De nya aktivitetsarmbanden sitter snart på var mans arm. Man kan få dem snygga också, med Swarowski-kristaller, redo för de finaste tillställningar.
Svenskarna som förut var så integritetstroende har givit upp helt och låter armbanden skvallra om deras dagliga och nattliga aktiviteter på internet, medan badrumsvågarna twittrar och pladdrar om vikt, bmi och allt möjligt.
Visst, det behöver inte vara de som klagar över bristen på integritet som bär armbanden. Det kan ju vara samma människor som frivilligt vräker ur sig sina allra innersta hemligheter på Facebook. Det spelar ingen roll. Slutsatsen är att för en majoritet är integritet inte av betydelse, utan personliga data lämnas till kreti och pleti frivilligt för att man ska få känna sig lite berömd. Det är som en modern version av "Kallocain", utminuterad med patientens medgivande.
Känner du dig lockad att köpa och använda ett sådant armband?
Det kan också vara ett socialt experiment från tillverkarna – inte ovanligt i dessa dagar. Ett armband som måste laddas varje dag för att kunna fortsätta skvallra, hur många har lust att a) köpa det, och b) hålla det vid liv bara för att få lite berömmelse?
Antag att armbanden blir riktigt bra på att skicka ditt dagliga liv vidare, tillsammans med serienummer eller annat id, och att armbanden dessutom kan komma att användas som betalningsmedel och nycklar. Det är bekvämt, både för dig och för datamäklare och reklamsäljare.
Känns det fortfarande intressant att skaffa armbandet?
Det går förmodligen att särskilja en hel del aktiviteter genom handens rörelser, som kontorsarbete, sport, äta, sova, skjuta med automatvapen ... Eller låt oss ta ett annat exempel: den islamiska bönen är starkt inrutad och ska utföras på fem bestämda tider på dygnet. På grund av den bestämda ritualen tvivlar jag inte på att man kan upptäcka även detta med ett aktivitetsarmband. Det kan tyckas vara ännu en konspirationsteori, men vi har faktiskt svart på vitt att armbands-tillverkaren Jawbone redan genomfört sådan datainsamling på frivilliga användare (tinytw.se/partyparty).
Fortfarande intresserad av armbandet?
Alla observationer från CES-mässan tyder på att varenda grej snart är uppkopplad och skvallrar på sakernas internet, the internet of things. 50 miljarder saker ska vara uppkopplade år 2020. Armband, termostater, vågar, elmätare, vitvaror, automatiska sängar, insulinpumpar, tv-apparater, nas, hemmaroutrar, inbrottslarm och bilar.
Flera experter varnar för att tillverkarna inte tänkt ett enda dugg på säkerheten, men säkerhetsnivån spelar ingen roll om användarna frivilligt lämnar ifrån sig uppgifterna.
Men se det från den ljusa sidan: Din arbetsgivare kan köpa uppgifter om din dagliga motion och kanske sätta lönen därefter. Istället för att ta upp det öppet, kan en anställare kolla din religion på nätet och bespara båda en pinsam dialog. Bra eller dåligt?
Skulle du fortfarande gå och köpa ett armband? Kanske inte du, käre läsare, men någon annan, som tänker mindre?
Hissat: Star Wars 7 snart på bio, trots att Harrison Ford både stukat foten och kraschat ett flygplan på en kalifornisk golfbana full med läkare. Och även Asimovs Stiftelse-trilogi lär ska filmas.
Dissat: Radiotjänst tvingades återbetala 58 miljoner i datoravgifter, men lägger sig inte platt. Nya SVT-chefen Hanna Stjärne säger ”Datorn bör göras licenspliktig” och ”Alla sorters skärmar bör räknas” (tinytw.se/stjarne).