Efter att ha deltagit på Javaforumkvällar, Øredev och ett antal konferenser kan jag med handen på hjärtat säga att jodå, det finns nog en och annan systemutvecklare som stämmer in på nidbilden av öppen källkod-fanatikern med ”Linux-skägg”.

Men å andra sidan är det nuförtiden betydligt svårare att gissa om system-utvecklaren som du stöter på jobbar med Dotnet, Java, testmetodik eller något helt annat.

Just nu skriker den svenska arbetsmarknaden efter duktiga systemutvecklare och det är allt fler företag som behöver duktiga programmerare som behärskar ett eller flera språk. I den här artikeln tänkte jag lyfta fram några av de kunskaper som jag anar är extra efterfrågade just nu, och ge några tips på hur du kan ta till dig den kunskapen.

De 6 mest efterfrågade språken just nu

1. Html5 och css – det dynamiska språket

Jag har arbetat med systemutvecklingsutbildningar i över 10 år och sett ett och annat språk dyka upp och försvinna. Vem kan till exempel glömma Microsofts sköna försök Silverlight som var tänkt att konkurrera med Flash? Det dog ju ut ganska snabbt efter att i stort sett alla började använda ett nytt dynamiskt språk som till och med kunde hantera animationer. Html5 kombinerat med css är nu ett av de hetare språken som används mer och mer både på webben och på diverse enheter.

2. C++ – det programnära språket

Det är långt ifrån så att det alltid är de nyaste, ”fräckaste” språken som är det allra mest efterfrågade. Ett språk som hängt med väldigt länge och fortfarande ligger på topp 10-listan för mest efterfrågade utbildningar hos oss är C++. Ja just det, språket du kanske en gång läste på högskolan och sedan lämnade bakom dig för att det fanns så mycket nytt att upptäcka.

Utan att gå in på detaljer garanterar jag att flera av de större svenska företagen just nu letar efter duktiga C++-utvecklare.

C++ 11 som kom för inte allt för länge sedan visar också upp ett helt nytt klassbibliotek och möjligheter att konkurrera ut gamla C när det gäller svarstider och annat. Där öppnar sig ännu fler möjligheter för dig som är en fena på området!

3. Java – den gamla trotjänaren

Som god trea lyfter jag gärna fram Java. Jodå, hederliga gamla Java som blivit bespottat i årtionden och som ändå fortfarande finns kvar i stort sett överallt där du hanterar tekniska produkter.

Webbdelen är måhända mindre efterfrågad än klientsidans variant, men med nya Java 8 märker vi likväl som för C++ att många gamla kunder som kanske gick en grundkurs för 10 år sedan nu kommer tillbaka för att ta till sig nyheterna.

Det borgar för en stabil arbetsmarknad där du kan komma riktigt långt om du själv är villig att lägga lite fritid på att ta till dig det senaste. Vi har även varianter som till exempel Jboss, JavaEE, Spring och JSF som du kan grotta ner dig i om du fastnar för någon av dem.

4. Python och Perl – lättviktarna

På den lite lättare sidan av programmering har vi språk som till att börja med räknades som rena skriptspråk och kanske på sin höjd användes för att ha lättjobbad kod när du arbetade med testning mot stora projekt skapade i till exempel Java.

Här har jag två favoriter just nu som båda är mycket efterfrågade: Python och Perl. Kanske är det senare aningen mer populärt.

Fördelen här är att många tycker det är betydligt enklare att komma in i och bli effektiv med de här språken och det är mer lättrörligt – det kräver mindre arbetsinsats att göra ändringar i koden.

5. Android – den mobila giganten

Oavsett vilket märke vi har på telefonen kommer vi inte undan att det finns ett operativsystem som växt snabbare än något annat de senaste åren. Jag pratar förstås om Android, från början utvecklat av Google, nu i hur många olika varianter som helst. Är du sugen på att utveckla mobilapplikationer känns det självklart att rekommendera att du tar dig an Android!

6. Dotnet – nu som öppen källkod

Precis som TechWorld tidigare rapporterat om har Microsoft börjat öppna upp Dotnet för andra plattformar. Många utvecklare jublar åt det beskedet, medan vissa är skeptiska. Microsoft har ju inte direkt gjort sig kända som ett öppet bolag, även om man tidigare hade ett samarbete med Novell som underlättade för öppen kod-utvecklare.

Jag har själv bekanta som svurit över öppen kod-baserade Eclipse som utvecklarverktyg och kikat avundsjukt på kollegor som suttit med Visual Studio, och om man nu lika gärna kan köra C++ eller Python som C# kan det nog vara värt en koll även för den mest inbitne anhängaren av ”riktig” öppen källkod.

Så lär du dig öppen utveckling

Väldigt många lär sig på egen hand mer om intressanta ämnen via till exempel nätforum och videosnuttar på Youtube, men ibland behöver man stöd för att effektivt ta till sig ny teknik. Då är ofta en regelrätt utbildning det bästa alternativet. Med utgångspunkt i exemplen i topplistan ovan tänkte jag nu nämna olika alternativ där du tillsammans med experter snabbare kan ta till dig den bästa tekniken. Den viktigaste frågan du bör ställa dig när du väljer utbildning är: Hur väl matchar just den här kursen det som jag vill ha?


