gold.

FAKTA OCH BETYG


Produkt: Boundary
Tillverkare: Boundary
Typ: Molnbaserad serverövervakning
Kontakt: boundary.com
Admin-gränssnitt: Webbläsare Cirkapris: Gratis för 10 servrar, annars 90 kronor per månad och server.
 

+
Enkelt och snabbt att komma igång med. Snygg presentation av mätdata. Kan mäta i både Windows, OS X och Linux.
 
-
Dåligt integrerat stöd för Windows. Kräver detaljkunskaper i Linux för att få bra nytta. Svagt utbud av färdiga plug in-program.

BETYG
Installation 9 av 10
Presentation 25 av 30
Flexibilitet 15 av 30
Mätområden 10 av 30

TOTALT: 59 av 100