Konferenser och event

Om du har jobbat väldigt länge med systemutveckling är ofta en konferens ett bra tillfälle att både ta till dig nyheter på området och träffar andra i branschen. I Sverige finns flera olika evenemang där man kan delta och plocka ut de godbitar som man själv är allra mest intresserad av. Självklart
finns det högintressanta konferenser även utomlands, men jag har valt att fokusera på svenska event här.

Det finns ungefär lika många evenemang som det finns olika programmeringsspråk, så här listar jag några av mina favoriter där jag själv vet att sessionerna är av allra högsta kvalitet:

JFOKUS
Sveriges största Javakonferens genomförs sedan länge årligen i Stockholm, och lockar många intressanta talare både från Sverige och utomlands. 2015 tog man bland annat upp ämnen som Java 8, AngularJS, html5 i Javamiljö och rest. JDays i Göteborg har med ett liknande upplägg.

jfokus
SWETUGG
Svenska Dotnet-användarföreningens årliga konferens. Med tanke på att Microsoft nu öppnar upp Dotnet för fler plattformar är denna värd att lista här. Det finns en uppsjö av svenska företag som med ljus och lykta söker duktiga utvecklare även på detta område! swetugg
AGILA SVERIGE
Konferens ”för den lättrörlige utvecklaren”, i år 3-4 juni i Stockholm. Agilt arbetssätt är ju något som kommit med stormsteg inom systemutvecklingen de senaste åren. Konferensen kanske inte går in på djupet tekniskt sett, men den är absolut att rekommendera för systemutvecklaren som vill hålla sig à jour med de senaste trenderna.

agila
ØREDEV
Sveriges absolut största utvecklarkonferens hölls i år i november. 2014 var ledordet ”man love machine” och uppskattade seminarier som ”Cloud Patterns”, ”Reactive Programming”, ”Vad utvecklare behöver veta om design” gav absolut mer kött på benen för den yrkesverksamme!

Oredev
 

Klassrumsutbildning

Med tanke på mitt yrke är det självklart att jag gärna rekommenderar en regelrätt klassrumsutbildning ledd av en ämnesexpert.

Själv har jag alltid förordat att vi ska ha lärare som inte bara står i klassrum, utan som själva emellanåt svettas över konkreta projekt, där de behöver vara kreativa för att hitta den allra bästa lösningen.

Det är viktigt att du känner förtroende både för utbildningsleverantör och för kursledare, så fråga gärna lite extra kring just dessa detaljer när du får kontakt med någon konkret kurs.

Flera företag i Sverige erbjuder sådana utbildningar, bland andra:

INFORMATOR
Har ett brett utbud inom systemutveckling som täcker upp samtliga områden ovan och mer därtill:
EDUMENT
Har ett stort utbud med fullt fokus på systemutveckling:

LEARNING TREE 
Även det här företaget har ett brett kursutbud som täcker upp flera av de hetaste områdena just nu:

Föreningar

För dig som gillar att umgås med andra som också har ett brinnande intresse för systemutveckling finns flera användargrupper med specialområden. På de träffar som brukar anordnas har man ofta någon medlem som föreläser om heta områden. Kombinerat med lite käk och dryck finns det nog en och annan av er som kan tänka sig att lägga någon kväll i månaden på detta. Några exempel på föreningar är:


TechWorlds slutsats

Systemutveckling är ett område där antalet utvecklare ständigt verkar vara färre än de som behövs för uppdragen. Efterfrågan är enorm. Det gäller så klart specialiserade företag och konsultfirmor, men även alla större företagen som har primärfokus annanstans men som har en egen utvecklingsavdelning.

Min arbetsgivare har till exempel gått in och sponsrat Kodcentrum som är ett projekt för att få upp intresset hos våra unga i Sverige kring området programmering. De visar upp hisnande siffror – till exempel räknar EU-kommissionen med att det år 2020 inom Europa kommer att saknas 1 miljon programmerare. Siffran är så klart lägre för Sverige, men lär fortfarande vara hög – och vem säger förresten att du bara siktar på att jobba på hemmaplan?

Mitt råd till dig är att satsa på en djup kompetens inom något av de största områdena C, C++, Java och C#. Spetsa sedan till dig lite ytterligare genom att lägg till ett nischområde som Perl, Python, Scala, PHP, Joomla, Erlang eller varför inte Cobol som faktiskt fortfarande lever och frodas bland vissa större kunder.

Ta till dig nya kunskaper på det sätt som passar dig bäst, men rekommendationen för att snabbast komma in i nyheterna är fortfarande att gå en kortare kurs hos någon av leverantörerna som fokuserar på utbildning mot yrkesverksamma systemutvecklare.

Fakta

tinytw.se/opendotnet
”Dotnet blir öppen källkod”

tinytw.se/msallvar
”Nu öppnar Microsoft upp på allvar”

www.kodcentrum.se
Kodcentrum – programmering för unga

tinytw.se/eucomm
EU-rapporten om bristen på programmerare (pdf)